Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 15:09:31

Прес-конференція посла Кіпру

07.06.2019   14:08Агенцiя

У прес-центрі «Чиста політика» відбулася прес-конференція Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Кіпр в Україні пана Луїса Телемаху щодо мети й результатів одноденного візиту до Чернігова.

Розпочав прес-конференцію представник Чернігова від ініціативи «Посли Європейської Молоді (Young European Ambassadors)» Назар Соломаха, який висловив щире задоволення від візиту кіпрського посла (що сталося вперше в історії незалежної України) й відзначив, що пан посол мав змогу зустрічатися як із керівництвом та роботодавцями області, так і з представниками кращих ВУЗів міста, також вони обговорили спільні культурні, освітні та економічні зв’язки, що має стати початком взаємовигідної співпраці в майбутньому.

Далі пан Луїс коротко звернувся до присутніх:
«Це дійсно був перший візит посла Кіпру до Чернігівщини, протягом якого я дав кілька лекцій студентам Чернігівських ВУЗів, бо вважаю, що поглиблення наших відносин залежить від гарних взаємин з молоддю.
І хоча я й привіз до Чернігова жарку кіпрську погоду, але очікую на ваші питання…».

Після цього посол відповів на кілька цікавих питань від представників ЗМІ:
- Оскільки Ви вперше у Чернігові, то що Вас тут вразило?
- Мене багато чого вразило – перш за все, краса і зелень міста, також історичні пам’ятки, зокрема, на в’їзді у місто. За час мого перебування в Україні я відвідав багато міст, але в Чернігові був вражений вашою інфраструктурою, а також студентами, якими вам варто пишатися, бо вони мають не лише гарний рівень професіональних знань, а й високий рівень свободи, адже не боялися ставити мені різноманітні питання. Тому я обіцяю приїхати ще.
- Які економічні чи соціальні проекти між Кіпром і Черніговом можливі у майбутньому?
- Оскільки візит перший, то ми лише почали налагоджувати наші стосунки, тобто лише «пустили воду в канал», а тому співпраця можлива і над цим ми працюємо спільно. Також ми почали встановлювати зв’язки між науковцями Чернігова й Кіпру та бізнесменами, а ще маємо плани студентського взаємообміну.
- Зараз Кіпр має напружені відносини з Туреччиною, що схоже на ситуацію в Україні. Що б Ви порадили для того, щоб нам сісти за стіл переговорів?
- Перш за все, хочу нагадати, що Кіпр підтримує територіальну цілісність України, а Північний Кіпр окупований Туреччиною з 1974 року, тому я сподіваюся, що Україна не повторить наш довготривалий шлях, але єдиний вихід у цій ситуації – це сідати за стіл переговорів.
- Чи можливо в Україні використання кіпрського досвіду щодо запровадження вільних економічних зон?
- У нас немає таких чи подібних зон, де б були податкові пільги, адже Кіпр є членом Євросоюзу, тому вільні економічні зони можливі, але не доцільні, бо ми не маємо кордонів між країнами-членами ЄС.
- Оскільки Кіпр є туристичним краєм, то чи є ріст туристичного потоку з України, і як можна Україні використати наш туристичний ресурс для збагачення власного бюджету?
- Я працював послом у багатьох країнах світу й заявляю, що Україна багата історичними пам’ятками і є однією з найкрасивіших світових країн, чим ви маєте пишатися. Тому у туристів є багато причин відвідувати Україну.
Але для приваблення туристів слід покращувати інфраструктуру, поглиблювати знання населення й працівників туризму з англійської мови, збільшити кількість працівників в галузі готельно-ресторанного бізнесу та харчування. Для цього запрошую усіх бажаючих на навчання до Кіпру, адже у нас дуже розвинуті ці галузі.
Тобто, для розвитку туристичного бізнесу Україна має все – варто лише покращувати сервіс та інфраструктуру.

Далі спілкування з послом продовжилося у неформальній обстановці за кавою.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини