Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 4 травня, 08:28:19

25 липня - цей день в Україні та в світі

25.07.2023   09:56Агенцiя

ДЕНЬ 517 - ВІЙНА

25 липня відзначають День кулінарів, День зубного техніка, Всесвітній день запобігання утопленням, День вина і сиру в США, Міжнародний день червоних туфель.

Православна церква вшановує пам'ять мучеників Прокла та Іларія.

У католиків - День святого Якова.

Всесвітній день запобігання утопленням

Всесвітній день запобігання утопленням відзначають щорічно 25 липня. Він був заснований резолюцією Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй про "Глобальне запобігання утопленням" у квітні 2021 року. Сприяє підвищенню обізнаності про катастрофічні наслідки утоплення як для сімей, так і для суспільства, а також інформації про життєво важливі способи запобігання цьому явищу.

Міжнародний день червоних туфель

25 липня світ відзначає Міжнародний день червоних туфель - це подія не про взуття, а про кліщів та їхню небезпеку. Присвячена пам'яті австралійки Теди Мінт, яка померла від хвороби Лайма 2013 року, а також поширенню інформації про захворювання Лайма та інші маловідомі захворювання у світі.

День зубного техніка

Щорічно, з 2000 року, 25 липня відзначається неофіційне професійне свято - День зубного техніка.

Зубний технік - це стоматологічний фахівець, який займається виготовленням і ремонтом зубних і лицьових протезів. Робота зубного техніка вимагає наявності знань математики, фізики, хімії, анатомії, а також володіння навичками гравіювання і слюсарської справи. Місце роботи такого фахівця - зуботехнічна лабораторія.

 

Церковне свято

25 липня в церковному календарі - день пам'яті мучеників Прокла та Іларія. Вони постраждали за віру в Христа за часів імператора Траяна. Прокла змушував вклонитися язичницьким богам правитель Максим, але той витримав усі тортури. Та ще й передбачив Максиму, що той скоро визнає силу Христа. Прокла змусили бігти за колісницею, але Бог зупинив її, а сановник, що сидів там, закам'янів.

Максим дуже розлютився і наказав вивезти Прокла за місто, прив'язати до стовпа, а потім розстріляти з лука. Дорогою зустрівся їм племінник мученика Іларій. Він обійняв дядька. Оскільки Іларій також сповідував християнство, його схопили і кинули до в'язниці. Прокла стратили, а Іларія довгий час тягнули містом, а потім обезголовили.

Іменини: Прокл, Арсеній, Гаврило, Вероніка, Марія, Андрій, Михайло, Іван, Федір, Іларіон.

Останні новини Чернігівщини

«єВідновлення» в області: понад дві тисячі компенсацій за пошкоджене майно та 307 житлових сертифікатів 15:05

На Чернігівщині триває реалізація програми з надання компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло «єВідновлення», яка стартувала майже рік тому. Про стан її реалізації говорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

До 11 років позбавлення волі засуджено російського військовослужбовця, який стріляв у цивільних під час тимчасової окупації Чернігівщини 15:03

За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури Чернігівським районним судом у порядку спеціального судового розгляду визнано винним російського військовослужбовця у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Його засуджено до 11 років позбавлення волі.

Дмитро Блауш: ці діти вчать інших не бути байдужими 15:01

Плетіння маскувальних сіток для бійців на передовій вже стало невід'ємною частиною життя для одинадцяти діток із Ріпок Чернігівського району.

 На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів

На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів 14:48

Слідчі Головного управління Нацполіції в області викрили у Чернігівському районі зловмисника, який систематично здійснював придбання та подальший збут особливо небезпечних психотропних речовин.

Ломако та Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів у Чернігові 14:44

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако та начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів приватних перевізників у Чернігові.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини