Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 21:03:41

Поліцію викликали за підозрою підкупу виборців, відкрито провадження

15.02.2019   09:22

10 лютого на лінію «102» надійшло повідомлення про ймовірний підкуп виборців у Прилуках. Поліція відкрила кримінальне провадження. Представники ОПОРИ поспілкувались із заявником для з’ясування деталей.

10 лютого на лінію «102» надійшло повідомлення про ймовірний підкуп виборців у Прилуках. За словами заявника, місцевого активіста, в офісному приміщенні за адресою вул. Вокзальна, 3/а «людям пропонували гроші за продаж голосу на виборах».

Він стверджує: «З інсайдерських джерел мені стало відомо, що в нашому місті буде відбуватися продовження підкупу виборців за провладного президента Порошенко. Якщо конкретніше, то в обмін на паспортні дані та згоду проголосувати за Петра Олексійовича, людина отримає 1000 грн». Місцевий активіст, за його словами, приїхав за вказаною адресою, викликав поліцію, а потім зафільмував людей, які виходили з офісу.

Варто зазначити, що зафіксовані на відео люди не підтверджували і не спростовували факту імовірного підкупу й взагалі не давали коментарів. За його словами, коли на місце події слідчо-оперативна група, то їм спочатку не відчиняли двері. Згодом з будівлі вийшло близько 30 осіб, які відмовилися надавати анкетні дані та пояснення.

Спостерігачка ОПОРИ Альона Ярмоленко, яка приїхала перевірити факт імовірного порушення, розповідає: «Поліція зайшла до будівлі, яку орендує ГО «Інститут розвитку і сприяння демократії», там нікого вже не було, окрім двох працівників організації. Вони пояснили, що проводили навчання для потенційних членів ДВК.

Інформація про роздачу коштів не підтвердилась». Представники Громадянської мережі ОПОРА в інших областях раніше фіксували випадки залучення громадської організації «Інститут розвитку і сприяння демократії» до випадків організації збору персональних даних виборців, наприклад, на Прикарпатті, Луганщині, Миколаївщині, Одещині, Сумщині, Тернопільщині, Хмельниччині.

Як розповіли ОПОРІ в поліції, попри небажання учасників зборів спілкуватися з правоохоронцями, поліція встановила особи учасників зібрання, триває розслідування. За фактом відкрито кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 160 Кримінального кодексу України (підкуп виборців).

4ernihiv 2018 02 11 Pryluky2

Голова  Прилуцької районної організації «БПП «Солідарність» Василь Малик відмовився коментувати ситуацію комунікаційниці ОПОРИ.

Відповідно до ч. 6 ст. 64 Закону «Про вибори Президента України» забороняється надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Також забороняється укладення з виборцями за рахунок коштів виборчого фонду оплатних договорів на проведення передвиборної агітації.  Така діяльність має ознаки підкупу виборців.

Нагадаємо, що з початку передвиборчих перегонів чернігівська поліція відкрила п’ять кримінальних проваджень: по одному за фактом пошкодження білборду (ч. 2 ст. 157 ККУ) та перешкоджання журналістській діяльності (ч. 1 ст. 171 ККУ) в Чернігові та три провадження за фактом підкупу виборців у Чернігові, Козельці та Прилуках (ч. 1 ст. 160 ККУ).

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.


Наталія Висіканець, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини