Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 10:58:16

"Політична шахівниця" №№ 7-8: продовження обшуків комунальних підприємств, Юля вирішує "прилуцьку кризу", рекомендації від Коптєва, аграрні "пікіровки"

22.11.2021   16:43Агенцiя

Представляємо увазі наших читачів черговий, на цей раз об’єднаний, випуск проекту «Політична шахівниця», присвяченого ключовим подіям, явищам та тенденціям суспільно-політичного життя Чернігівщини.

Даний випуск проекту хронологічно охоплює часові проміжки двох тижнів (8 – 21 листопада).

Обшуки на «Чернігівводоканалі» в світлі загострення відносин мера та центральної влади

10 листопада стало відомо про обшуки, що проводилися співробітниками ДБР у офісі КП «Чернігівводоканал» Чернігівської міської ради та у помешканні директора підприємства Сергія Малявка на підставі ухвали Печерського районного суду міста Києва. Втім, пізніше виявилося, що якихось документів та речей, що мають значення в ході кримінального провадження, під час цих обшуків виявлено не було.

Нагадаємо, що це вже друга серія обшуків окремих комунальних підприємств Чернігівської міської ради – вперше минулого місяця правоохоронці обшукували управління капітального будівництва та КП «Зеленбуд».

З ситуації можна зробити припущення, що певні наробки у силовиків по міським посадовцям вже доволі давно є в наявності, просто, як прийнято в найкращих українських традиціях, кримінальні справи у нас активуються і так само спускаються на гальмах тільки за наявності відмашки «зверху». Така відмашка, напевно, могла мати місце після активного зближення чернігівського міського голови Владислава Атрошенка та київського міського голови Віталія Кличка і формування політичного союзу між очолюваними ними партіями.

Робота ж правоохоронців по київським комунальним підприємствам, варто сказати, триває вже далеко не перший місяць. Тепер же, після вищезгаданого союзу, критичних заяв Атрошенка на адресу керівництва вищих органів державної влади та планів по висуванню спільного кандидата від «Рідного дому» та «УДАРу» по вакантному 206-му округу логічно спостерігати активізацію відпрацювання і по Чернігову.

Політики центрального рівня вирішують прилуцьку кризу

Як вже напевно відомо нашим читачам, Прилуки є єдиним містом в Україні, що майже цілий рік живе за старим бюджетом 2020 року, не маючи ухваленого міського кошторису на цей рік. А причиною цьому є затяжний конфлікт між прилуцьким міським головою Ольгою Попенко, групою депутатів, що орієнтуються на неї, та опозиційно налаштованою половиною депутатів, які очолюються депутатом міської ради Прилук Артемом Рожком (представляє партію «Рідний дім»).

Сторони конфлікту налаштовані доволі безкомпромісно по відношенню одна до одної, не бажаючи йти на поступки і явно працюючи собі в політичний мінус. А заручниками у даній безглуздій ситуації опинилися жителі Прилук. На минулому тижні до спроб вирішення прилуцької кризи долучилися навіть політики загальнодержавного рівня.

19 листопада лідерка ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко, нардепи Валерій Дубіль та Павло Халімон (представляє у парламенті партію «Слуга народу»), заступник голови партії «Сила і Честь» Володимир Тимошенко та очільник обласної організації цієї політичної сили Анатолій Мирошниченко, а також прилуцький міський голова Ольга Попенко провели зустріч, у ході якої обмінялися аргументами та намагалися навести мости задля погашення політичних протиріч та вирішення кризової ситуації. Чи була зустріч конструктивною, побачимо по подальшим діям сторін конфлікту.

Рекомендації від Коптєва

Продовжуючи попередню думку, відзначимо, що інтерес до вирішення кризи в Прилуках виявляє і надзвичайно поважана у цьому місті людина – Почесний громадянин Прилук, меценат Юрій Коптєв (наразі проживає у РФ, де має крупний будівельний бізнес).

На початку минулого тижня він відвідав свою малу батьківщину, де провів зустрічі як з Ольгою Попенко, так і з опозиційно налаштованими до неї депутатами. Знову ж таки, поки що рано робити висновки з візиту Коптєва, проте слід відзначити, що до слів цієї людини у Прилуках все таки прислухаються.

Аграрні «пікіровки»

І до справ аграрних. Увечері 18 листопада стало відомо про затримання у центрі Чернігова співробітниками ДБР директора ДП «Дослідне господарство «Деснянське»» Прилуцької дослідної станції Інституту садівництва Національної академії аграрних наук України (НААН). Предметом злочину стали 50 тисяч доларів у вигляді хабаря.

Після поширення інформації про цю ситуацію різними місцевими ЗМІ та у Фейсбуці розміщувалися матеріали про начебто належність затриманого або до оточення народного депутата України, заступника керівника парламентської фракції партії «Слуга народу» Павла Халімона, або нардепа минулого скликання, голови Прилуцької районної ради Олега Дмитренка. Останній доволі оперативно виступив із заявою, у якій заперечив жодні зв’язки із затриманим.

Варто нагадати нашим читачам, що конфлікт між Халімоном та Дмитренком у повільній формі тягнеться ще з літа минулого року, періодично набуваючи загострення. Втім, ми не ставимо собі за мету досліджувати чиєю ж все таки людиною є затриманий директор дослідного сільгосппідприємства, це справа правоохоронних органів.

На ситуацію слід подивитися ширше, у контексті ринку землі в Україні, який нещодавно відкрився. І згадане затримання, і ряд доволі жорстких рейдерських конфліктів, що сталися цієї осені в регіоні, наштовхують на думку, що така смуга подій є цілком прогнозованою, і, на жаль, є поки що квіточками. А от якими будуть ягідки – побачимо через деякий час.

 

Андрій Подвербний, політичний аналітик

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини