Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:02:00

З 15 вересня проїзд у тролейбусах Чернігова здорожчає

31.08.2017   10:11

У Чернігові з 15 вересня вартість разової проїздки в тролейбусах здорожчає з 2 грн до 3 грн, а місячні проїзді з 1 жовтня.

Пільговики та пенсіонери (а це 70% всіх поїздок),  як і раніше будуть їздити безкоштовно. Таке рішення схвалено сьогодні, 30 серпня, під час засідання виконавчого комітету міської ради. 

За словами начальника управління транспорту та зв’язку міської ради Юрія Горбаня, востаннє вартість проїзду в міському електричному транспорті переглядалася в березні 2015 року.

Сьогоднішня ціна квитка в 2 гривні – це дешевше ніж у інших обласних центрах. Сьогодні тариф на проїзд у електричному транспорті вже зріс у Києві, Харкові, Житомирі, Одесі, Запоріжжі, Тернополі, Вінниці, Луцьку. Такий крок - це вимога часу та сукупності економічних чинників.

Як прозвучало на засіданні виконкому, самостійно КП «ЧТУ» зараз заробляє близько 25 млн грн на рік. Аби воно продовжувало і надалі працювати й перевозити чернігівців, місто щороку дотує підприємство на суму вдвічі більшу – близько 50 млн грн.

Серед основних чинників необхідного здорожчання тарифу на проїзд – суттєве зростання складових витрат на здійснення пасажироперевезень, а саме: подорожчання електроенергії, пального, запчастин, а також підняття мінімальної заробітної плати у 2,6 рази.

Також однієюз головних причин здорожчання квитка це – відміна пільгового тарифу на електроенергію для підприємств, що здійснюють пасажироперевезення електротранспортом.

До 2017 року КП «ЧТУ» розраховувалось за електричну енергію за ціною, передбаченою для населення. З 2017 року ця норма скасована. Вартість електроенергії у порівнянні з 2016 роком зросла більше, ніж у 3 рази, а порівняно з 2015 роком, коли вводилась в дію чинна вартість проїзду, – більше, ніж у 5 разів:

За 2015 рік витрати підприємства за електроенергію не перевищувала 7000 тис грн. А у 2016 році витрати КП «ЧТУ»становили 10 917 тис грн, а у 2017 р. (розрахунково) – 33 182 тис грн; різниця - 22 265 тис грн, тобто відбулося збільшення в 5 разів.

Додатковим чинником для зростання вартості проїзду стало підвищення рівня мінімальної заробітної плати до 3200 грн та зміна галузевих норм з оплати праці. Між Мінтрансом України та ЦК профспілки працівників ЖКГ укладено Галузеву угоду на 2017 – 2018 роки, положення якої мають застосовуватися підприємствами міського електротранспорту при оплаті праці найманих працівників. Так, згідно із Галузевою угодою, мінімальна тарифна ставка робітника І розряду складає 12,21 грн. 

З лютого 2017 року керівництвом КП ЧТУ переглянуті умови оплати праці водіїв тролейбусів та кондукторів громадського транспорту. Так, зараз тарифна ставка водія тролейбусу складає 19,82 грн, кондуктора – 10,5 грн. Однак при діючому тарифі на проїзд підприємство не в змозі забезпечити гарантований Галузевою угодою рівень оплати праці.

Відбулось також підвищення цін на матеріали, агрегати, шини, запасні частини для тролейбусів. Вартість витратних матеріалів для ремонту та технічного обслуговування електротранспорту в 2016 р. склала 3 276,5 тис. грн, потреба на 2017 р. – 7 912,2 тис. грн.

Міська влада в межах можливостей міського бюджету підтримує розвиток тролейбусного управління міста, адже тролейбуси – соціальний та екологічний вид транспорту.  Так, у минулому році було придбано 10 нових тролейбусів, цього року відбувся тендер ще на 5 нових тролейбусів. Також, підприємство наразі здійснює капітальний ремонт ще п'яти одиниць техніки. Крім того, підприємство готується до впровадження електронного квитка і збільшило виручку з 60 до 75 тисяч в день. За 2 роки міський бюджет виділив підприємству більше 145 мільйонів гривень, з них 64 млн - компенсація пільгових перевезень, а решта - гроші на розвиток електротранспорту міста.

За даними ЧТУ, у 2016 році проїздом у тролейбусах скористалися 38 млн пасажирів, з них всього 11,2 млн осіб сплачували за проїзд, а 26,8 млн – пільговики.


Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини