Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 03:57:24

В області працюють над створенням Центру громадського здоров’я

17.01.2019   09:03Агенцiя

16 січня в обласній раді відбулася нарада стосовно розгляду пропозицій щодо створення комунального некомерційного підприємства «Центр громадського здоров'я та державно-приватного партнерства».

В обговоренні взяли участь перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, заступник голови обласної державної адміністрації Наталія Романова, начальник управління охорони здоров'я облдержадміністрації Петро Гармаш, голови постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров'я, соціального захисту населення та у справах АТО і з питань управління та розпорядження об'єктами комунальної власності Микола Дейкун та Анатолій Мельник, керівники комунальних некомерційних медичних підприємств, представники профспілкових та громадських організацій.

Начальник відділу управління медичними кадрами та роботи із зверненнями громадян управління охорони здоров'я обласної державної адміністрації Тетяна Лебедєва розповіла про створення системи громадського здоров'я в Україні, яке з 2015 році набуло надзвичайно актуального змісту і більш практичної реалізації.
За словами начальника відділу управління медичними кадрами та роботи зі зверненнями громадян Управління охорони здоров’я ОДА згаданий центр уже виконує близько 30% функцій майбутнього комунального некомерційного підприємства. Його утримання потребуватиме коштів у межах бюджетного фінансування - 3,5 мільйона гривень.
Тетяна Лебедєва озвучила позицію управління охорони здоров'я ОДА створити Центр громадського здоров'я на базі обласного Центру інформаційно-аналітичних технологій, оскільки Концепція розвитку системи громадського здоров'я, яка схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України, вимагає, щоб управління охорони здоров'я максимально ефективно використовувало свої матеріально-технічні та фінансові ресурси. Фінансування ж здійснюватиметься в рамках існуючого бюджету, з медичної субвенції обласному бюджету.

Директор Державної установи «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України» Микола Донець окремо зупинився на функціях, організаційних і фінансових питаннях створення Центру громадського здоров'я. Він відзначив про можливість його створення на базі Чернігівського обласного лабораторного центру. Зокрема, реалізувати це в рамках державно-приватного партнерства. Одночасно є нагальним питанням щодо передачі майна лабораторного центру з державної у комунальну власність. Але зазначене питання потребує вивчення для прийняття виваженого рішення, оскільки це створить значне навантаження на обласний бюджет.

Також головою постійної комісії обласної ради з питань управління та розпорядження об'єктами комунальної власності Анатолієм Мельником була озвучена пропозиція створити робочу групу, до складу якої мають увійти представники з Департаменту фінансів, управління комунального майна обласної ради, які мають вивчити досвід в Україні і закордону та, проаналізувавши інформацію, напрацювати відповідну модель роботи Центру громадського здоров'я.

Перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук у своєму виступі відзначив, що населення Чернігівщини має отримувати якісні медичні послуги, тому створення цього Центру потребує узгодження всіх пропозицій та прийняття виваженого рішення.
За словами керівника, даним питанням повинно опікуватись управління охорони здоров'я облдержадміністрації, де має бути створена робоча група, що займатиметься безпосередньо створенням центру громадського здоров'я.

Серед запропонованого - створити заклад на базі діючого обласного центру інформаційно-аналітичних технологій та пропаганди здорового способу життя.

Втім, альтернативним ресурсом може бути обласний лабораторний центр. Він, до речі, передаватиметься з національного рівня МОЗ на баланс облради. Це передбачено в Концепції розвитку системи громадського здоров’я. Лабораторний центр також має свої напрацювання та певну мережу, адже виконує частину функцій, передбачених для майбутнього регіонального закладу, зокрема в частині епідеміологічного нагляду.

- Обидві моделі варті уваги. Проте необхідно детально проаналізувати фінансову складову кожного варіанту, - наголосила Наталія Романова. - Обрати ж маємо найоптимальнішу, виходячи із реальних можливостей. До того ж потрібно ознайомитися з досвідом як українських, так і закордонних колег, які працюють у даному напрямі.

Відтак, буде створена робоча група, яка розглядатиме всі надані пропозиції.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини