Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 5 травня, 19:07:13

25 жовтня - цей день в Україні та в світі

25.10.2023   08:46Агенцiя

ДЕНЬ 609 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 609 RUSSIAN AGRESSION

25 жовтня - Всесвітній день поінформованості про розщеплення хребта і гідроцефалію, Всесвітній день поінформованості про мієлодиспластичний синдром, Міжнародний день художника, Міжнародний день поінформованості про карликовість, Всесвітній день піцайоло, День карате.

Ще сьогодні Всесвітній день опери, Європейський день юристів, Європейський день цивільного права, Всесвітній день макаронів, Міжнародний день боротьби жінок за мир.

В Україні відзначають День військового капелана, День маркетолога і День народження Національної спілки художників України, у Литві - День Конституції, у Словенії - День суверенітету, у Румунії - День збройних сил.

Православна церква вшановує пам'ять священномучеників і нотарів Маркіяна і Мартирія.

Ще цього дня:

1921 - Початок Другого зимового походу (Листопадовий рейд) армії УНР під командуванням Юрія Тютюнника;

1929 - Курс проданих напередодні на Нью-йоркській біржі 13 мільйонів акцій упав на 90%, що спричинило паніку в Нью-Йорку та інших містах світу. Цей день увійшов в історію як "чорна п'ятниця" і став початком економічної кризи, що охопила розвинені західні держави;

1938 - Створено Національну спілку художників України;

1948 - У Чехословацькій республіці засновано виправно-трудові табори;

1955 - Після виведення окупаційних радянських військ парламент Австрії ухвалив закон про її постійний нейтралітет;

1962 - Карибська криза: посол США в ООН на засіданні Ради безпеки продемонстрував фотографії радянських ракет на Кубі. Микита Хрущов погодився вивести з Куби радянські ракети, якщо Америка відмовиться від її захоплення;

1978 - Американський президент Рональд Рейган підписав законопроєкт про виділення коштів на виробництво нейтронної бомби;

1990 - Ухвалено декларацію про державний суверенітет Казахської РСР, у якій казахська національність оголошена домінуючою;

1992 - На референдумі ухвалено Конституцію Литви;

2015 - Місцеві вибори в Україні та вибори до Парламенту Польщі. Україна зупинила пряме авіасполучення з Росією;

2018 - Випуск культового коміксу про Бетмена, "Бетмен: Довгий Геловін", українською мовою;

2022 - Вступ на посаду нового прем'єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака.

Церковне свято

Сьогодні день пам'яті мучеників Маркіяна і Мартирія. Юнаки жили за часів імператора Діоклетіана, були синами високопоставлених чиновників і служили при дворі. Вони також таємно вірили в Христа і проповідували його слово серед народу.

За це їх звинуватили у зраді та судили. Мартирій і Маркіян не злякалися погроз імператора і наполягали у своїй вірі. Тоді їх піддали жорстоким тортурам: били, розтягували, обпалювали, цвяхами пробивали їм руки й ноги. Але вони не зрадили своєї віри і молилися за своїх катів.

Потім їх кинули в піч, де вони померли, не відчувши болю, а їхні тіла не були пошкоджені вогнем.

Святі були благоговійно поховані православними християнами. Пізніше, за вказівкою святого єпископа Івана Золотоустого, мощі святих мучеників перенесли у спеціально побудовану церкву.

Іменини: Олександр, Богдан, Денис, Іван, Кузьма, Лаврентій, Макар, Максиміліан, Мартін, Микола, Остап, Тарас, Ян, Домініка.

Останні новини Чернігівщини

«єВідновлення» в області: понад дві тисячі компенсацій за пошкоджене майно та 307 житлових сертифікатів 15:05

На Чернігівщині триває реалізація програми з надання компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло «єВідновлення», яка стартувала майже рік тому. Про стан її реалізації говорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

До 11 років позбавлення волі засуджено російського військовослужбовця, який стріляв у цивільних під час тимчасової окупації Чернігівщини 15:03

За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури Чернігівським районним судом у порядку спеціального судового розгляду визнано винним російського військовослужбовця у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Його засуджено до 11 років позбавлення волі.

Дмитро Блауш: ці діти вчать інших не бути байдужими 15:01

Плетіння маскувальних сіток для бійців на передовій вже стало невід'ємною частиною життя для одинадцяти діток із Ріпок Чернігівського району.

 На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів

На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів 14:48

Слідчі Головного управління Нацполіції в області викрили у Чернігівському районі зловмисника, який систематично здійснював придбання та подальший збут особливо небезпечних психотропних речовин.

Ломако та Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів у Чернігові 14:44

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако та начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів приватних перевізників у Чернігові.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини