Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 16:26:25

Більше сотні пташенят "птаха щастя" виросло в Національному парку на Коропщині

04.08.2014   09:45Агенцiя

На території Мезинського Національного природного парку в цьому році виросло 121 пташеня лелеки.

Проведення міжнародних облiкiв чисельності білого лелеки вже стало традиційним. Попередні проходили у 1934–2004 рр. Наступний – сьомий – проводиться у 2014 р.

Цього птаха в різних місцевостях України ще називають чорногузом, буслом, боцяном, гайстером. Вiн добре вiдомий усiм, бо живе поряд із людьми i належить до найбiльш улюблених наших пер­натих. Чисельнiсть бiлого лелеки протягом кількох десятилiть прак­тично повсюди скорочувалась, але у 1990-х роках почала зростати, тому данi про її подальші змiни дуже цікаві і важливі для науковців. Вони потрiбнi для контролю за станом популяцiї та розробки заходiв по охоронi.

В ході обліку зібрана інформація про кiлькiсть гнiзд, зайнятих лелеками (48), та число пташенят у них (всередньому приплід 1 гнізда – 3 пташенят). Гнізд, де селилися лелеки, але пта­шенята не виросли, нема.

Кiлькiсть пташенят найкраще підраховувати у другiй половинi червня – першiй половинi липня, коли вони вже пiдросли. Огляд гнізд встановив, що на території Націоанльного природного парку виросло 121 пташеня лелеки.

Сподіваємось, що народний улюбленець згідно старого народного повір’я й надалі приноситиме щастя в двори і села Коропщини.

Алла НАЛИВАЙКО, фахівець Мезинського Національного природного парку, Коропський район
 

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.