Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:26:58

10 цікавих фактів про горіхи

29.08.2021   12:27Агенцiя

Горіхи залишаються цінним і популярним джерелом харчування протягом всієї історії людства. Створені природою антидепресанти насичують наш організм біоактивними речовинами, поліпшують роботу серця і мозку.

Крім відомих корисних властивостей, горіхи «приховують» масу цікавих фактів.

1. Кешью — незвичайний горіховий плід. Міцна шкаралупа і токсична рідина — кардол оточують їстівне ядро. Тому відкриття горіхів довіряють тільки професіоналам. Перед надходженням у продаж ядра обробляють теплом, щоб нейтралізувати токсичну рідину.

Одного разу кешью стали предметом забавного розслідування. Британська королева Єлизавета II помітила зникнення горіхів з чаш, що залишаються в коридорах Букінгемського палацу для перекусів. Вона почала відзначати рівень кешью в піалах спеціальними лініями. В результаті офіцери охорони отримали пам’ятки із зазначенням «тримати свої брудні руки» подалі від королівських горіхів.

2. Фісташки не даремно називають «усміхненим» або «щасливим» горіхом. Самі низькокалорійні ядра змушують усіх красунь посміхатися і бути щасливими з часів Олександра Македонського. Адже стандартна 30-грамова порція фісташок містить всього лише 100 кКал.

3. Макадамія — найдорожчий горіх. Директор Королівських ботанічних садів Австралії барон Фердинанд фон Мюллер вперше описав і назвав рослину в честь свого кращого друга доктора Джона МакАдама. Макадамія була популярною «валютою», якій першовідкривачі Австралії розраховувалися з аборигенами.

4. Волоський горіх родом із Середньої Азії і окремих районів Кавказу. У давні часи ядра поставлялися по світу переважно з Греції. Тому горіх назвали волоським. На Кавказі, де дерево вважалося священним, можна зустріти рослини віком до 400 років. Який орган отримує найбільше користі неважко здогадатися по зовнішньому вигляду ядер. Про це знали жерці Стародавнього Вавилону, які ввели для простих людей заборону на волоські горіхи, щоб народ не став мудрішим і не скинув правителів.

5. Арахіс — мегапопулярний земляний горіх, а точніше рослина сімейства бобових. Пік затребуваності ядер припадає на США, де щодня використовується до 170 тонн арахісу тільки у виробництві цукерок. Арахісове масло входить в щоденне меню 40 мільйонів американців. Жителі країни знають, що для отримання 350 грамів улюбленого продукту потрібно 548 арахісових ядер.

6. Бразильський горіх входить в топ найсмачніших ядер. Він містить рекордні дози найпотужнішого антиоксиданту — селену. Біоактивні речовини продовжують молодість шкіри, покращують роботу щитовидки, знижують ймовірність серцевих і онкозахворювань. Але з селеном жарти погані. Добову норму антиоксиданту в організмі здатна забезпечити пара бразильських горіхів. Переїдання може обернутися отруєнням або незрозумілим захворюванням, як в одному з епізодів серіалу «Доктор Хаус».

7. Мигдаль — це кісточкових плід, який в Стародавньому Єгипті був по кишені лише фараонам і наближеним до них особам. Сьогодні вегани замінюють коров’яче молоко продуктами, приготованими з солодкого мигдалю.

8. Кедрові горішки мають більшу кількість цінних властивостей, незважаючи на крихітні розміри. Це міні-комора вітамінів і мінералів користь, якої вихваляв Авіценна. Кедрові горішки допомагають відновити ослаблений організм, зміцнити імунітет і безболісно пережити вірусно-інфекційний сезон.

9. Фундук — культурна версія ліщини, горішника або лісового горіха, яка використовується в харчуванні з часів неоліту. Цілюща і духовна сила одного з дев’яти священних дерев згадується в давньогрецькій та римській міфології. Друїди використовували фундук як символ мудрості, слов’яни в обрядах родючості, а британці для здійснення мрій.

10. Українське прислів’я: «Їсть горіхи, та на сіряк діри» — натякає на ризик порвати одяг в процесі лазіння по деревах за бажаними ядерця.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини