Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 04:29:13

16 листопада - цей день в Україні та в світі

16.11.2023   07:29Агенцiя

ДЕНЬ 631 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 631 RUSSIAN AGRESSION


16 листопада відзначають Міжнародний день толерантності, Всесвітній день рукоділля, Міжнародний день боротьби з анорексією.

В Україні - День працівників радіо, телебачення та зв'язку, в Естонії - День Декларації суверенітету, в Ісландії - День ісландської мови.

Православна церква вшановує пам'ять Левія Матвія.

День працівників радіо, телебачення та зв'язку

Уперше заявили про створення бездротового зв'язку в 1860-х роках. Після цього у світі було проведено чимало досліджень, але всі вони підтвердили, що такий зв'язок справді існує. Перший радіоефір в Україні тривав лише 40 хвилин і відбувся 1 лютого 1939 року. Хвиля розквіту чекала на українське телебачення вже у повоєнний час. Комерційне телебачення з'явилося в 1989 році.

Всесвітній день філософії

Філософія - це вивчення природи реальності та існування, того, що можна знати, а також правильної та неправильної поведінки. Це одна з найважливіших галузей людської думки, оскільки вона прагне осягнути сам сенс життя.

Ідея заснування Всесвітнього дня філософії полягає в тому, щоб знайти спільну платформу обговорення глобальних соціокультурних перетворень, які відбуваються в суспільстві, долучити людей до філософської спадщини, відкрити сферу буденного мислення для нових ідей і стимулювати публічні дебати мислителів і громадянського суспільства щодо викликів, які постають сьогодні перед суспільством.

Міжнародний день боротьби з анорексією

16 листопада, починаючи з 2005 року, в усьому світі відзначають Міжнародний день боротьби з анорексією. Відома ця дата і як "День без дієт".

Перші описи прояву важкого нервового захворювання, що призводить до повного виснаження організму і здатного призвести до летального результату, припадають ще на 17 століття. Вони належать відомому англійському лікарю Річарду Мортону.

Однак, у той період нервова анорексія була великою рідкістю. Вона почала перетворюватися на свого роду бич молодих жінок і дівчат (чоловіки страждають від цього захворювання набагато рідше) у 20 столітті.

Міжнародний день, присвячений толерантності

16 листопада 1995 року держави-члени ЮНЕСКО ухвалили Декларацію принципів терпимості. Декларація принципів терпимості проголошує, що всі люди за своєю природою різні, але рівні у своїх достоїнствах і правах. Згідно з документом, толерантність означає повагу, прийняття і правильне розуміння багатого різноманіття культур світу, форм самовираження і способів проявів людської індивідуальності. На державному рівні терпимість вимагає справедливого та неупередженого законодавства, дотримання правопорядку та судово-процесуальних і адміністративних норм. Терпимість також вимагає надання кожній людині можливостей для економічного і соціального розвитку без будь-якої дискримінації. У боротьбі з нетерпимістю закони необхідні, але в окремих випадках недостатні.

Найефективнішим засобом запобігання нетерпимості є, згідно з декларацією, виховання, що розпочинається з навчання людей тому, в чому полягають їхні загальні права і свободи, щоб забезпечити здійснення цих прав, та із заохочення прагнення до захисту прав інших.

У 1996 році Генеральна Асамблея ООН запропонувала державам-членам щорічно 16 листопада відзначати Міжнародний день, присвячений терпимості.

Ще цього дня:

1917 - У колишньому ханському палаці в Бахчисараї відкрито Національний музей;

1918 - Королівство Угорщина, яке до цього було частиною Австро-Угорської Імперії, проголошено республікою.

1924 - Розпочала мовлення перша українська радіостанція - Українське радіо.

1933 - Встановлено дипломатичні відносини між СРСР і США;

1945 - У Лондоні засновано ЮНЕСКО;

1967 - Розпочався I Всесвітній конгрес Вільних українців у Нью-Йорку (16-19.11).

1994 - Відповідно до Указу Президента № 667/94, від 11.11.1994 почав щорічно відзначатися День працівників радіо, телебачення і зв'язку;

1999 - Засновано Премію Кабінету Міністрів України за особливі досягнення молоді в розбудові України;

2002 - Президент Кучма підписав указ про відставку уряду Анатолія Кінаха і направив до Верховної Ради України подання на згоду призначити новим прем'єром голову Донецької обладміністрації Віктора Януковича;

2010 - Заручини принца Вільяма і Кейт.

Церковне свято

Цього дня відзначається пам'ять Левія Матвія - одного з дванадцяти апостолів, найближчих учнів Ісуса Христа. Про цього святого відомо небагато. Євангеліє повідомляє, що Левій Матвій був митарем - збирачем мита, якого Христос покликав слідувати за ним. Про подальше життя апостола мало що відомо - крім того, що його стратили в римській фортеці Апасарос на території сучасної Грузії за проповідь християнства. Левій Матвій традиційно вважається автором Євангелія від Матвія, написаного арамейською мовою.

Іменини: Василь, Віктор, Дмитро, Іван, Макар, Матвій, Михайло, Микола, Сергій, Теодор, Федір, Ян.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.