Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 05:20:11

Чотири райони замість 22-х: якою буде нова модель адмінтерустрою Чернігівської області

16.04.2020   09:58Агенцiя

Процес формування нових районів/повітів вийшов на фінішну пряму.

Підготовка до чергових місцевих виборів, що заплановані на жовтень 2020 року, передбачає стовідсоткове завершення формування громад - базовий рівень, формуються органи місцевого самоврядування, та утворення нових районів/повітів - субрегіональний рівень, формуються місцеві органи державної влади. Такий крок є логічним продовженням децентралізації та виявом довіри місцевому самоврядуванню з боку держави.

Існуюча модель районів (а їх у Чернігівській області 22) залишилася у спадок від попередньої держави та ілюструє централізований метод управління.

Після вивчення ситуації, численних дебатів та консультацій упродовж останніх двох років Чернігівщина вийшла на наступний формат: чотири райони в межах області. Три з них будуть з центрами у Чернігові, Ніжині та Прилуках, четвертий район об’єднає північні території (близько 158 тисяч населення).

При формуванні такого устрою враховувались основні критерії, зокрема кількість населення у новому районі/повіті не менше 150 тисяч осіб, цілісність території. Також враховані наявні логістичні можливості, а також доступність мешканців до нових райцентрів (в середньому радіус - 60 кілометрів).

- Районний рівень створюється як той, на якому передбачається присутність державних органів влади, і, в принципі, очікується, що мешканцям не доведеться часто відвідувати новий районний цент для спілкування з органами влади. Основні послуги для громадян зосереджені на рівні територіальних громад (освіта, житлово-комунальне господарство, первинна ланка охорони здоров’я та інші). Також на рівні громади надаватиметься повний комплекс адмінпослуг через ЦНАПи та їх філії по селах, - коментує перший заступник голови Чернігівської ОДА Віталій Загайний. - Власне районний рівень - це рівень, пов'язаний з державним управлінням самими територіями. У перспективі тут передбачається діяльність префекта як представника держави.

Презентуючи учасникам засідання проєкт адміністративно-територіального устрою Чернігівської області, були звучені методичні рекомендації щодо критеріїв формування районів та визначення їхніх адміністративних центрів. Оскільки проектом Закону України «Про засади адміністративно-територіального устрою України» визначено, що район є адміністративно-територіальною одиницею субрегіонального рівня, що складається з громад, загальна чисельність населення яких становить не менше ніж 150 тисяч жителів. У гірській місцевості та/або на територіях із щільністю населення менше середньої щільності населення відповідної області, загальна чисельність населення району не повинна становити менше ніж 100 тисяч жителів, якщо площа такого району перевищує середню площу району по області.

Відповідно до цього названо кілька моделей оновлення адміністративно-територіального устрою регіону та поділу на чотири райони. У дискусії стосовно майбутнього територіального устрою та кількості районів виступаючі акцентували увагу на необхідності враховувати у процесі реформування специфіку Чернігівської області, де на значній території відмічається невелика щільність проживання населення. Присутні зауважували, що потрібно враховувати фінансово-економічні механізми, аби не допустити дисбалансу територій, а при визначенні адміністративного центру району треба брати до уваги історичні та ментальні особливості, адже зміни запроваджуються не на рік чи два, а мають бути ефективними упродовж десятиліть. Реформування має завершитися створенням спроможних адміністративно-територіальних одиниць базового рівня – громад, формуванням нових субрегіональних адміністративних одиниць – районів та перерозподілом повноважень між органами державної влади і місцевим самоврядуванням.

Прозвучали нарікання щодо відсутності цілісного бачення та невизначеності розподілу повноважень у процесі реформування.

Депутати обласної ради висловлювали думки про те, що завершення реформи місцевого самоврядування, оновлення адміністративно-територіального поділу регіону та формування органів виконавчої і представницької влади з новими повноваженнями має на меті покращення демографічної ситуації, соціально-економічного рівня та життя громадян в цілому.

Прозвучали пропозиції Міністерству розвитку громад та територій України врахувати рекомендації профільної постійної комісії обласної ради та утворити в області 7 районів: Бахмацький, Козелецький, Прилуцький, Ніжинський, Новгород-Сіверський, Менський, Чернігівський.

Крім того, зазначалося, що для реформування субрегіонального рівня Чернігівської області необхідно провести фінансово-економічні розрахунки та порівняти доцільність утворення чотирьох, шести або семи районів.

Голова обласної ради Ігор Вдовенко зазначив, що запитань більше, ніж відповідей. На його думку, утворення в області 4 районів запропоновано з метою економії коштів, проте враховуючи низку чинників і, зокрема, кількість жителів Чернігівщини та щільність населення, треба порушувати клопотання про збільшення кількості районів в області та відстоювати інтереси регіону.

До кінця цього тижня пропозиції щодо формування районів будуть надіслані до Міністерства розвитку громад та територій України.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини