Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 00:11:22

21 січня - цей день в Україні та в світі

22.01.2023   16:19Агенцiя

ДЕНЬ 332 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 332 RUSSIAN AGRESSION

21 січня відзначають Міжнародний день обіймів і День аспіранта.

У Польщі – День бабусі.

Переддень китайського Нового року.

Православна церква вшановує пам'ять преподобного Григорія, чудотворця Печерського, ченця Києво-Печерського монастиря; преподобного Святителя Еміліана.

Міжнародний день обіймів

За традицією це незвичайне свято відзначається переважно в молодіжному та студентському середовищі. Саме там він і зародився 1985 року. Цього дня можна по-дружньому обіймати навіть незнайомих людей.

Китайський Новий рік

Рік у Китаї починається в другий молодик після дня зимового сонцестояння. Таким чином Китайський Новий рік 2023 року настане 22 січня, а закінчиться 9 лютого. За київським часом Новий рік у Китаї настане о 18:00 21 січня.

Китайський Новий рік відзначають у багатьох країнах світу. Він є важливим для Китаю, Гонконгу, Індонезії, Макао, Малайзії, Філіппін, Сінгапуру, Тайваню, В'єтнаму. Крім того, спостерігається значний вплив фестивалю та його традицій на святкування подібних новорічних подій у суміжних із Китаєм культурах (японській, корейській, монгольській, тибетській тощо). Крім того, Місячний Новий рік завдяки поширенню китайських емігрантів у всьому світі почав відігравати свою культурну місію в інших, далеких від Китаю країнах.

Китайський Новий рік святкують і в Україні.

Церковне свято

Цього дня православні вшановують пам'ять святителя Єміліана, єпископа Кізичного, який жив за царювання імператора-іконоборця Лева Вірменина.

Разом з іншими єпископами він був викликаний до палацу імператора, який наполегливо зажадав від єпископів відмовитися від шанування святих ікон. Святитель Еміліан перший твердо відповідав імператору, що питання іконовшанування може обговорюватися і вирішуватися лише у Церкві духовними особами, а не в царському палаці. У 815 році він був засланий у ув'язнення за православну віру, де й помер як сповідник.

Народне свято Різдвяний день або Пів-Івана

21 січня – Різдвяний день, у народі його ще називали Пів-Івана. Крім того, це свято відоме ще як "Проводи свят", що пов'язане з їх завершенням. Відзначається рівно за два тижні після Різдва Христового.

Іменини: Антон, Віктор, Володимир, Вольдемар, Георгій, Григорій, Дмитро, Євген, Єгор, Омелян, Ілля, Михайло, Юліан, Василіса, Домініка.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини