Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 15:27:08

10 листопада - цей день в Україні та в світі

10.11.2023   09:17Агенцiя

ДЕНЬ 625 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 625 RUSSIAN AGRESSION

10 листопада відзначають Міжнародний день бухгалтера, Міжнародний день вишивальниць, Всесвітній день науки за мир і розвиток, Всесвітній день молоді.

У Туреччині - День пам'яті Ататюрка, в Іспанії - Фестиваль кайтсерфінгу, у Панамі - День першого проголошення незалежності країни від Іспанії, у Бразилії - Національний день пшениці, в Аргентині - День традицій, у США - День народження морської піхоти, в Індонезії - День героїв, у Данії - День Санкт-Мортена.

Православна церква вшановує пам'ять святих апостолів Ераста, Олімпа, Родіона і тих, що з ними.

Всесвітній день молоді

10 листопада відзначається Всесвітній день молоді, встановлений на честь заснування Всесвітньої федерації демократичної молоді (ВФДМ). Ця подія відбулася на Всесвітній конференції молоді, що проходила 29 жовтня - 10 листопада 1945 року в Лондоні.

Цю історичну конференцію було скликано з ініціативи Всесвітньої ради молоді, яку було створено під час Другої світової війни для боротьби з фашизмом. Уперше на конференцію зібралися представники міжнародного молодіжного руху, який об'єднував понад 30 мільйонів молодих людей різних політичних ідеологій і релігій, молодь понад 63 національностей.

ВФДМ веде боротьбу за мир, права молоді, незалежність народів, інтернаціональне згуртування прогресивної молоді; проти колоніалізму, неоколоніалізму, фашизму та расизму. ВФДМ має консультативний статус при Економічній і Соціальній Раді ООН.

Всесвітній день науки за мир і розвиток

Всесвітній день науки за мир і розвиток або Всесвітній день науки відзначається щорічно 10 листопада з метою підвищити усвідомлення громадськістю в усьому світі користі науки, а також слугує нагадуванням міжнародному співтовариству про необхідність використання науково-технічних досягнень на користь миру та розвитку на благо людської цивілізації.

Міжнародний день бухгалтерії

Щороку 10 листопада фахівці однієї з надточних професій відзначають своє професійне свято - Міжнародний день бухгалтерії, який ще називають Днем бухгалтера.

Необхідність запровадження міжнародного свята обговорювалася неодноразово, незважаючи на те, що в багатьох країнах встановлено національні свята бухгалтерів.

Вибору дати послужила подія кінця 15 століття - 10 листопада 1494 року у Венеції було опубліковано книжку Луки Пачіолі "Все про арифметику, геометрію і пропорції", в якій автор спробував підсумувати знання про математику того часу.

Один із розділів книги називався "Про рахунки та інші записи" і містив докладний виклад бухгалтерської справи Венеції. Це була перша друкована праця про метод подвійної бухгалтерії, праця, яка стала основою для створення деяких широко розповсюджених робіт із комерційної бухгалтерії. У книзі було описано більшу частину облікового циклу в тому вигляді, в якому вона відома нині.

Пачіолі описав використання журналів-ордерів і регістрів бухгалтерського обліку, також він зробив прогноз щодо того, що службовець не зможе спокійно лягти спати доти, доки дебет не зійдеться з кредитом. Також у книзі було дано багато інших термінів та прикладів. Словом, книга містила спеціальні знання, необхідні для повноцінної роботи бухгалтера.

Луку Пачіолі називають "батьком бухгалтерії", хоча він не був ні винахідником, ні розробником системи бухгалтерії. Він лише описав методи, які використовували у своїй роботі венеціанські торговці в період італійського Ренесансу.

Численні подробиці бухгалтерських прийомів того часу, викладені Пачіолі, стали основою, якою впродовж наступних чотирьох століть керувалися в спеціальних текстах і працях з бухгалтерії.

Ще цього дня:

1926 - У Берліні відкрито Український науковий інститут;

1928 - У Києві відкрито будинок-музей Тараса Шевченка;

1948 - Вийшов Указ Президії ВР РРФСР "Про виділення міста Севастополя в самостійний адміністративно-господарський центр". Згодом у поточних документах СРСР Севастополь (разом із Кримською областю) став частиною УРСР, зокрема вся його адміністративна, господарська та партійна ланка підпорядковувалася Сімферополю та Києву;

1989 - У Львові відбулися установчі збори Товариства "Надсяння", яке представляє українців депортованих з українських етнічних територій, що після Другої світової війни були "передані" Польщі;

1970 - Запущено космічну станцію "Луна-17", яка за тиждень здійснила посадку на Місяць і доставила перший радянський самохідний пристрій "Луноход-1";

1975 - Генеральна Асамблея ООН прирівняла сіонізм до расизму (це рішення було відкликано 16 грудня 1991 року);

1993 - Групою сектантів "Білого братства", очолюваною Мариною Цвігун (Марія Деві Христос) і Юрієм Кривоноговим (Іван Свамі), було проголошено "кінець світу" і захоплено київський Софійський собор з метою масового самознищення. Міліція затримала сектантів, що поклало кінець діяльності "Білого братства" і спричинило низку самогубств прихильників секти в Україні та країнах СНД;

1993 - В Україні заборонено всі воєнізовані недержавні організації;

1994 - Ірак визнав незалежність Кувейту;

2004 - Центрвиборчком України оголосив остаточні результати першого туру виборів Президента України: Віктор Ющенко набрав 11 125 395 голосів (39,87 %), Віктор Янукович - 10 969 579 голосів (39,32 %). Другий тур голосувань призначено на 21 листопада 2004 року;

2009 - Запущено перший гідроагрегат Дністровської ГАЕС (він видав перший струм в Об'єднану енергосистему України);

2022 - 131-й окремий розвідувальний батальйон Збройних сил України звільнив місто Снігурівку від російських окупантів.

Церковне свято

Цього дня православна церква відзначає пам'ять шести апостолів від сімдесяти, зокрема Ераста і Родіона. Ераст, як свідчить переказ, був учнем святого Павла. Він походив зі знатного роду і обіймав посаду міського економа в Коринті. Уперше про Ісуса Христа святий почув від Павла. Пізніше апостоли разом приїжджали до Єрусалима, і Ераст служив у місцевій церкві. Є також відомості, що він був єпископом Панеадським у Палестині і дожив до глибокої старості.

Родіон був не лише учнем святого Павла, а й його родичем, про що апостол згадав у посланні до римлян. За переказами, він служив єпископом у Патрасі, а за часів Нерона прийняв мученицьку смерть разом із апостолами Петром і Павлом.

Іменини: Олександр, Олексій, Борис, Георгій, Денис, Єгор, Іван, Костянтин, Михайло, Нестор, Микола, Петро, Родіон, Серафим, Ераст, Ян, Ганна, Ольга.

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини