Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 5 травня, 23:11:36

6 листопада - цей день в Україні та в світі

06.11.2023   08:00Агенцiя

ДЕНЬ 621 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 621 RUSSIAN AGRESSION

6 листопада відзначають Міжнародний день запобігання експлуатації довкілля під час війни та збройних конфліктів, Міжнародний день пам'яті тварин, які загинули від рук людини, День саксофона, День орієнтування без компаса, Міжнародний тиждень науки і миру, Всесвітній день без паперу.

В Україні - День визволення Києва від фашистських окупантів у часи Другої світової війни.

Православна церква вшановує пам'ять Павла, архієпископа Царгородського.

Міжнародний день запобігання експлуатації довкілля під час війни та збройних конфліктів

У листопаді 2001 року Генеральна Асамблея ООН оголосила, що щорічно 6 листопада відзначається Міжнародний день запобігання експлуатації довкілля під час війни та збройних конфліктів.

Ухвалюючи це рішення, ООН зважала на те, що шкода, заподіяна довкіллю під час збройних конфліктів, призводить до погіршення стану екосистем і природних ресурсів на тривалий період після припинення конфліктів і часто зачіпає не лише одну державу і не лише нинішнє покоління.

Всесвітній день без паперу

Створений за ініціативи некомерційної організації "Асоціація з управління інформацією та зображеннями". Спочатку свято відзначали в четвертий четвер листопада, але пізніше створили фіксований день. Рекомендовано хоча б на один день відмовитися від використання паперу.

Ще цього дня:

1932 - На виборах у Німеччини більшість голосів отримала партія націонал-соціалістів;

1942 - Відбувся перший політ німецького літака Гейнкель Heinkel He 219 "Пугач", на якому вперше в історії почали серійно встановлювати пневмокатапульту для пілота;

1944 - Відбудована і відновила свою роботу Київська радіостанція;

1951 - Почав працювати Київський телецентр на Хрещатику, 26. Початок історії Українського телебачення;

1960 - У Києві запущено першу чергу метрополітену - 5-кілометрова ділянка Святошинсько-Броварської лінії з'єднала станції "Вокзальна", "Університет", "Хрещатик", "Арсенальна", "Дніпро";

1962 - Генасамблея ООН ухвалила резолюцію, яка засуджувала расистську політику апартеїду в Південно-Африканській Республіці та закликала всіх членів ООН припинити будь-які економічні та військові відносини з ПАР;

1964 - Здано в експлуатацію Тернопільський фарфоровий завод;

1980 - У Миколаєві побудовано новий Інгульський міст, довжина якого становила 485 м;

1984 - На президентських виборах у США переконливу перемогу вдруге здобув республіканець Рональд Рейган;

1986 - У залізничній катастрофі на станції Користівка загинули 44 людини, ще 100 були поранені;

1987 - У Києві відкрито 28-ту станцію метрополітену - "Ленінська" (тепер "Театральна");

1999 - В Австралії 54,5% виборців висловилося проти проголошення країни республікою, знову визнавши формальним главою держави британського монарха.

Церковне свято

6 листопада, у православному календарі день пам'яті Павла, архієпископа Царгородського. Павло був архієпископом Константинополя в IV столітті. Він боровся проти аріанства, яке заперечувало божественність Ісуса Христа. Він тричі був вигнаний зі свого престолу імператором Констанцієм II, який підтримував аріан. Помер у вигнанні в Туреччині, де його вбили аріанські священики.

Іменини: Анатолій, Арсеній, Василь, Віктор, Гаврило, Герман, Костянтин, Лука, Микита, Микола, Павло, Олександра, Єфросинія, Клавдія, Мотря, Ніна, Серафима.

Останні новини Чернігівщини

«єВідновлення» в області: понад дві тисячі компенсацій за пошкоджене майно та 307 житлових сертифікатів 15:05

На Чернігівщині триває реалізація програми з надання компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло «єВідновлення», яка стартувала майже рік тому. Про стан її реалізації говорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

До 11 років позбавлення волі засуджено російського військовослужбовця, який стріляв у цивільних під час тимчасової окупації Чернігівщини 15:03

За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури Чернігівським районним судом у порядку спеціального судового розгляду визнано винним російського військовослужбовця у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Його засуджено до 11 років позбавлення волі.

Дмитро Блауш: ці діти вчать інших не бути байдужими 15:01

Плетіння маскувальних сіток для бійців на передовій вже стало невід'ємною частиною життя для одинадцяти діток із Ріпок Чернігівського району.

 На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів

На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів 14:48

Слідчі Головного управління Нацполіції в області викрили у Чернігівському районі зловмисника, який систематично здійснював придбання та подальший збут особливо небезпечних психотропних речовин.

Ломако та Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів у Чернігові 14:44

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако та начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів приватних перевізників у Чернігові.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини