Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:04:26

Чи доступні суди для людей з інвалідністю – результати круглого столу

13.02.2015   08:06

12 лютого Центр «Чернігівський Центр Прав Людини» разом з представниками організацій інвалідів, громадських організацій, ЗМІ та представників апеляційного суду Чернігівської області взяли участь в круглому столі «Аспекти забезпечення права інвалідів на доступ до правосуддя».

В рамках заходу обговорили результати моніторингу доступності осіб з інвалідністю до правосуддя в Чернігівській області та напрацювали рекомендації для системи правосуддя та місцевої влади як втілювати Конвенцію про права інвалідів.

Дослідження проводилося в наступних судах: Чернігівський районний суд Чернігівської області, Прилуцький та Ніжинський міськрайонні суди та Чернігівський окружний адміністративний суд.

Роман Васько, член громадської організації «Чернігівський Центр Прав Людини», що брав участь у моніторингу доступності осіб з інвалідністю до будівель суду в містах Прилуки та Ніжин, виділив у них дві спільні риси: добротні ремонти приміщень та абсолютну непристосованість вбиралень до потреб та можливостей людей з обмеженнями в пересуванні. «Кошти для ремонту виділені немалі, а найелементарніше зроблено не було», - зазначив громадський активіст.

Найбільш пристосованим до потреб людей з обмеженими можливостями виявився Апеляційний суд Чернігівської області. За словами, Олександра Підгорного, керівника організації «Чернігівський Центр Прав Людини», його можна назвати взірцевим: приміщення суду обладнане дошками зі шрифтом Брайля для незрячих, в чергового міліціонера є папки зі збільшеним зображенням інформаційних повідомлень зі стендів, інформація розміщена на доступній висоті для інвалідів-візочників. У адмінспоруди є пандус, однак його кут нахилу не дозволяє самостійно піднятися по ньому.

Ці та інші недоліки в організації доступу до будівель судів відмітили і представники Апеляційного суду та додали, що зазначені не доопрацювання уже знаходяться в розробці та в найближчий час будуть виправлені.

Люди з інвалідністю, котрі вимушені щодня долати перешкоди в пересуванні, відзначають абсолютну непристосованість, доріг, транспорту, пандусів для пересування колясочників по місту Чернігову, а також в Прилуках та Ніжині. Об’єднання інвалідів готові співпрацювати з приватними особами, владою, надавати консультації та рекомендації для створення найбільш сприятливих умов для пересування людей з обмеженнями в мобільності, і при цьому зробити це максимально економно.

Активна молодь запропонувала використовувати інфографіку для полегшення сприйняття інформації про роботу судів, зокрема, про надавані юристами послуги, про роботу громадських та правових організацій.

Присутні висловили впевнену позицію, що наше благополуччя залежить від нас самих, і подібні круглі столи, дослідження, обговорення та напрацювання дадуть змогу людям з обмеженими можливостями жити повноцінним життям.
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини