Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 11:57:29

Які права має водій після останніх змін в законодавстві?

09.08.2015   08:44Агенцiя

В Україні міняються “правила гри” на дорозі. Тепер фіксувати порушення і штрафувати будуть по-новому.

Патруль ДПС

Патруль ДПС

А ось чи багато хто знає, як змінилися права водіїв після ухвалення недавніх законів?
П’ять основних прав, які отримали водії за новим законодавством.


На що має право водій

Вимагати назвати причину зупинки. Згідно із законом про “Національну поліцію”, якщо ваш автомобіль зупинив співробітник патрульної служби чи ДАІ, він зобов’язаний назвати причину зупинки. Тому, якщо він цього не зробив, водій має право зажадати пояснень, чому його зупинили. Поки поліцейський не пояснив, водій має повне право не пред’являти документи.

Вимагати повернення водійського посвідчення. За новим законом, поліцейський, або співробітник ДАІ, має право забрати права у водія тільки за рішенням суду. Тому, якщо вас зупинили і погрожують забрати права, вимагайте їх назад, посилаючись на закон.

Не платити штраф. Це право поширюється на тих, хто порушує нечасто і несуттєво. Нагадаємо, що в Україні вводиться лояльна система штрафів. На ділі це означає, що кожному водієві нараховуватимуть 150 балів щорічно. І поліцейський має право оштрафувати водія тільки тоді, коли у нього закінчилися бали. Скільки балів, і за які порушення зніматимуть з водіїв, можна подивитися по цьому посиланню.

Заплатити штраф на місці. За новим законом, автомобілі поліції і ДАІ мають бути обладнані спеціальними терміналами, які дозволяють водієві спокутувати свою провину, “не відходячи від каси”.

Оспорити штраф в суді. Така можливість була і раніше. Проте за новим законом, в Україні вводиться автоматична фото- і відеофіксація порушень. Якщо вас “упіймала” камера, то штраф вам випишуть автоматично і пришлють сповіщення додому. Після отримання сповіщення у вас є 10 днів на те, щоб оспорити штраф в суді.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.