Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:20:46

Чернігівщина працює над розвитком системи громадського здоров’я

18.10.2018   09:15Агенцiя

Про це говорили 17 жовтня на круглому столі, який провела заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Наталія Романова.

На заході були присутні перший заступник генерального директора Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України Віктор Ляшко, керівники управлінь охорони здоров’я обласного та міського рівнів, медичних закладів області.

Як відомо, наприкінці 2016 року Кабмін дав старт створенню системи громадського здоров’я в Україні, ухваливши Концепцію громадського здоров’я. Вона базується на пріоритетних напрямках профілактики захворювань, а відтак – продовження термінів життя громадян та їх заохочення до здорового способу життя.

Віктор Ляшко наголосив, що сфера громадського здоров’я буде цілком децентралізована – відбудеться передача ресурсів (людських, фінансових, майнових) з національного рівня до регіонального.

Представник МОЗу повідомив, що з 2020 року діятиме Державна програма громадського здоров’я і заходи боротьби з епідемією. Відповідно до цієї програми з національного рівня частково передаватиметься фінансування для реалізації національних пріоритетів у сфері громадського здоров’я (попередження соціально значимих хвороб, імунопрофілактика, готовність до реагування на надзвичайні події тощо).

Створення регіональної системи громадського здоров’я повинно базуватися на тих ресурсах, які є в регіоні. Таким ресурсом можуть слугувати лабораторні центри, які передаватимуться з національного рівня МОЗ на баланс обласних рад. Разом з тим буде передано і фінансування цілісних майнових комплексів. Це відбуватиметься у тому разі, якщо на місцях буде створене комунальне неприбуткове підприємство.

Чернігівщина вже робить конкретні кроки для розвитку системи громадського здоров’я. Так, на базі обласного центру інформаційно-аналітичних технологій та пропаганди здорового способу життя розпочався пілотний Проект розвитку громадського здоров’я в регіоні.

З метою створення підґрунтя для запуску системи громадського здоров’я в області на червень-грудень цього року розроблена Дорожня карта з розвитку регіональної системи громадського здоров’я. Зокрема, окреслені завдання для первинної медичної ланки. Заплановані інформаційні кампанії та акції, спрямовані на популяризацію громадського здоров’я та вирішення проблем, пов’язаних із ним.

– У середньостроковій перспективі стоїть завдання: створити нову модель системи громадського здоров’я, яка орієнтована на збереження та зміцнення здоров’я, збільшення тривалості та покращення якості життя, попередження захворювань та, як результат, зменшення економічного навантаження на бюджет сфери медицини, – зазначив начальник Управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації Петро Гармаш.

– На сьогоднішній день необхідно побудувати систему, яка змінить не тільки державні підходи, а й свідомість кожної людини, в якій кожний керівник центрального та місцевого органу виконавчої влади буде враховувати наслідки своїх рішень для здоров’я населення, – підсумувала заступник голови ОДА Наталія Романова.
 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини