Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:25:37

Чернігівські оперативники викрили злочинців, які ввозили до Росії трудових рабів під виглядом паломників

22.01.2015   17:31Агенцiя

Росія відмовляється видавати українському правосуддю трьох злочинців, які продали в трудове рабство близько сотні мешканців Чернігівщини та громадян Молдови.

Як повідомив начальник відділу боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми УМВС в Чернігівській області Антон Милосердов, громадянка Молдови разом із двома російськими подільниками, користуючись важким матеріальним становищем та відсутністю засобів для існування, обманним шляхом вивозила малозабезпечених мешканців Чернігівщини на сезонні сільськогосподарські роботи до РФ.

Коли людина, доброзичливо усміхаючись, обіцяє, як кажуть, золоті гори, важко їй не повірити. Приязна жіночка просто підходила до людей та питала: "Ви хотіли б попрацювати на фермі у великому господарстві за кордоном? Там усе автоматизовано. Господар добрий, не зобидить. Жити будете як на курорті - триразове харчування матимете, - щебетала, - проїзд, оформлення документів - коштом наймача". А коли незнайомка озвучила заробіток ($1000), навіть у найбільш недовірливих селян сумніви відпадали.

Питання чому на такі хороші умови порядного фермера не знайшлося працівників із числа його співгромадян, якось не виникло. Як і завбачливого бажання поглянути на документи симпатичної посередниці та довідатися щось про господарство наймача офіційним шляхом. Тож коли новоявлені "остарбайтери" потрапили у справжнє трудове рабство, нарікати могли тільки на власну необачність.

На кордоні під приводом оформлення документів работоргівці відібрали у заробітчан паспорти. А перед спілкуванням з прикордонниками про мету в'їзду в РФ порадили робітникам казати, що вони - паломники, що їдуть на прощу.

Українців доправили спочатку до одного із сіл Курської області, але дізнавшись про приїзд «конкурентів», які збивають їм заробітки, місцеві робітники примусили заробітчан покинути село.

Тоді остарбайтерів перекинули до Тульської області, де розмістили у брудному бараку.  Залишившись без документів в сусідній країні, наші співвітчизники були змушені три місяці виконувати важкі сільськогосподарські роботи в нестерпних умовах практично без відпочинку та вихідних, не отримуючи за свою працю ніякої платні.

Працювали лише за їжу. Безоплатність роботи людям пояснили, що вони повинні відпрацювати затрати на їх переїзд до Росії та оплатити своє проживання у господаря. Всі гроші за оплату праці по обробці сільгоспугідь работоргівці забирали собі. На заробітчан постійно чинили психологічний тиск та погрожували, що ніхто не знає де вони і ніхто не буде їх шукати. А якщо хтось з українців спробує звернутися до місцевих правоохоронців, то їм все одно ніхто не повірить, тому що ніяких документів у заробітчан немає, щоб хоча б довести те, що вони громадяни іншої держави, а не якісь там бомжі.

Після тримісячного перебування в Тульській області, каторжної праці на полях та жалюгідного існування напівголодні "остарбайтери" отримали свої паспорти і змогли повернутися додому. І то завдяки грошовим переказам з дому, бо рабовласники не заплатили ні копійки.

Після повернення на Батьківщину заробітчани звернулися по допомогу до правоохоронців. Торгівцями живим товаром почав займатися відділ по боротьбі з торгівлею людьми УМВС України в Чернігівській області.

Як розповів Антон Милосердов, почалося копітке відпрацювання схем та шляхів переправлення наших громадян за кордон. Встановлювалися всі члени злочинної групи, її організатор, кур'єри та рядові виконавці. Інформація збиралася і згодом відносно двох росіян і громадянки Молдови було відкрите кримінальне провадження за частиною 2 статті 149 Кримінального кодексу України (торгівля людьми) - караються позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Використовуючи різні обманні схеми, зловмисниками було вивезено до РФ близько сотні українців і молдаван. Всі ці люди їхали до сусідньої країни з надією на заробіток та покращення свого життя, а насправді потрапляли в кабалу та трудове рабство.

Але російська сторона навідріз відмовляється видавати українському правосуддю трьох фігурантів, які переховуються на території РФ. Тож залишається сподіватися, що колись зловмисники таки з'являться в Україні чи Молдові, де будуть передані правосуддю.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини