Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:04:26

Поліція Чернігівщини застерігає: сучасні злодії працюють за новими схемами

26.07.2017   08:16Агенцiя

Вони дзвонять людині та видають себе за працівників банку, в якому обслуговується потенційна жертва. Декілька стандартних фраз, які громадянин неодноразово чув у фінансовій установі, і псевдобанкір за лічені хвилини знімає з картки всі гроші.

Таке трапляється ледь не щодня, а жертвами аферистів стають як сільські жителі, так і містяни. В момент скоєння злочину шахрай може знаходитись у будь-якій точці країни, а ваш номер телефону набрати навмання, або знайти його у якійсь базі.

Головне завдання злочинця – задурити голову жертві, усіляко спонукати її продиктувати секретні дані картки. Далі – справа техніки та наявності банкомату неподалік. Декілька клавіш і ваші гроші вже в кишені невідомого злочинця.

Довіра – це гачок. Коли людина починає вірити незнайомому голосу, вона перетворюється на жертву. Не підозрюючи, що таке може статися, 54-річна мешканка Сновського району повірила, що їй телефонує співробітник одного з державних банків. Жінка продиктувала усі секретні дані псевдобанкіру, а згодом виявила, що з рахунку зникло 8 тисяч гривень.

Ще один цинічний спосіб видурювання грошей у жінок літнього віку – легенда про те, що син/онук/племінник потрапив у ДТП. Вони пропонують матерям заплатити гроші, щоб питання було вирішено. Інакше, мовляв, родич матиме проблеми із законом і навіть може потрапити за грати.

Варто зазначити, що шахраї часто телефонують навмання і свідченням цього є непоодинокі курйозні випадки, коли жінці телефонує син, якого в неї немає і ніколи не було, вона має лише доньку. Але тим не менш, за теорією вірогідності, рано чи пізно шахраю таки трапляється мати, яка не кидає слухавку і потрапляє на «гачок» довіри.

Саме так сталося з 70-річною прилучанкою, яка на емоціях розказала незнайомцю, де мешкає та віддала в руки його посереднику 10 тисяч гривень. Материнське серце готове на все, аби лише витягти дитину із халепи. Лише трохи відійшовши від шоку, літня жінка таки зателефонувала синові та зрозуміла, що він вдома, живий та неушкоджений і гадки не має про якусь там вигадану аварію.

За даними фактами відкриті кримінальні провадження за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство) – карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Триває досудове розслідування.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини