Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:25:21

Вітамін D зменшує ризик захворювання на грип та застуду

27.04.2017   16:28Агенцiя

Вітамін D може знизити ризик захворювання на грип, застуду та, навіть, пневмонію. Про це свідчать результати досліджень вчених Університету королеви Марії.

Вони ще раз проаналізували та об’єднали дані 25-ти попередньо проведених клінічних досліджень, в яких взяли участь близько 11 тисяч пацієнтів із 14 країн світу. Їм вдалося спростувати результати досліджень, в яких стверджувалося, що вітамін D не впливає на рівень застудних захворювань, бо їхні автори давали піддослідним велику одноразову дозу вітаміну замість призначення необхідного регулярного курсу, пише Енциклопедія вітаміну D.

Учені стверджують, що найкращі результати у запобіганні респіраторних захворювань завдяки штучному збільшенню вживання вітаміну D було продемонстровано серед тих, у кого спостерігався низький його рівень в організмі. Це, переважно, ті люди, які мало перебувають на сонці, прикривають своє тіло, щоб вберегтися від сонця чи з релігійних міркувань, або мають темну шкіру, яка поглинає менше сонячного світла.

Отримати додаткові дози вітаміну D з їжі дуже важко, адже він міститься здебільшого лише у жирній рибі, і, щоб отримати достатню дозу вітаміну, такої риби потрібно з’їсти надзвичайно велику кількість.

Наприклад, щоб отримати денну норму вітаміну D, треба з’їсти або випити: 3 літри рослинної олії, 133 літри коров’ячого молока, 1,6 кг жовтків курячих яєць, кілограм свинячої печінки, 1,1 кг вершкового масла або майже 500 грамів тріски.

Для того, щоб отримати денну норму вітаміну D від сонця, необхідна так звана еритемна доза, яка формується лише під час перебування під прямими сонячними променями до почервоніння шкіри. При цьому неабияке значення має період року. Для України це час з травня по вересень. З жовтня по квітень вітамін D у шкірі українців взагалі не синтезується, що пов’язано з географічним розташуванням країни.

До того ж застосування сонцезахисного крему, навіть SPF-8, практично повністю блокує синтез вітаміну D у шкірі.

Утім, повернемося до результатів дослідження команди Університету королеви Марії, які довели, що вживання регулярних додаткових доз вітаміну D удвічі знизило частоту виникнення респіраторних захворювань у пацієнтів, які мали найнижчий природний рівень його у крові: менше, ніж 7,2 нг/мл. Проте ризик виникнення таких інфекційних захворювань знизився на 10% і серед тих, у кого природний рівень вітаміну D був вищий.

До слова, слід також згадати досвід вчених з Японії, які протягом 2-х місяців, напередодні епідемії грипу А, щодня давали школярам вітамін D у дозуванні 1 200 міжнародних одиниць (МО), що знизило частоту захворювання на грип на 42%

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини