Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:16:18

Смачні рецепти вихідного дня: 5 страв з горіхами до Горіхового Спасу

29.08.2021   11:50Агенцiя

Серпень дивовижно багатий дарами природи і різноманітними святами. Так 29 серпня відзначають останній з трійки важливих православних свят, іменованих в народі Спасами.

Третій Спас в православному церковному календарі встановлено на честь перенесення Нерукотворного образу Господа з Едеси до Константинополя.

У народі це свято називають Горіховим, Хлібним або Полотняним Спасом. Передує Горіховому Спасу Успенський піст який триває з 14 серпня (Перший Спас або Маковій) і завершується 28 серпня святом Успіння Пресвятої Богородиці. Саме з Успінням та Третім Спасом в народному календарі зав'язано закінчення жнив хлібних культур. Горіховий Спас не відзначається особливими святковими діями і яскравими традиціями. Зранку відвідувалась церква, де освячували горіхи, хліб і зерно нового врожаю, потім йшли на поле і починали підготовку до посіву озимих.

Однак крім цього обов'язково пікся хліб для малозабезпечених, готувалися пироги з горіхами та іншими дарами літа і ними пригощалися родичі і просто перехожі.

З Хлібним Спасом пов'язують багато народних прикмет і обрядів. Так, знайти два зрощених горіха, вважалося великою удачею. Знайшовши їх, укладали лівою рукою в гаманець, вірячи в те, що такий талісман принесе удачу та грошовий добробут на цілий рік.

Дівчата ж за допомогою горіхів дізнавалися про свою долю на рік вперед. Зірвавши перший горіх його куштували і по тому, який у нього смак, судили про свою долю. Якщо горіх був смачним, стиглим і злегка солодкуватим, – це обіцяло велику і міцну любов, гіркий же горіх віщував невірність коханого і розлад з ним, недоспівший горіх вказував на важливу звістку, а гнилий або прілий – на великі неприємності.

У народі вважається, що з приходом Третього Спаса починається осінь і за прикметами судять про те, яка буде зима. Так, якщо серпень був грозовий – осінь буде затяжна і тепла, якщо ж до Спаса відлітають не тільки ластівки, а й журавлі, то зима цього року буде рання.

Народна ж мудрість говорить: «Третій Спас хліба припас, коли хороший третій Спас, буде взимку квас».

Як вже зазначалося вище, до столу на Спаса готують пироги з горіхами і пригощають ними рідних, близьких та й простих перехожих. Ми ж пропонуємо урізноманітнити святкове меню іншими цікавими стравами з горіхами, тим більше що піст вже закінчено і насолодиться смакотою зможуть практично всі.

Сирно-горіховий торт

Ніжний, повітряний, ароматний і неймовірно смачний торт (хоча напевно правильніше цю страву назвати пирогом, але людина яка поділилася з нами цим рецептом стверджувала, що це саме торт).

Отже, для приготування знадобляться такі інгредієнти:

для тіста: борошно – 150 грамів, масло вершкове – 110 грамів, жовток з одного яйця і 60 грамів ванільного цукру;

для начинки: сир (можна використовувати також вершковий сир) – 400 грамів , яйця курячі – 4 шт, цукор – 120 грамів, ванілін або ванільний цукор – за смаком, ядро волоського горіха або мигдаль очищений 50 грамів.

Приготування: холодне вершкове масло дрібно посікти, додати борошно, 1 яєчний жовток, цукор, ваніль і швидко замісити пісочне тісто. Найкраще при замішуванні пісочного тіста ємність з тістом поставити на лід, так масло буде повільніше танути від тепла руки і в результаті отримати правильну консистенцію буде значно легше.

Замотати тісто в харчову плівку і залишити ненадовго в холодильнику «відпочити». Тим часом готуємо начинку: для цього сир потрібно протерти через сито, додати до нього жовтки з 3-х яєць, цукор, ваніль і подрібнені горіхи (ми рекомендуємо перед тим як подрібнювати горіхи, трошки підсмажити їх, так смак стане більш насиченим і яскравим). Все добре розмішати. Окремо збити білки з 4 яєць в міцну піну. Потім акуратно ввести збиті білки в сирну масу і ще раз все перемішати.

2/3 об'єму тіста розкачати і викласти в попередньо змащену маслом або викладену пекарським папером форму. Далі на тісто викласти сирно-горіхову начинку, а тіста, що залишилося, скачати тоненькі джгутики і сформувати ними сіточку (як при приготуванні відкритих пирогів).

Випікати торт в духовці при температурі 180 градусів близько 30 хвилин. При подачі можна посипати торт невеликою кількістю подрібнених горіхів.

Горіхове печиво

Печива, приготовані за цим простим та швидким рецептом виходять дивовижно смачними, ароматними і не схожими ні на один відомий десерт. А діти взагалі наминають такі ласощі з дивовижною швидкістю.

Інгредієнти: горіхи, можна вибирати будь-які, які вам подобаються – 200 грамів, цукрова пудра –150 грамів, курячі яйця – 2 шт, борошно пшеничне 50 грамів.

Приготування: ядра горіхів подрібнити за допомогою м'ясорубки. Окремо розтерти до білого яєчні жовтки з цукровою пудрою. Змішати з горіховою масою. Окремо збити в круту піну яєчні білки. Акуратно додати збиті білки в суміш з горіхів і жовтків, добре все вимішати. Додати борошно, ще раз все перемішати. Готове тісто розкачати «ковбаскою» і нарізати на невеликі коржики, товщиною до 1 см. Сформоване печиво викласти на деко, застелене пекарським папером, і готувати в розігрітій духовці до рум'яного кольору. При подачі можна посипати цукровою пудрою.

Пиріг зі сливами, горіхами та кондитерською крихтою (штрейзель)

Соковитий, пряний, легкий, дивовижно ароматний і не менш смачний відкритий пиріг з начинкою з слив та горіхів порадує і дорослих, і дітей. Такий пиріг – не просто смачне доповнення до чаювання, але і відмінний десерт для святкового столу.

Інгредієнти:

для тіста: борошно – 3 склянки, цукор – ¾ склянки, розпушувач – 2 чайні ложки, масло вершкове охолоджене, нарізане шматочками, – 2/3 склянки, дрібка солі, яйце куряче – 2 шт, ваніль – 1 чайна ложка, молоко – 3 столові ложки , цедра лимона – ½ чайної ложки.

для начинки: очищені від кісточок і розділені на половинки сливи – 5 склянок, цукор – 1 склянка, борошно – 1/4 склянки, кориця – 1 чайна ложка, мускатний горіх –1/2 чайної ложки.

для приготування штрейзельної крихти: борошно – 1/2 склянки, цукор – ¼ склянки, кориця – ½ чайної ложки, сіль – ¼ чайної ложки, мелені горіхи 1/3 склянки, цедра лимона – 1 чайна ложка, масло вершкове – 3 столові ложки.

Приготування: у ємності для замішування тіста змішуємо борошно, сіль, цукор і розпушувач, додаємо дрібно посічене вершкове масло і перетираємо все в крихту. Важливо робити все максимально швидко, поставивши ємність на лід, що б уникнути надмірного розтавання масла. Додати до масляної крихті яйця, ваніль, молоко і цедру. Замісити тісто. Загорнути його в харчову плівку і відправити в холодильник на 30 хвилин.

Тісто розкачати і викласти на застелене пекарським папером деко. Поверх тіста розкласти половинки слив. Решту інгредієнтів для начинки (борошно, цукор, корицю і мускатний горіх) змішати разом і посипати сливи.

Далі готуємо кондитерську крихту або, як її ще називають, штрейзель. Для цього змішуємо підготовлені цукор, борошно, корицю, сіль, цедру і мелені горіхи. Розтираємо цю масу з кубиками холодного вершкового масла до утворення невеликих крихт і посипаємо начинку.

Випікаємо пиріг в попередньо розігрітій духовці при температурі 180 градусів 45-60 хвилин. Готовий пиріг залишаємо трохи охолонути і можна подавати до столу.

Салат з яблуком і горіхами

Пропонуємо побалувати себе і своїх близьких соковитим, смачним і пікантним салатом на основі яблука та салатної зелені.

Інгредієнти: сезонні яблука – 2-3 шт (краще обирати сорти з кислинкою і щільною м'якоттю), стебло селери – 1 шт, ядро волоського горіха – 100 грамів, салатна зелень – 100 грамів, майонез – ¼ склянки, лимон ¼.

Приготування: яблука миємо й очищаємо від плодоніжки і серцевини, потім нарізаємо дрібними кубиками. Селеру нарізаємо такими ж шматочками. Ядро волоського горіха трохи подрібнюємо. З'єднуємо подрібнені інгредієнти і заправляємо майонезом. Окремо перебираємо салатну зелень, миємо її та підсушуємо. Далі зелень викладаємо на блюдо, скроплюємо соком з чверті лимона, а зверху викладаємо заправлений салат з яблука, селери і горіхів. Готовій до подачі салат зверху можна прикрасити подрібненими горіхами.

Риба фарширована начинкою з волоських горіхів

Неймовірна страва, яка своїм смаком зможе здивувати навіть найбільш вимогливих цінителів гастрономічних див. Страва, як і все геніальне, дуже просто в приготуванні і для неї можна використовувати будь-яку рибу. Ми ж обрали для приготування цієї смакоти коропа.

Інгредієнти: свіжа риба 3-4 кілограми, ядро волоського горіха – 300 грам, цибуля ріпчаста – 5-6 шт, сіль і мелений перець за смаком.

Приготування: рибу почистити, випатрати, промити і просушити рушником. Підготовлену рибу натерти з усіх боків сіллю і свіжозмеленим чорним перцем та дати промаринуватися хвилин 20-30. Поки риба маринується займемося приготуванням начинки, для цього очищуємо цибулю і ріжемо її на 4-6 частин, і пропускаємо разом з ядрами волоського горіха через м'ясорубку. Злегка присолюємо нашу начинку. Якщо вам до вподоби кислуватий присмак або ви хочете додати страві пікантності до цибулево-горіхової начинки можна додати трохи гранатового соку. Готову начинку викладаємо в черевце риби.

Далі викладаємо рибу на фольгу, попередньо змащену вершковим маслом, і загортаємо рибу повністю. Така маніпуляція допоможе приготувати рибу соковитою і збереже всі аромати. Готуємо рибу в духовій шафі при температурі 180-200 градусів 50-60 хвилин. По закінченню цього часу рибу розкриваємо і відправляємо ще на 10 хвилин в духовку щоб з'явилася апетитна скоринка. Також можна присипати рибу тертим твердим сиром, тоді смак страви отримає легкі вершкові нотки.

Горіхові козинаки

Пропонуємо порадувати своїх близьких ще одним смачним десертом, знайомим з дитинства, – горіховими козинаки. Готується ця страва швидко, за смаком виходить неймовірною і, що важливо, абсолютно безпечною (якщо у вас звичайно ж немає алергії на мед або горіхи).

Інгредієнти: квітковий мед – 500 грам, цукор – 100 грам, очищені ядра волоського горіха – 500 грам.

Приготування: горіхи подрібнюємо за допомогою ножа, мед разом з цукром доводимо до кипіння і додаємо подрібнені горіхи. Варимо все разом на повільному вогні 15 хвилин. Гарячий козинак викладаємо або на змочені в холодній воді тарілки, або на силіконовий килимок для випічки, розрівнюємо і залишаємо до повного охолодження. Потім акуратно знімаємо з килимка або тарілки (низ тарілки краще підігріти, так козинак легше і швидше зніметься) і нарізати невеликими плиточками.

Горіховий соус сациві

Про смачні страви грузинської кухні чули всі, при приготуванні цих страв часто використовують горіхи. Тож з нагоди свята пропонуємо приготувати легендарний соус сациві, який неймовірним чином підкреслює смак і ніжність курки або індички. Спробувавши його одного разу ви не зможете його забути і ця страва обов’язково стане частим гостем на столі.

Інгредієнти: бульйон курячий – ½ літра, жир з бульйону або масло – 100 грам, цибуля ріпчаста – 300 грам, ядро волоського горіха – 200 грам, борошно – 1 столова ложка, винний оцет 6% – 100 грам, жовтки з 5 яєць, часник – 1 зубчик, сіль, кориця, червоний мелений перець, гвоздика, мускатний горіх за смаком.

Приготування: очищену і дрібно нашатковану цибулю пасеруємо на жирі, що залишився від приготування бульйону. До цибулі постійно перемішуючи всипати борошно, після тонкою цівкою додати гарячий курячий бульйон. Все перемішати до однорідності і варити 10-15 хвилин.

Поки цибуля тушкується в бульйоні, розтираємо горіхи з зубчиком часнику. Приправляємо горіхову пасту прянощами, додаємо яєчні жовтки і винний оцет. Все добре перемішуємо. Ставимо горіхову масу на повільний вогонь і починаємо прогрівати, поступово вводячи цибулево-борошняну заготовку. Постійно помішуючи проварити кілька хвилин не доводячи до кипіння соус. Зняти з вогню і дати трошки настоятися. Готовий соус можна подавати з м'ясом або як окрему закуску.

Горіховий соус песто з базиліком

Соус песто, в основі якого лежить багато соковитої зелені, горіхи, оливкова олія і твердий сир, родом з Італії, там його використовують при приготуванні супів, пасти або лазаньї. Також песто часто використовується у вигляді закуски, його намазують на брускетти або в нього вмочують чіпси. Спробуйте і ви цей чудовий соус.

Для приготування потрібні такі інгредієнти: базилік – 2 пучка, ядра волоського горіха – 1,5 склянки, твердого сиру Пармезан (можна використовувати будь-який інший схожий сир, наприклад «Джугас» або «Грана Подано»), часник – 5 зубчиків, оливкова олія ( при бажанні можна використовувати і соняшникову без запаху) – 4 столових ложки, лимонний сік – 1 чайна ложка, сіль за смаком.

Приготування: ядра волоського горіха підсмажуємо, охолоджуємо і очищаємо від плівок. Потім горіхи трохи подрібнюємо в блендері, так щоб вони не перетворилися в пастоподібну масу. Окремо промиваємо і обсушуємо на рушнику базилік. З базиліка відриваємо листя (при приготуванні ми будемо використовувати лише листя) і нарізаємо його ножем, перекладаємо в ємність, підійде каструля або глибока миска. До подрібненого базиліку додаємо натертий на тертці сир, подрібнений часник і горіхи. Добре все розмішуємо, приправляємо сіллю, лимонним соком і оливковою олією. Перекладаємо все в блендер і подрібнюємо до однорідної консистенції. Готовий соус розкладаємо по банках і зберігаємо в холодильнику.

Від себе хочемо зауважити, що при приготуванні цього соусу краще використовувати два види базиліка: зелений і фіолетовий, так смак буде більш насиченим і глибоким. Так само при приготуванні можна додати інші ароматні трави: м'яту, кінзу, петрушку.

Смачного!

джерело

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини