Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 5 травня, 01:48:03

8 листопада: цей день в Україні і світі

08.11.2023   08:36Агенцiя

ДЕНЬ 623 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 623 RUSSIAN AGRESSION

8 листопада відзначають День піаніста, Всесвітній день без Wi-Fi, Міжнародний день радіології, Всесвітній день дислексії, Всесвітній день філантропа.

У Китаї - День журналіста, у США - Національний день капучино.

Православна церква вшановує пам'ять архістратига Михаїла.

Всесвітній день без Wi-Fi

У 2016 році зареєстрована у Венесуелі Міжнародна Федерація захисників довкілля закликала заснувати і відзначати щорічно 8 листопада Всесвітній день без Wi-Fi. Організатори та ініціатори нового свята ставили собі за мету звернути увагу суспільства на те, що вплив радіоканалів і радіохвиль на здоров'я людей недостатньо вивчений. За надмірного постійного їхнього впливу під час використання технології Wi-Fi у кожному будинку та квартирі залишається ризик негативного їхнього впливу на здоров'я людини.

Незважаючи на те, що ВООЗ підтвердила відсутність такого негативного впливу використовуваним діапазоном радіочастот, противники поширення бездротової технології доступу до інтернету закликають віддавати пріоритет поки що більш вивченим у плані впливу на здоров'я кабельним підключенням.

Міжнародний день радіології

8 листопада відзначають одразу два свята - Міжнародний день радіології та День рентгенолога, які тісно пов'язані одне з одним, але не мають офіційного статусу, хоча одне з них ініційовано великими науково-дослідними товариствами.

Обидва свята пов'язані з важливою датою і подією в історії фізики та медицини. Річ у тім, що 8 листопада 1895 року німецький фізик Вільгельм Конрад Рентген відкрив рентгенівське випромінювання. Для медицини це відкриття стало не просто появою нової дисципліни, а справжнім проривом у сфері діагностики цілого комплексу захворювань і травм, а згодом і методу терапії.

Вперше Міжнародний день радіології, заснований за спільною ініціативою Радіологічного Товариства Північної Америки (RSNA), Американського коледжу радіології (ACR) і Європейського товариства радіології (ЕSR), був відзначений 8 листопада 2012 року. Цього ж дня за традицією відзначається і професійне свято лікаря-рентгенолога.

Ініціатори Дня прагнуть офіційного визнання свята і ролі відкриття В.К. Рентгена та сучасної рентгенології в медицині. Сам фізик, який зробив таке важливе відкриття, був удостоєний Нобелівської премії, проте був настільки зайнятий науковими роботами та експериментами, що був відсутній на церемонії нагородження і отримав премію поштою. Надалі всі кошти він передав Німецькому уряду, який звернувся по допомогу до населення країни в роки Першої світової війни.

Всесвітній день містобудування (урбанізму)

Цей День виник і заснований за ініціативи громадськості та працівників у сфері планування міст і населених пунктів з метою підвищення інтересу в галузі містобудування. Вперше був запропонований професором в Університеті Буенос-Айреса, випускником Інституту міського будівництва в Парижі, на ім'я Карлос-Марія-делла Паолера наприкінці 40-х років та проведений у 1949-му році.

Дата проведення Всесвітнього дня містобудування - 8 листопада. Відзначається в більш ніж 30-ти країнах світу на чотирьох континентах.

Ще цього дня:

1909 - Відбулися установчі збори членів Київського товариства повітроплавання;

1918 - У Пряшеві закарпатські українці створили Російську Народну Раду;

1923 - Гітлер здійснив невдалу спробу путчу в Мюнхені;

1927 - Закладено Дніпровську гідроелектростанцію потужністю 650 тис. кінських сил;

1935 - У Чернігові відкрито Літературно-меморіальний музей М. М. Коцюбинського;

1960 - Джона Ф. Кеннеді обрано 35-м президентом США;

1975 - У Ризі на кораблі "Сторожовий" почалося антиурядове повстання;

1988 - Джордж Герберт Вокер Буш обраний 41-м президентом США;

1997 - У Львові відкрито пам'ятник жертвам комуністичних злочинів;

1999 - Папа Римський Іван Павло II вперше в історії папства відвідав Грузію;

2016 - Дональда Трампа обрано 45-м президентом США, перемігши Гілларі Клінтон;

2020 - Із берлінського аеропорту Тегель вирушив останній рейс (Air France Airbus A320 Париж-Берлін). На цю подію прийшли подивитися багато берлінців, а зараз у місті є новий аеропорт Бранденбург.

Церковне свято

Святкування Собору Архістратига Михаїла

Святкування Собору Архістратига Божого Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних встановлено на початку 4 століття на Помісному Лаодикійському Соборі, що проходив за кілька років до Першого Вселенського Собору. Звершується свято 8 листопада - у дев'ятому місяці від березня (з якого в давнину починався рік) - відповідно до числа 9-ти чинів Ангельських. Восьмий же день місяця вказує на майбутній Собор усіх Сил Небесних у день Страшного Суду Божого, який святі отці називають "днем восьмим".

Архістратигу присвячено безліч монастирів, соборних, палацових і посадських храмів. У стародавньому Києві відразу після прийняття християнства було споруджено Архангельський собор і влаштовано монастир.

Іменини: Гаврило, Михайло, Павло, Рафаель, Марта, Марфа.
 

Останні новини Чернігівщини

«єВідновлення» в області: понад дві тисячі компенсацій за пошкоджене майно та 307 житлових сертифікатів 15:05

На Чернігівщині триває реалізація програми з надання компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло «єВідновлення», яка стартувала майже рік тому. Про стан її реалізації говорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

До 11 років позбавлення волі засуджено російського військовослужбовця, який стріляв у цивільних під час тимчасової окупації Чернігівщини 15:03

За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури Чернігівським районним судом у порядку спеціального судового розгляду визнано винним російського військовослужбовця у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Його засуджено до 11 років позбавлення волі.

Дмитро Блауш: ці діти вчать інших не бути байдужими 15:01

Плетіння маскувальних сіток для бійців на передовій вже стало невід'ємною частиною життя для одинадцяти діток із Ріпок Чернігівського району.

 На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів

На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів 14:48

Слідчі Головного управління Нацполіції в області викрили у Чернігівському районі зловмисника, який систематично здійснював придбання та подальший збут особливо небезпечних психотропних речовин.

Ломако та Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів у Чернігові 14:44

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако та начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів приватних перевізників у Чернігові.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини