Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 04:28:59

Попри обстріли та облогу - як працюють чернігівські ЗМІ в умовах війни

18.04.2022   23:50Агенцiя

З початком повномасштабного наступу військ РФ на територію України Чернігівська область опинилася однією з перших в зоні бойвих дій.

Вже 24 лютого Чернігів зазнав обстрілів, значна частина області опинилася під контролем російських військ, а бої точилися неподалік обласного центру.

В цих умовах першими ЗМІ, які припинили свою роботу, стали місцеві газети, оскільки друкувати і поширювати видання стало неможливим.   

З погіршенням воєнної ситуації навколо Чернігова - місто до середини березня опинилося у щільному оточенні російських військ, перебувало під постійними обстрілами. Обласний центр залишився без електроенергії, водопостачання, газу та води. В цих умовах більшість журналістів з редакцій місцевих ЗМІ  були змушені евакуюватися, працювати віддалено, або на певний час припинити роботу.  

Попри складні та небезпечні умови роботи в місті залишалися частина журналістів місцвих телеканалі “Суспільне Чернігів, “ ТРА “Новий Чернігів”, “Дитинець”, частини місцевих сайтів.  В надзвичайних умовах редакції  координували свою роботу між собою, спільно працювали над  контентом та використовували технічні засоби одне одного.  

Завдяки цьому журналісти мали змогу оперативно збирати та поширювати інформацію та фіксувати злочини російських військ у Чернігові.

За даними чернігівського представництва  Національної  ради України з питань телебачення і радіомовлення через відсутність світла, зв‘язку та через постійні обстріли, мовлення у місті Чернігові було відсутнє близько трьох тижнів. При цьому, жоден телеканал не припинив свою роботу. Працівники героїчно, ризикуючи своїм життям, працювали і знімали всі злочини проти людства Росії у місті Чернігові. Працювали під обстрілами, постійними бомбардуваннями, без світла, зв’язку і жодних комунікацій.

Працівники телекомпаній передавали свої матеріали до центрального офісу (Суспільний мовник), щоб поширити його в ефірах інших філій. Окрім цього, всі матеріали представником Національної  ради України з питань телебачення і радіомовлення  щодня розсилалися до всіх телерадіорганізацій України для максимального поширення інформації про Чернігів в ефірах телекомпаній України.

Новини про Чернігів виходили (і виходять) в ефірах телеканалів «Тім» та «Прилуки». Окремо була рубрика про регіони в ефірі Суспільного мовника. Також всі матеріали щоденно поширювалися серед інтернет-ресурсів, надсилалися до редакцій центральних телеканалів, до редакції Марафону єдиних новин, до іноземних медіа.

Ситуація з радіомовленням у місті Чернігові була такою ж, як і з телемовленням. Через відсутність світла і зв‘язку саме у місті, радіостанції не здійснювали мовлення. У час відсутності світла і зв'язку, по графіку (генератор) вмикалися передачі МХ-1, радіостанція «Люкс Фм», «Українське радіо».

Продовжували роботи місцеві сайти, публікуючи в основному офіційні повідомлення та інформацію від телеканалів.

Час від часу місцеві інтернет ресурси зазнавали DDoS-атак. Про це, зокрема, на початку квітня повідомляв ресурс  0462.uа:

     “Зранку відбувається потужна DDoS-атака на наш інформаційний вебресурс. Видно, допекли ворогам з-за порєбрика наші матеріали”

У зв'язку з воєнним станом змінилися і умови роботи чернігівських ЗМІ. Зокрема, журналістам  для роботи на території Чернігівської області необхідно отримати  прескарту Збройних сил України та акредитуватися на території області в ОК “Північ” за відповідною формою.

Після деокупації сіл навколо Чернігова на почту квітня  стало відомо про загибель відеоінженера телеканалу “Дитинець Романа Нежиборця.  

Поки дружина і син перебували зачиненими в підвалі селі Ягідне біля Чернігова, російській окупанти вбили Романа.

 ГО “Інститут масової інформації” з перших днів війни здійснювала підтримку чернігівським ЗМІ.  Надавалася фінансова допомога журналістам та їх родинам для релокації в безпечні регіони.

Завдяки роботі команди ІМІ та чернігівським волонтерам, які в умовах небезпеки змогли доставити необхідну передачу до Чернігова, вдалося  забезпечити засобами  захисту та інтернетом місцевих  журналістів (бронежилети та каски, старлінк).

Блог підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House.  Зміст блогу є відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та його автора й необов'язково відбиває позицію Freedom House.

Час Чернігівський

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини