Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 6 травня, 07:43:13

Німеччина посилює підтримку України, але про загрози згортання децентралізації говорять вже публічно, — Олександр Ломако

17.11.2023   10:49Агенцiя

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако взяв участь у Шостій німецько-українській конференції муніципальних партнерств, що відбулася в Лейпцигу. 680 учасників та учасниць заходу обговорювали посилення самоврядування та відбудову українських міст. Серед них представники державної влади та місцевого самоврядування, експерти та ЗМІ.

«Україна мала потужне представництво», говорить про перебіг конференції Олександр Ломако. Німеччина на різних рівнях підтримує Україну, яка захищається від російської агресії й продовжуватиме це робити надалі. В цьому запевнив президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, сказавши під час свого виступу, що «путін не дочекається, що Німеччина забуде про Україну». Відчувалася підтримка як під час публічних виступів, так і неофіційного спілкування, говорить в.о. міського голови Чернігова.

     — Представники України багато разів щиро висловлювали за це слова вдячності німецьким друзям. Під час відкриття конференції у своєму виступі голова Асоціації міст України Віталій Кличко підібрав особливі слова, аби вкотре подякувати партнерам. До його виступу — особлива увага, адже мер Києва в Німеччині — суперзірка. І цей статус він використав на повну, щоб залучити підтримку для України. Ніякої втоми від війни! Європа повинна продовжувати бути обʼєднаною навколо України!, —  написав у своїх соцмережах в.о. міського голови Чернігова, підсумовуючи участь у конференції.

Починаючи з 24 лютого 2022 року кількість партнерств між Німеччиною та Україною зросла. Чернігів налагодив співпрацю з містом Аахен, а також продовжує розвивати робочі стосунки з Меммінгеном, який був партнером нашого міста ще до повномасштабної російсько-української війни. Під час конференції Олександр Ломако мав можливість поспілкуватися з нашими партнерами та обговорити подальшу співпрацю.

    — Поспілкувався з нашими партнерами — мерією міста Аахен. Ще раз проговорили пріоритети Чернігова. Зараз триває робота над кількома проектами (вивчення досвіду роботи і реконструкції очисних споруд в Аахені та проектування одного цікавого обʼєкту в Чернігові). Найближчими тижнями маємо отримати від партнерів комунальну техніку для наших підприємств.  З обербургомістром Меммінгена поспілкувалися заздалегідь по відеозвʼязку. Громада міста та муніципалітет продовжують нас підтримувати. Зібрали та передадуть найближчим часом 50 тис. євро. Домовилися, що направимо їх на сферу освіти, — повідомляє Ломако.

Одна з ключових тем цієї конференції — продовження реформи децентралізації в Україні

— На жаль, сьогодні є чіткі тенденції до її згортання з боку центральної влади, а подекуди (як в Чернігові) спроби повністю знищити місцеве самоврядування. Про ці тенденції відомо нашим партнерам, зокрема, і про «кейс Чернігова».

    Про те, що держава будується знизу вгору, а не навпаки, добре знають в Німеччині. Самоврядування — одна з головних запорук демократії. Європа готова підтримувати саме демократичну Україну. Країна з централізованою владою не матиме шансів на членство в ЄС. Факти переслідування місцевого самоврядування викликають багато запитань в Європі. Чиновникам центральної влади України було неприємно це чути, мʼяко кажучи.

    Хотілося б, щоб були зроблені висновки, адже така політика центру — не тільки розколює суспільство та послаблює країну, а й несе загрозу європейській перспективі України і такій необхідній підтримці під час війни. Воювати потрібно не один з одним, а за Україну!, — говорить в.о. міського голови Чернігова.

Пресслужба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

«єВідновлення» в області: понад дві тисячі компенсацій за пошкоджене майно та 307 житлових сертифікатів 15:05

На Чернігівщині триває реалізація програми з надання компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло «єВідновлення», яка стартувала майже рік тому. Про стан її реалізації говорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

До 11 років позбавлення волі засуджено російського військовослужбовця, який стріляв у цивільних під час тимчасової окупації Чернігівщини 15:03

За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури Чернігівським районним судом у порядку спеціального судового розгляду визнано винним російського військовослужбовця у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Його засуджено до 11 років позбавлення волі.

Дмитро Блауш: ці діти вчать інших не бути байдужими 15:01

Плетіння маскувальних сіток для бійців на передовій вже стало невід'ємною частиною життя для одинадцяти діток із Ріпок Чернігівського району.

 На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів

На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів 14:48

Слідчі Головного управління Нацполіції в області викрили у Чернігівському районі зловмисника, який систематично здійснював придбання та подальший збут особливо небезпечних психотропних речовин.

Ломако та Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів у Чернігові 14:44

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако та начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів приватних перевізників у Чернігові.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини