Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 02:52:31

Чи залежить наше здоров'я від погоди? Наукові докази

24.04.2016   11:45Агенцiя

Чи може холод викликати проблеми з серцем, магнітні бурі — головний біль, а сира погода — загострення ревматизму?

Вчені спробували відокремити міфи від фактів і ось що з цього вийшло.

Наш настрій залежить від погоди — це відомо багатьом і не вимагає доказів. Але як бути з іншими феноменами, які відносять до розряду народних прикмет? Результати, отримані під час проведених досліджень, не залишають сумнівів: наш організм реагує навіть на незначні зміни в атмосфері.

І хоча багато з цих феноменів ще не до кінця вивчені і чекають наукових доказів, ми поговоримо про найвідоміші.

Феномен №1 — проблеми з серцем і холод

Взимку зростає захворюваність не тільки на грип та ГРЗ, але і підвищується ризик серцевих нападів. Так, у порівнянні з літом або весною, взимку смертність від серцево-судинних захворювань підвищується на 40%.

Як показує дослідження вчених з Медичного коледжу Університету Пенсильванії, ризик зростає ще більше за фізичного навантаження на відкритому повітрі, наприклад, під час прибирання снігу. Холод підвищує артеріальний тиск, а це, своєю чергою, збільшує ризик серцевого нападу. Під час фізичного навантаження підвищується потреба організму в кисні, ми починаємо вдихати більше повітря.

«Якщо ви виконуєте ізометричну роботу і при цьому вдихаєте холодне повітря, то і серце зазнає більшого навантаження, споживаючи більше кисню», — каже Лоренс Сіноуей, директор Інституту серця і судин при згаданому коледжі.

Феномен №2 — магнітні бурі і головний біль

Вчені з японського Медичного університету Доккіо досліджували вплив сонячної активності на здоров'я. Особливо їх цікавило, чи дійсно магнітні бурі здатні викликати головний біль і загальне погіршення самопочуття.

Як каже автор дослідження доктор Казухіто Кімото, вчені виявили чіткий зв'язок між метеорологічними змінами і виникненням головного болю. Дослідники попросили 28 учасників експерименту вести щоденник болю протягом цілого року. Пацієнти страждали на мігрень. Потім вчені порівняли записи пацієнтів з даними сусідньої метеостанції і виявили, що падіння атмосферного тиску викликало в учасників експерименту погіршення самопочуття.

Інше дослідження також відзначило залежність стрибків атмосферного тиску і збільшення продажів болезаспокійливих засобів. За припущеннями вчених, падіння атмосферного тиску призводить до порушення роботи вестибулярного апарату. За цим слідують напади запаморочення і головний біль.

Феномен №3 — сира погода і біль в суглобах

Ревматизм посилюється від сирої погоди — цю поширену думку вчені віднесли до розряду міфів. Хоча існує багато історій про зв'язок між дощовою, вітряною погодою і запаленням суглобів, але цей феномен не отримав наукового підтвердження. Вчені проаналізували 9 досліджень, що стосуються впливу погоди на загострення ревматоїдного артриту. В результаті не виявили жодного випадку, що стабільно повторювався. Тоді звідки береться ця гіпотеза?

Сира погода і біль в суглобах не пов'язані? Як припускають вчені, вся справа у переконаності наперед. Якщо ви впевнені, що дощ викликає біль в суглобах, то ви як раз і запам'ятайте саме ті дощові дні, коли погіршувалося самопочуття. І проігноруєте ті, коли все було добре.

Але деякі дослідники не вважають ці висновки остаточними і припускають, що у зв'язку між сирою погодою і болем в суглобах було враховані не всі фактори. Наприклад, чи були пацієнти на вулиці чи вдома, що вони робили і як були одягнені.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.