Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:31:38

9 найкорисніших рослинних олій для організму людини

18.10.2020   19:26Агенцiя

Якщо з настанням осені до вас часто чіпляються застуди, погіршилося травлення, або шкіра страждає від сухості, вам всього лише необхідно запастися потрібними рослинними оліями, вживати їх в їжу щодня і дуже скоро ви будете виглядати і відчувати себе чудово! "Хто є хто" у світі рослинних олій - ми розповімо сьогодні в нашій добірці.

Рослинна олія - один з найкорисніших дієтичних продуктів, який не лише покращує смак їжі, а й зміцнює здоров'я людини. Наше тіло має потребу в жирах - вони добре впливають на нашу нервову систему, мозок, шкіру та на здоров'я в цілому. Також рослинні олії багаті важливими жиророзчинними вітамінами А (потрібний для шкіри, зору та імунітету) і Е (антиоксидант, захищає від інфекцій).

1. Соняшникова олія

Найпопулярнішу в Україні рослинну олію отримують з насіння соняшнику. До складу входять цінні для організму поживні речовини, а також вітаміни груп А, D, Е і F. Нерафінована олія корисніша і засвоюється краще. Бере участь в обміні білків і вуглеводів, покращує пам'ять, позитивно впливає на функцію статевих, ендокринних залоз.

2. Оливкова олія

Звертайте увагу на кислотність, яка повинна бути вказана на етикетці. Чим вона нижча (до 0,8%), тим масло вищої якості. Особлива перевага оливкової олії у тому, що вона збагачена масляною кислотою. Вона добре підходить для заправки салатів і приготування гарячих страв. При нагріванні оливкова олія практично не утворює канцерогенів.

3. Гарбузова олія

Краще джерело цинку - його там більше, ніж в морепродуктах. А цинк - це чоловіча сила, допомагає виробленню тестостерону. Тому якщо плануєте романтичну вечерю, придбайте пляшечку гарбузової олії. Її можна змішати з оливковою та заправляти салати. Смажити на ній не рекомендується - пригорає і неприємно пахне. А ще у ній багато селену. Для холодів саме те - підвищує імунітет і відлякує мікробів.

4. Олія лляна

За вмістом ненасичених жирних кислот лляна олія у 2 рази перевершує риб'ячий жир, саме тому вона вважається одним з найбільш важливих пісних продуктів і рекомендується дієтологами для тих, в чиєму раціоні відсутня риба. Відмінно "виглядає" в кашах (особливо у гречаній) і з квашеною капустою. Варто пам'ятати, що лляну олію ні в якому разі не можна нагрівати - це зводить нанівець її цілющі властивості. Тому її слід зберігати в холодильнику і додавати до готових страв, наприклад, заправляти нею салати.

5. Олія з виноградних кісточок

Дослідження показали, що хімічні речовини з олії виноградних кісточок можуть викликати апоптоз - процес, який сприяє самознищенню та ліквідації пошкоджених клітин у клітинних системах. Таким чином, вона допомагає пошкодженій печінці відновлювати свої клітини та пригнічувати розвиток деяких видів раку.

6. Олія з авокадо

Олія з авокадо тільки недавно вийшла на сцену дієтичних продуктів. Авокадо забезпечує організм близько 20 необхідними для нашого здоров'я поживними речовинами, в тому числі калієм, вітаміном Е, вітамінами групи В та фолієвою кислотою. Авокадо, як і оливкова олія, має високий вміст олеїнової кислоти, яка здатна запобігати раку молочної залози. Авокадо збагачений бета-ситостерином і корисне людям з низьким рівнем холестерину в крові. До того ж у олії дуже приємний смак, і вона підходити для будь-якого виду приготування.

7. Олія розторопші або будяка

Ця олія чудово захищає печінку від токсинів і нейтралізує отрути. З віком цей орган починає страждати, тому людям похилого віку бажано вводити цю олію в раціон.

8. Кукурудзяна олія

Краще за будь-які рослинні олії регулює обмін холестерину в організмі. Допомагає розщепленню «поганих» твердих жирів. У кукурудзяній олії містяться похідні фосфору - фосфатиди, які дуже корисні для мозку, а також нікотинова кислота (вітамін РР), яка регулює провідність серця.

9. Кунжутна олія

Містить антиоксиданти, збагачена залізом, лецитином, кальцієм, вітаміни A, B1, B2, P та корисними жирними кислотами (пальмітинова, стеаринова, олеїнова, омега-6). Застосовується при захворюваннях дихальної системи, кашлі, тромбофлебіті, нормалізує роботу щитовидки. Допомагає розслабитися і зняти стрес. На світлій кунжутній олії, до речі, можна смажити. Темну краще використовувати лише в холодному вигляді.

Будь-яку рослинну олію потрібно зберігати в щільно закритій пляшці, подалі від світла і тепла. А найголовніше правило для будь-якої рослинної олії - ніколи не використовувати її повторно після смаження! Всі рослинні олії можна ароматизувати за допомогою пряних трав і спецій, надаючи їм нових відтінків смаку:) Багато з них бажано зберігати в холодильнику.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини