Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 23:45:01

Варвинська ОТГ – молода громада, яка турбується про світлі вулиці та комфортне життя громадян

28.08.2018   12:37Агенцiя

Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування продовжує розповідати історії становлення та розвитку громад нашої області. В першу чергу, сподіваємося, ці історії надихнуть на об’єднання тих, хто ще сумнівається або в роздумах. А по-друге, хочемо довести скептикам, що реформа децентралізації дає нове дихання сільським територіям та допомагає їх розвивати.

Цього разу мова піде про Варвинську об’єднану територіальну громаду, яка була серед тих ОТГ, які на вибори йшли у грудні 2017 року. А, отже, за тиждень потрібно було швидко зорієнтуватися у нових обов’язках та повноваженнях, встигнути прийняти бюджет та розпочати 2018 рік із щасливим відчуттям свободи. Зазначимо, що експертна та методична підтримка в такій ситуації не зайва, а тому Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», став надійним партнером новоствореної громади.

До складу Варвинської об’єднаної територіальної громади увійшли селище Варва, яке стало центральною садибою, та сім сіл – Воскресенське, Калиновиця, Булавівщина, Григорівщина, Сіряківщина, Леляки, Саверське. На території громади проживає майже дев’ять тисяч мешканців.

На виборах жителі ОТГ підтримали Валентину Саверську-Лихошву, яка до цього часу була Варвинським селищним головою.

З чого починали?

Одним із перших кроків новоствореної громади було прийняття на баланс освіти і культури. Як розповідає Валентина Саверська-Лихошва, документи довелося виправляти декілька разів. «Депутати кажуть, що ми постійно вносимо зміни, але хоч і є методика, вичерпні рекомендації, але це скажімо апріорі. А коли ти починаєш робити на практиці, то виникає дуже багато запитань і допускаються якісь помилки. І краще їх виправити зараз, ніж через кілька років», - розповідає вона.

У громаді дуже чисто. А все тому, що благоустрою постійно приділяється увага та докладається чимало зусиль. При Варвинській селищній створено загін з благоустрою. У ньому працюють 20 робітників, вони відповідають за порядок на території громади.

Найближчим часом у громаді з'явиться муніципальна варта, працюватимуть двоє дільничних. Громада їх забезпечує приміщенням, технікою, меблями. І вони відповідатимуть за громадський порядок у громаді.

«Ми ремонтуємо дороги, утримуємо сміттєзвалище, кожного місяця чистимо його. Дуже багато проектно-кошторисної документації виготовляємо. Не всі наші проекти вийшли на фінішну пряму. По зовнішньому освітленню Варви хочемо знайти фінансову підтримку. Також потребують значних фінансових вкладень головні очисні споруди. Ці заходи дороговартістні, але комфорт та безпека яку вони привносять в життя кожного мешканця громади, того вартують…», - продовжує розповідати про роботу голова.

Думки про НЕФКО

Про освітлення території Варвинська громада не лише мріє, а і шукає партнерів та фінансову підтримку. «Хочемо залучити на нашу територію ресурси Північної екологічної фінансової корпорації (Nordic Environment Finance Corporation – NEFCO). Вони надають кредити та гранти на енергоефективні проекти. Так у нас є проект встановлення лед-ламп та сонячних батарей. Тобто не тільки залучити грантові кошти, а і запровадити енергоефективний проект у нашій громаді», - пояснює Валентина Саверська-Лихошва.

Освітлені вулиці – це не лише комфорт для жителів громади, а і питання безпеки.

Про приєднання та розширення території

Коли тільки починали у Варвинському районі говорити про створення громади, і селищна рада запросила сусідів до об’єднання, відгукнулися лише дві сільські ради. Сусідні Озеряни створили власну громаду і чекають на призначення перших виборів.

У Журавці, яка має спільні межі з Варвинською громадою, проживає майже три тисячі населення вирують ідеї про створення своєї ОТГ. «Журавка – гарне село. І для них, і для нашої громади було б вигідно об’єднатися. Разом ми могли більше отримувати коштів на розвиток інфраструктури. Коли ми об’єдналися, вирішили вдруге запросити до нас. Побували у Журавці на загальних зборах. Але люди не прийняли нашу пропозицію. Вони сказали, що будуть стояти до останнього», - розповідає Валентина Саверська-Лихошва.

 До Варвинської громади можливо і хотіли б приєднатися деякі села, але вони межують через Озерянську ОТГ і тому це приєднання не може відбутися. У селах Світличне, Богдани та Гнідинці працюють нафтодобувні структури. Це не бідні села і вони, ймовірно, не хочуть втрачати свої гроші.

 «Я була у дев’яти країнах світу. І розумію, що повернення немає. Всюди, де я була є громади – вони по-іншому називаються, але це суті не міняє. Самостійний розвиток – це перспектива. Громада – це невелика територія і рішення, прийняті на місцях, більш ефективні та з реальним результатом. Я впевнена, що пройде час і всі будуть в громадах», - вважає Варвинська селищна голова.

Про економіку та бюджети

На території Варви зареєстрований Гнідинцівський нафтопереробний завод, хоча територіально він знаходиться на території села Гнідинці, але податки сплачує у варвинську скарбницю та і працюють там жителі громади. Зараз підприємство переживає не кращі часи: колись там працювало більше тисячі людей, зараз біля восьмисот. Але воно не закривається і це вже добре.

Надійним партнером Варвинської ОТГ є «Дружба-Нова» – агропромислове підприємство, яке входить в топ сільськогосподарських виробників і експортерів. На підприємстві працює більше двох тисяч робітників. Цікаво, що податки це підприємство сплачує у бюджети тих громад та населених пунктів звідки люди, а не за місцем реєстрації суб’єкта господарювання.

Підприємство приймає активну участь у житті громади, допомагає в організації свят, культурно-масових заходів та науково-практичних конференціях, які проводяться тут. Також допомагає із вирішенням нагальних побутових проблем. Наприклад, коли зламався водяний насос у селі Калиновиці, то допомога прийшла саме від цього підприємства.

Інші дрібні та середні бізнесмени в силу можливостей допомагають громаді та і голова каже, що навчилася знаходити порозуміння з усіма.

Прогнозований бюджет Варвинської ОТГ на 2018 рік прийняли на рівні 80 мільйонів, з них 50 мільйонів – це власні надходження громади. Решта – субвенції та дотації. З них тільки за перше півріччя до районного бюджету передали більше 13 мільйонів.

На соціально-економічний розвиток отримали 249,5 тис. грн., за ці гроші заплановано збудувати зупинки у Варві та селах Леляки, Калиновиця та Воскресенське.

За 769 тисяч грн. – кошти інфраструктурної субвенції – громада планує придбати трактор в комплекті з навісним обладнанням (відвал снігоочисний та щітка комунальна навісна), погружним насосом та подрібнювачем гілок для комунального підприємства «Господар». Сума інфраструктурної субвенції у Варвинської ОТГ є однією з найменших серед громад Чернігівщини. Голова каже, що через те, що на території проживає мало сільського населення.

Про сміття, сміттєзвалище та очисні

Серед найбільш нагальних проблем у Варвинської громади – це проблема сміттєзвалища, яке утворилося більше десяти років тому у неправильному місці. Воно вже переповнене і вимагає закриття. Але знайти нове місце під полігон відходів на території громади складно.

У громаді все більш популярним стає сортування сміття. Тут є не лише контейнери для пластику, а і великі склади, де встановлені окремі великі ємності для скла, паперу та пластику.

Ще однією проблемою є старі очисні споруди. «Потрібно будувати нові, - говорить голова. – А тому виготовляємо проектно-кошторисну документацію». У схожій ситуації і система водопостачання. Її будували ще у шістдесяті роки, тому проводимо заміну труб практично щороку.

***

Варвинська громада йде в ногу з часом, враховує потреби своїх мешканців та прагне втілювати цікаві проекти, які зроблять життя в ній ще кращим та комфортнішим. А головне, люди розуміють, що всі проблемні та важливі питання можна вирішити тут на місці, у своїй громаді.

Цікавий факт про Варвинську об’єднану громаду. На території місцевого парку розташована альтанка та арка для проведення виїзних весільних церемоній.

Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини