Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:36:06

Чи є в Чернігові четверта влада?

16.05.2016   07:40Агенцiя

До четвертої влади чернігівським ЗМІ ще далеко, однак коли мова йде про резонансні питання, влада реагує на публікації в ЗМІ. До такого висновку дійшли самі журналісти під час круглого столу, що відбувся 12 травня в Громадському прес-центрі «Ініціатива».

Редакторами місцевих ЗМІ були згадані як загальні тенденції так і конкретні випадки впливу журналістів на рішення,  які приймаються. .

Наприклад, в питанні захисту зелених зон міста, таких як «Ялівщина» і «Кордівка»,  ЗМІ відіграють дуже важливу роль. Після оприлюднення списків депутатів Чернігівської міської ради 6 скликання, які в квітні 2014 року голосували  за рішення  передати  в оренду 3 гектари землі в урочище «Ялівщина», депутати міської ради вже нового скликання більш  обережно підходять до питань, пов’язаних із земельними ділянками.

Публікації в ЗМІ також мають властивість  впливати і на кадрову політику в органах влади і місцевого самоврядування. Можливо,  і існували інші причини за яких у свій час  Веніамін Лєбєдєв, Олександр Дорошок і Дмитро Лавренюк не увійшли до складу Чернігівського міськвиконкому, але перед тим, як їх кандидатури знімались, в ЗМІ розміщувались публікації щодо сумнівних зв’язків цих осіб і їх причетності до певних скандальних питань. Але це не завадило призначенню Дмитра Лавренюка начальником КП «ЧТУ», а публікації щодо сумського «досвіду» роботи Ярослава Куца не завадили його призначенню начальником Управління ЖКГ м. Чернігова.

 Ще один випадок впливу публікації в ЗМІ  стався напередодні свята Водохрещі, коли КП «Чернігівводоканал» відмовився від традиційного освячення води на насосній станції підприємства священнослужителем УПЦ МП після нищівної критики такого заходу з боку громадськості.

Однак ці випадки в цілому лише підкреслюють загальну тенденцію.

Політичний оглядач Юрій Паперний цілком логічно  зауважив, що ЗМІ  можуть бути незалежними лише тоді, коли мають гроші від реклами.

«Давайте подивимося на всі ЗМІ і на їх рекламні площі і ми побачимо, що дуже мало ЗМІ на Чернігівщині, які можуть сказати, що вони існують за рахунок реклами. Відтак,  вплив ЗМІ на владу дуже і дуже слабкий, а ось використання ЗМІ, коли там «вкинути» щось проти когось а потім виконувати різні ходи, це є.», -  відзначив  Паперний.

Підтримує думку колеги і редактор газети «Світ–інфо» Петро Антоненко:  «Про яку четверту владу можна говорити, коли основний масив по тиражам і по передплаті преси належить самим же органам влади?»  

Шеф-редактор сайту «Свобода.ФМ» Олег Головатенко  зауважив, що ефективність роботи ЗМІ набагато збільшується коли вона знаходить підтримку  і продовження з боку активної громадськості: «У нас є один приклад впливу публікацій. Зокрема, відома історія з Тойотою Соколова. Коли ми написали матеріал, який потім вже став базою для сюжету СТБ та розслідування «ДемАльянсу». Це той приклад, коли ЗМІ має не саме діяти. Якщо ми працюємо разом із громадськими організаціями і активістами, то ось такі у нас гарні приклади і виходять.»

Політичний експерт Сергій Соломаха відзначив, що на процеси треба дивитися комплексно:  «Все що відбувається у четвертій владі, то є наслідок роботи першої другої і третьої влади. Це пряме відображення. І якщо немає нормальних політичних партій та політичної конкуренції ні на місцевому рівні ні на загальноукраїнському, то що тоді можна чекати від четвертої влади.»

Журналіст  телеканалу «Дитинець» Євгенія Анцибор вважє, що за останній час позиції ЗМІ та загалом громадянського суспільства в Чернігові посилилися:  «Є в місті досить багато позитивних аспектів, яких вдалося домогтися, бо громадяни стали активними, бо громадські організації почали чути.» 

 Редактор сайт «Події і коментарі» Павло Пущенко поділився своїм баченням «історії успіху» резонансних тем в Чернігові:   «З’являється публікація кількох наших відомих блогерів у соціальних мережах. Вони там щось «нарили», по судових реєстрах, або по кадастрових картах.   Потім цю тему підхоплюють інтернет-ЗМІ, бо вони реагують швидше через свою мобільність. І коли точка кипіння досягає якогось рівня, то засоби масової інформації, які там є залежні більшою чи меншою мірою, вони мають реагувати на це.»

Відзначимо, що у багатьох держслужбовців, у посадових осіб місцевого самоврядування є персональні сторінки в соціальних мережах, що дає їм можливість самостійно відслідковувати резонансні публікації, оперативно реагувати на них або робити відповідні висновки за їх результатами. Найбільш жваві обговорення і дискусії щодо загальноміських питань відбуваються під певними публікаціями на сторінках Чернігівського міського голови Владислава Атрошенко, його заступників Олександра Ломако і Ольги Хоніч, а також секретаря Чернігівської міської ради Віктора Бистрова,   Також реагує на коментарі під своїми дописами начальник обласного управління національної поліції Едуард Альохін.

Тож, не дивлячись на те, що інколи представники влади не реагують належним чином на публікації в місцевих засобах масової інформації, все ж таки можна погодитися, що місцеві ЗМІ, а також журналісти окремих місцевих видань своїми публікаціями змушують владу рахуватися з думкою громадськості, реагувати на ті чи інші висвітлені в публікаціях порушення і недоліки, приймати виважені і законні рішення.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини