Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 02:52:31

Вищий дивізіон "Десни": мрія, яка потребує допомоги

25.05.2017   14:42Агенцiя

Гра нашої команди у чемпіонаті першої ліги сезону 2016/2017 довела, що «Десна» має реальні шанси вийти у Вищу лігу. А це нові стандарти менеджменту, більш високі вимоги до гравців та тренерів, а також більші можливості.

Футбольний клуб «Десна» - це бренд, який відомий не менше, ніж чернігівське пиво. Чернігівці пишаються своєю командою, її перемогами та здобутками.

Першокласний футбол завжди привертає увагу. Вболівальники, фанати та цікаві їдуть до інших міст підтримувати «своїх», а це сприяє розвитку спортивного туризму. Тож до культурного, релігійного та ресторанного напрямків додається ще один. І це також сприятиме підвищенню туристичної та інвестиційної привабливості Чернігова. Розвиток футболу на Чернігівщині має свою історію часом яскраву, часом сумну.

Перемоги і поразки «Десни» або що трапляється, коли у спорт втручаються політики

Стартувавши у 1960 році, футбольний клуб «Десна» найбільш яскраво зіграв у розіграші Кубка СРСР 1965 року, коли дістався 1/8 фіналу. Це було найвищим досягненням клубу за часів участі у чемпіонатах Радянського Союзу.

Але підйом команди через декілька років припинився. В ході сезону 1970 року чернігівці посіли, як кажуть, комфортне 11-е місце серед 22 колективів Української та Білоруської РСР, але в кінці цього року рішенням нового керівника Чернігівської області команда була ліквідована. Саме з цього часу історія команди складається так, що гравці її піднімали на вищий щабель, а політики своїми рішеннями зводили нанівець всі успіхи.

Відроджена у 1977 команда «Десна» була включена у Другу лігу. А за результатами чемпіонату 1982 «Десна», посівши 2-е місце в українській зоні другої ліги, виграла срібні медалі чемпіонату України. Цією перемогою пишалися не лише завзяті вболівальники, а кожен чернігівець. Написи «Десна - срібло» можна було побачити всюди в місті.
У роки після проголошення незалежності України чернігівська команда міцно закріпилася у другій лізі серед фаворитів.

У 2007 році господарем клубу став бізнесмен та політик Олексій Савченко. Завдяки його амбіціям та коштам у сезоні 2007/08 «Десна» була серед претендентів на перехід до вищої ліги, посівши в підсумку 4 місце. У Кубку України команда знову досягла 1/8 фіналу, як у семидесятих роках. На матчі 29 туру з «Дністром» на стадіоні було більше одинадцяти тисяч глядачів, що стало рекордом відвідуваності в сезоні.

Як писали  ЗМІ - це був час «піар-розквіту» футбольного клубу. При Савченко «Десна» не знала потреби в грошах. Відверті зйомки футболістів в кліпі відомої української поп-групи, чартерні перельоти літаком на рядові поєдинки чемпіонату, харчування в одному з кращих ресторанів міста, шикарний автобус… А у жовтні 2008 року пролунала скандальна заява Олексія Савченка: «Грала не Десна», а грали мої «бабки» та амбіції». Після цього розпочався період продажів та покупок футбольної команди. А в результаті політичних протистоянь Олексія Савченка та Олександра Соколова у 2009 році команда втратила стадіон.

Потім наступив період серйозних фінансових труднощів, відомі та знані гравці переходили в інші клуби, шукали роботу.

Таких історій в українському професійному спорті багато. А доля нашої команди стала одним із типових прикладів того, як політичні рішення та чвари можуть знищити те, що може розвивати і розвиває бізнес. Фінансова підтримка великим і середнім бізнесом сприяє розвитку спорту та футболу зокрема.

Сучасні досягнення вражають

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу проаналізувала і зробило висновки, що ФК «Десна» у сезоні 2016/17 показала дуже гарні результати. Подумайте самі, команда обійшлася без дискваліфікацій, футболісти грають досить раціонально. У чемпіонаті першої ліги команда не програла більше десяти матчів поспіль. І головне, весь сезон чернігівці грають на чужому полі і за таких умов виграють у суперників. А тренер команди Олександр Рябоконь є одним з найкращих футбольних тренерів України.

Вже через пару місяців на головному футбольному полі Чернігова остаточно завершиться реконструкція, і команда вперше за останній рік зіграє матч на рідному полі. Це подія, на яку давно чекають і футболісти, і вболівальники. На сьогоднішній день здано в експлуатацію запасне поле, на ньому команда вже проводить повноцінні тренування. Про це повідомили під час зустрічі з вболівальниками у травні. Також на запасному полі встановлені невеликі трибуни, і вже приступили до укладання основного поля травою.

Допомогти, підтримати – і «Десна» повністю оправдає сподівання

Один з керівників футбольного клубу «Десна» Сергій Третіних на тій самій зустрічі з вболівальниками привів успішні приклади співпраці меценатів: «Ми – фанати футболу, тому вкладаємо частинку свого життя в розвиток футбольного клубу. Чернігів один з небагатьох обласних центрів, який ніколи не був представлений в елітному дивізіоні, впевнений, що чернігівські вболівальник заслуговують на футбол високого рівня. Ми докладаємо великих зусиль для досягнення цих цілей і, думаю, наша робота помітна. В той же час варто зазначити, що без підтримки закріпитися в еліті буде не просто – ми надіємося, що місто, область, підприємці та вболівальники до нас приєднаються, адже лише спільними зусиллями ми можемо досягнути цілей. Десна – це клуб з історією, тому ми не хочемо просто вийти в УПЛ, ми хочемо закріпитися там на довгі роки», - прокоментував бачення розвитку клубу Сергій Третіних.

Так, не залишитися байдужим, підтримати нашу, чернігівську футбольну команду – це і є патріотизм.

Кожен може зробити добру справу.

Вболівальники підтримувати гравців «Десни» під час ігри. Заповнені стадіони – це не лише головна ознака популярності, це визнання того, що команду цінують та люблять. Її перемогами пишаються і їй довіряють.

Бізнесмени допомагати фінансово та матеріально. І не важливо який твій внесок. «З миру по нитці бідному на сорочку», - кажуть у народі. Хоча значні меценати повинні бути відомими.

Депутати рад різних рівнів приймати програми розвитку та підтримки, а дехто і закони з підтримки спорту взагалі, а футболу зокрема.

Головне – не бути байдужим!

Юрій Паперний

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.