Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 09:22:27

Відтепер у Чернігові є механізм сприяння забезпеченню новим житлом мешканців непридатних і застарілих помешкань

05.11.2018   09:32

Міську програму сприяння забезпеченню новим житлом мешканців непридатних і застарілих помешкань у Чернігові прийнято! На сесії Чернігівської міської ради депутати проголосували «за». Відтепер незаможні мешканці старих і вже не дуже придатних для проживання багатоповерхівок у Чернігові мають додатковий шанс на переселення в нові квартири.

Програма передбачає систему компенсацій, які інвестори-забудовники будуть отримувати в разі, якщо будуватимуть на місці зношеного аварійного житла з відселенням мешканців у кращі будинки.

При обговоренні питання в сесійному залі чернігівський міський голова Владислав Атрошенко наголосив на принциповому моменті: участь у загадній Програмі – тільки за умови згоди всіх мешканців.

- Це програма для добровільних договірних відносин із забудовником у разі, якщо всі мешканці згодні. Якщо декілька з них не підписуються – місто Програми щодо цього будинку не розпочинає. Тоді це проблеми колективу: знаходьте незгодних, переконуйте їх, вмовляйте, - зазначив міський голова.

Як відомо, саме Владислав Атрошенко є ініціатором розробки Програми, а Чернігів, вірогідно, першим в Україні запроваджує подібний механізм. Досі проблема маси старих будинків скрізь залишалася невирішуваною.

Механізм стимулювання забудовників передбачає кілька напрямків. По-перше, для будівельної компанії встановлюється мінімально можливий розмір пайової участі в розвитку інфраструктури міста – 0,01%. По-друге, за рахунок міського бюджету їм буде надаватися часткова компенсація збитків, понесених у зв’язку з забезпеченням мешканців новим житлом. Розмір компенсації – до 40% опосередкованої вартості спорудженого житла, встановленого Мінрегіоном для Чернігівської області, в розрахунку на загальну площу відселених квартир і приміщень.

На сесії депутати додали до проекту ще одну правку: у разі, якщо власник має правовстановлюючі документи і на нежитлові приміщення всередині відселюваного будинку, компенсація (на рівні 30%) стосуватиметься і їх.  

 Дія Програми розповсюджуватимуться на будинки (аварійні, зношені, непридатні для проживання) віком від 50 років і старіші.

Нагадаємо, що Програма стала результатом кількамісячної роботи фахівців і консультацій з широким колом забудовників.

Разом з тим, міська влада Чернігова добивається детінізації економіки. Тому скористатися Програмою зможе тільки той забудовник, у якого середня заробітна плата на підприємстві за останній звітний рік була не меншою за 90% від середньої по галузі будівництва по Україні. Тобто – сумлінний платник податків.

 
Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Рух автотранспорту по вулиці Любецькій планують відкрити у травні 09:11

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на засіданні 24 квітня погодив дозвіл на продовження перекриття вул. Любецької від Ріпкинської до Широкої до 31 травня 2024 року.

Міжнародні донори розглядають можливість створення на Чернігівщині сучасного закладу пластично-реконструктивної хірургії та загальної реабілітації 08:17

Над проєктом створення клініки пластично-реконструктивної хірургії та загальної реабілітації працює Благодійний фонд «Місія солідарності».

26 квітня: цей день в Україні і світі

26 квітня: цей день в Україні і світі 08:13

ДЕНЬ 793 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 793 RUSSIAN AGRESSION

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.