Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 9 травня, 04:42:46

23 червня - цей день в Україні та в світі

23.06.2023   09:11Агенцiя

ДЕНЬ 485 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 485 RUSSIAN AGRESSION

23 червня відзначають Міжнародний Олімпійський день, в Україні та у світі - День державної служби, Міжнародний день вдів, Міжнародний день жінок в інженерії.

В Естонії - День перемоги, у Люксембургу - Національне свято Великого Герцогства Люксембург. День народження Великого Герцога, у Польщі та Нікарагуа - День батька, у Казахстані - День поліції, у Молдові - День проголошення суверенітету, у Канаді - Національний день пам'яті жертв тероризму.

Православна церква вшановує пам'ять святого Тимофія.

День державної служби

Подія заснована ООН у грудні 2002 року. Головна її мета - привернення уваги країн-членів до важливої ролі державної служби в міжнародному розвитку.

4 квітня 2003 року, 20 років тому, Л. Кучма підписав Указ № 291/2003, який наказує щорічно, 23 червня відзначати в Україні нове свято - "День державної служби". Свято запроваджується з урахуванням ролі "державної служби в процесі становлення України як суверенної, незалежної, демократичної, соціальної, правової держави". Дату обрали не випадково, адже саме цього дня також відзначають День державної служби Організації Об'єднаних Націй.

Міжнародний Олімпійський день

Олімпійські ігри сьогодні є найважливішими спортивними подіями і відбуваються вони раз на чотири роки. Свято запровадили на честь повернення світу Олімпійського руху після створення Міжнародного Олімпійського комітету. Головна мета події - закликати якомога більше людей займатися спортом.

Міжнародний день жінок в інженерії

Заснований Товариством жінок-інженерів Великої Британії 2014 року. За два роки до святкування долучилася ЮНЕСКО і день набув міжнародного статусу. Подія покликана сприяти подоланню гендерної нерівності, підвищити обізнаність дівчат про місце жінки в інженерії.

 

Церковне свято

23 червня - день пам'яті священномученика Тимофія. Він був єпископом у місті Прусси, жив за часів правління імператора Юліана.

Бог наділив Тимофія даром чудотворення і прозорливості за його благочестиві справи. Ще до того, як священномученик отримав сан єпископа, він боровся з єрессю, навернув своїми проповідями до Христа багатьох язичників, мудро керував своєю паствою. За це Тимофія кинули до в'язниці, довго катували, змушуючи відректися від віри. Однак священномученик відмовився. За це йому відрубали голову.

Іменини: Олександр, Олексій, Василь, Іван, Тимофій, Феофан, Антоніна.

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини