Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 28 квітня, 02:03:15

12 вересня - цей день в Україні та в світі

12.09.2023   08:12Агенцiя

ДЕНЬ 566 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 566 RUSSIAN AGRESSION

12 вересня відзначають День співробітництва Південь-Південь Організації Об'єднаних Націй.

Також сьогодні Міжнародний день в'язання гачком і Міжнародний день боротьби з мігренню.

Православна церква вшановує пам'ять священномученика Автонома Італійського, єпископа.

День співробітництва Південь-Південь

День співробітництва Південь-Південь Організації Об'єднаних Націй - один із міжнародних днів ООН, який відзначають щорічно 12 вересня.

Цього дня 1978 року в столиці Аргентини, місті Буенос-Айресі, делегації 138 держав ухвалили План дій з розвитку та здійснення технічного співробітництва між країнами, що розвиваються.

Співпраця Південь-Південь є одним з важливих елементів міжнародного співробітництва задля розвитку і відкриває перед країнами, що розвиваються, і країнами з перехідною економікою реальні можливості щодо забезпечення на основі індивідуальних і колективних зусиль поступального економічного зростання і сталого розвитку.

Ще цього дня:

1934 - Створено політичний союз Латвії, Литви та Естонії (т. зв. Балтійська Антанта);

1940 - Біля селища Монтіньяк (Франція) чотири місцеві підлітки знайшли печеру-грот із настінними малюнками віком 15-17 тисяч років, які зараз є однією з найкращих колекцій доісторичного живопису періоду раннього палеоліту;

1944 - На територію Німеччини вступили перші американські війська;

1953 - Через півроку після смерті радянського диктатора Йосипа Сталіна першим секретарем Компартії СРСР обрано Микиту Хрущова;

1958 - У компанії Texas Instruments створили першу мікросхему;

1990 - Підписано договір про остаточне врегулювання щодо Німеччини;

1991 - У Києві демонтували монумент на честь Жовтневого перевороту на Майдані Незалежності;

2008 - У Харкові відбувся перший в Україні концерт гурту "Queen", який відвідало близько 350 тисяч глядачів.

Церковне свято

Священномученик Автоном був єпископом в Італії. Під час гоніння на християн імператора Діоклітіана (284-305) святитель Автоном залишив свою країну та оселився у Віфінії, у містечку Сорея у дивнолюбця Корнилія. Святий Автоном з ревністю звершував своє апостольське служіння і навернув до Христа так багато язичників, що утворилася велика Церква, для якої він освятив храм в ім'я Архістратига Михаїла. До цієї Церкви святитель висвятив Корнилія спершу в сан диякона, а потім у пресвітера. З проповіддю про Христа святитель Автоном відвідав також Лікаонію та Ісаврію.

Імператор Діоклітіан наказав схопити святителя Автонома, але він пішов у Клавдіополь на Чорному морі. Повернувшись у Сорею, святитель Автоном висвятив пресвітера Корнилія в єпископи. Сам він попрямував до Асії, а коли повернувся звідти, почав проповідувати в містечку Лімни, поблизу Сореї. Одного разу новонавернені зруйнували ідольське капище. Язичники вирішили помститися християнам. Вибравши момент, коли святитель Автоном служив Божественну літургію, язичники напали на храм Архистратига Михаїла і після катувань убили святого Автонома. Диякониса Марія витягла тіло святого мученика з-під купи каміння і віддала похованню.

За царювання святого Костянтина Великого на місці поховання святителя було споруджено церкву. Близько 430 р. застарілу церкву розібрав один священик і, не знаючи, що під храмом поховано тіло мученика, влаштував церкву на новому місці. Через 60 років мощі святого були знайдені нетлінними і створено храм в ім'я священномученика Автонома.

Іменини: Олександр, Олексій, Арсеній, Василь, Гаврило, Григорій, Данило, Євгенія, Єлизавета, Єфрем, Іван, Ігнатій, Леонід, Макар, Максим, Микола, Павло, Петро, Семен, Степан, Федір.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.