Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:09:48

До дня працівників соціальної сфери: п'ятнадцять років турботи про застрахованих осіб

04.11.2016   14:11Агенцiя

Традиційно, в першу неділю листопада, держава і суспільство відзначають День працівника соціальної сфери, що є свідченням шани держави та подяки людей за допомогу.

В системі соціального захисту населення важливе місце належить і  загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню, складовою частиною якого є Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі - Фонд).

У нашій області Фонд представлений дев'ятьма міжрайонними, Чернігівською міською дирекціями та виконавчою дирекцією обласного відділення (були створені у 2001 році). 120 висококваліфікованих спеціалістів забезпечують на всі сто відсотківвиконання гарантованих державою людині праці соціальних виплат і послуг, допомагаючи при цьому подолати тимчасові труднощі у непрості для України часи й не втратити віри і впевненості у завтрашньому дні.

Працюючі громадяни відчувають підтримку,яка полягає в одержанні ними матеріального забезпечення внаслідок тимчасової непрацездатності пов’язаної з хворобою, вагітністю й пологами, необхідністю догляду за хворим, у разі смерті застрахованої особи, а також соціальних послуг у вигляді відновлювального санаторно–курортного лікування.

Сьогодні Фонд є одним із найбільш видаткових державних фінансових структур. Близько 144 млн. грн. на матеріальне забезпечення застрахованих осіб області передбачено бюджетом Фонду, що майже на 14 млн. грн. більше, ніж  минулого року.

Понад 70 відсотків цих витрат припадає на допомогу по тимчасовій непрацездатності, яка надається застрахованим особам у разі їх захворювання або отримання ними невиробничих травм, у тому числі  витрати по оплаті листків непрацездатності  по догляду за хворими дітьми віком до 14 років або за хворими  членами сім’ї.

Водночас, фінансуються лікарняні, видані у зв’язку з необхідності догляду за дитиною віком до трьох років або дитиною-інвалідом віком до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за цією дитиною або під час карантину, накладеного органами санітарно– епідеміологічної служби, у разі тимчасового переведення застрахованої особи відповідно до медичного висновку на легшу, нижчеоплачувану роботу та інші.

Працюючі жінки отримують допомоги по вагітності та пологах за весь термін відпустки в розмірі ста відсотків середньої заробітної плати.

Як і допомога по тимчасовій непрацездатності, матеріальна підтримка під час вагітності та пологів громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, оплачується з урахуванням встановлених законодавством пільг.

Станом на 1 жовтня поточного року в обласному відділенні на обліку перебувало 58 307 страхувальників. 
За 9 місяців підприємствами, установами і організаціями до міжрайонних та Чернігівської міської дирекцій надано 20 181 заяв - розрахунків на фінансування матеріального забезпечення працюючих на загальну суму  93,2  млн. грн., у тому числі: по тимчасовій непрацездатності- на 65,3 млн. грн., по вагітності та пологах  - на 27,5 млн. грн. і на поховання 0,5 млн. грн. (розмір цієї допомоги наразі складає 2 200,00 грн.). Усі вони профінансовані.

Отже, сьогодні обласним відділенням своєчасно та в повному обсязі виконується основне завдання Фонду –надання матеріального забезпечення. І так, упродовж усіх п'ятнадцяти років.

Поряд з правом застрахованих осіб на отримання матеріального забезпечення у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності - є безкоштовне лікування у вигляді відновлювального лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів після перенесених захворювань і травм.

Коли в результаті різних захворювань людина втрачає працездатність, - іноді на певний час, але найчастіше стійко і навіть поповнює ряди інвалідів - важливим фактором є реабілітаційне (відновлювальне) лікування. Тому забезпечення застрахованих осіб та їх дітей соціальними послугами за кошти Фонду є пріоритетним його завданням. Своїми засобами Фонд опікується, щоб застрахована особа, яка тимчасово не бере участі у виробничому процесі, відновила свій стан і повернулась до праці; ця робота полягає у забезпеченні їх путівками на відновлювальне лікування.

Окрім цього застрахованій особі, яка направляється на доліковування в реабілітаційні відділення оздоровниць, виплачується допомога по тимчасовій непрацездатності за весь період путівки тривалістю 24 дні (та за необхідності- часу на проїзд в обидва боки). Медична реабілітація призначається пацієнтам після закінчення гострого періоду захворювання в разі наявності обмежень життєдіяльності та здійснюється за медичними показаннями після стаціонарного лікування, тобто є наступним етапом лікування хворого для найшвидшого повернення його до працездатності та скорочення термінів перебування на «лікарняному», який оплачується за рахунок коштів Фонду.  Саме тому відбір хворих здійснюють лікувально-профілактичні заклади. У нашій області цим питанням у співпраці з робочими органами відділення Фонду займаються 30 лікувальних установ, у тому числі 3 обласні лікарні, 20 центральних районних та 7 міських. Це дає змогу охопити соціальними послугами застрахованих осіб, які проживають і працюють в усіх без виключення регіонах області.

За даними лікувальних установ найчастіше медичної реабілітації потребують пацієнти при захворюваннях ендокринної системи, серцево-судинної, центральної нервової системи, органів опори і руху, травлення, а також різного роду невиробничих травм. Але ж у нашому регіоні відсутні оздоровниці, де хворі могли би продовжити лікування реабілітаційного циклу. Проте не існує обмежень для направлення застрахованих осіб на санаторний етап реабілітації  в будь-які оздоровниці материкової України, де існують профільні реабілітаційні відділення.

Так, на 2016 рік за заявками лікувально-профілактичних закладів області Фондом придбано путівки у двадцять санаторіїв різних регіонів, у тому числі Вінницької Дніпропетровської, Закарпатської, Запорізької, Київської, Львівської, Одеської, Харківськоїобластей. Це заклади зі спеціалізованими відділеннями реабілітації, які мають, крім потужної лікувальної бази, ще й можливість застосування природних і фізичних преформованих факторів (як то лікувальні грязі та мінеральні джерела) за профілями відновлювального лікування:
- порушень обміну речовин  - 195 путівок в санаторії «Алмаз», «Березовий гай», «Поляна», «Черемош», «Шаян»;
- після гострих цереброваскулярних порушень - 81 путівка в санаторії «Жовтень», «Карпати», «Лермонтовський», «Миргород», «Роща», «Хмільник»;
-  після оперативних втручань на органах травлення - 85 путівок в санаторії «Алмаз», «Лаванда», «Полтава», «Поляна»;
- після гострого інфаркту міокдарда, операцій на серці та магістральних судин - 58 путівок в санаторії «Жовтень», «Карпати», «Лермонтовський», «Полтава», «Роща», «Славутич», «Україна», «Хмільник»;
- після ортопедичних операцій- 31 путівка в санаторії «Авангард», «Бердянськ», «Жовтень», «Лермонтовський», ім. Пирогова, «Хмільник»;
- для післяопікових хворих - 7 путівок в санаторій «Авангард».

Загалом видатки Фонду на придбання 457 путівок складають 5,0 млн. грн. - сума на третину більша ніж минулорічна. За 9 місяців поточного року вже використано майже 3 млн. грн., за рахунок яких 273 особи пройшли курс реабілітації коштом Фонду, в тому числі 17 дітей. Наразі закуплені та вже видаються хворим путівки IV кварталу: всього це буде 184 путівки, із них 25 для реабілітації дітей застрахованих осіб у супроводі одного з батьків.

Пріоритетними є і напрямки роботи із запобігання незаконних виплат матеріального забезпечення й завданню збитків бюджету Фонду.

Забезпечено щотижневий моніторинг виданих листків непрацездатності (за 9 місяців лікувально-профілактичними закладами області видано 121744 листків непрацездатності), ретельно вивчається кожен випадок їх необгрунтованої видачі або продовження, постійно надаються консультації застрахованим особам та медичним установам.

Водночасоперативнорозглядаються звернення підприємств, установ і організацій, вирішуються клініко-експертні питання в закладах охорони здоров’я. Проведено 36 планових та 115 позапланових перевірок лікувально-профілактичних закладів.

Постійною була участь у роботі міжрайонних спеціалізованих медико-соціальних експертних комісій щодо продовження термінів тимчасової непрацездатності застрахованих осіб, а також у засіданнях відбіркових комісій обласних закладів охорони здоров’я з направленню хворих на доліковування в реабілітаційні відділення санаторно-курортних закладів. Проведено 30 лекцій, із них 4 - з навчання страхового активу (комісій із соціального страхування підприємств (установ, організацій) та 26- із лікарями в закладах охорони здоров’я з питань порядку оформлення та видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян.

Ці та інші заходи дають свої позитивні результати. Так, кількість необгрунтовано виданих або продовжених листків непрацездатності зменшилась: 210 проти 259 відповідного періоду минулого року, а також 213 проти 322 з порушеннями порядку оформлення. Зменшились і суми претензій до закладів охорони здоров’я щодо відшкодування збитків-із 22,3 тис. грн. до 9,1 тис. грн. У той же час загальна попереджена сума по випадках неправомірних виплат за листками непрацездатності виданими з порушеннями встановленого порядку становить 26,7 тис. грн. проти 18,9 тис. грн. за 9 місяців минулого року.

Спеціалісти обласного відділення Фонду уважно стежать за дотриманням порядку використання страхових коштів.

Станом на 1 жовтняперевірено 1297 страхувальників. Порушення законодавства встановлено в 618, а сума нарахованих фінансових (штрафних) санкцій за результатами перевірок складає 783,6 тис. грн.,з яких до бюджету Фонду уже надійшло 732,4 тис. грн.Проведеними контрольними заходами охоплено коштів Фонду на загальну суму 128,5 млн. грн.

Велику роль у недопущенні помилок при використанні коштів Фонду є знання нормативної бази, з якою кожен роботодавець може ознайомитись на офіційному сайті Фонду. На базі міжрайонних та міської виконавчих дирекцій проводяться відповідні навчання по роз’ясненню норм законодавства по соціальному страхуванню, на яких спеціалістами дирекцій висвітлюються проблемні питання та шляхи їх вирішення. Станом на 1 листопада в цих заходах брали участь 2022 фінансових працівників, голів та членів (уповноважених) комісій із соціального страхування підприємств, установ, організацій.

У друкованих та електронних засобах масової інформації Чернігівщини постійно публікуються матеріали з актуальних питань роботи відділення. За 9 місяців поточного року їх оприлюднено 965, з них 514 – це роз’яснення діючого законодавства.

Отже, відділення Фонду продовжує посідати важливе місце в соціальній інфраструктурі Чернігівщини та відігравати значну роль в забезпеченні добробуту громадян області.
Його працівники завждивідкриті до прозорого діалогу з громадськістю щодо своєї діяльності і будуть раді прийти на допомогу кожній людині.

У переддень свята, дорогі колеги, висловлюємо слова великої вдячності за вашу нелегку але благородну працю, наполегливість і терпіння, за відданість роботі та душевне тепло, яке ви віддаєте людям.

Миру вам, успіхів і натхнення у благородній справі, міцного здоров'я, щастя, добра вам і вашим родинам.Зі святом вас!

Виконавча дирекція Чернігівського обласного відділення Фонду

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини