Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:18:38

Пропозиції депутатів обласної ради щодо посилення інформаційної безпеки Чернігівщини підтримані профільним комітетом Верховної Ради України

26.07.2018   08:57Агенцiя

Забезпечення стабільного та якісного функціонування медіапростору в умовах інформаційної війни набуває першочергового значення для нашої прикордонної області, яка безпосередньо межує з Російською Федерацією. Не залишаються осторонь вирішення питань інформаційної безпеки і депутати обласної ради.

Як відомо в березні цього року нашу область відвідали представники Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Відбулася низка зустрічей та круглих столів за участю експертів із питань телебачення та радіомовлення і тих, хто безпосередньо забезпечує та сприяє інформаційній безпеці на території нашої прикордонної Чернігівщини. До участі в дискусії щодо актуальних викликів та загроз медіапростору Придесення долучився і голова обласної ради Ігор Вдовенко.

Під час обговорення дієвих механізмів протидії негативному впливу ворожих ЗМІ та пошуків шляхів забезпечення якісного контенту у вітчизняному інформаційному просторі представники місцевих медіа та громадськості порушили питання щодо тимчасового мовлення на територіях із особливим режимом мовлення. Проблема полягає в тому, що 7 грудня 2017 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо тимчасових дозволів на мовлення в зоні проведення антитерористичної операції та прикордонних районах України», яким узаконено поняття тимчасового мовлення на територіях із особливим режимом мовлення і надання відповідних дозволів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення замість ліцензій за заявковим принципом на позаконкурсних підставах.

Підготовлений до другого читання законопроект передбачав, що території з особливим режимом мовлення – це райони України, що межують з тимчасово окупованою територією України (Автономною Республікою Крим та містом Севастополем), райони Донецької і Луганської областей, а також прикордонні райони України, на які з територій сусідніх держав засобами ефірного наземного аналогового та/або цифрового телерадіомовлення поширюються програми держави-агресора.

Однак у результаті дискусії в Комітеті Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики територіями з особливим режимом мовлення були визначені лише ті райони нашої держави, які безпосередньо межують з тимчасово окупованою територією України (Автономною Республікою Крим і містом Севастополем), та райони Донецької і Луганської областей.

Тож, враховуючи ситуацію, що склалась в інформаційному просторі Чернігівщини, Ігор Вдовенко ініціював включення до порядку денного дванадцятої сесії обласної ради, яка відбулася 28 березня, звернення щодо внесення відповідних змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Цим документом пропонуєтьсяу статті 1 згаданого вище Закону доповнити термін «території з особливим режимом мовлення», додавши до переліку територій з особливим режимом мовлення також прикордонні райони України, які належать до найбільш вразливих до зовнішнього негативного впливу ворожих ЗМІ територій. Депутатський корпус одноголосно підтримав відповідне рішення, яке було одразу надіслане до Верховної Ради України.

Днями до найвищого представницького органу Придесення надійшла відповідь від профільного парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики. У документі зазначається, що звернення депутатів Чернігівської обласної ради було детально опрацьоване і, у підсумку, 13 липня у Верховній Раді України зареєстровано законопроект № 8600 «Про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення». Він передбачає внесення змін до статті 1 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», відповідно до яких пропонується наступне визначення терміну «території з особливим режимом мовлення» - це райони України, що межують з тимчасово окупованою територією України (Автономною Республікою Крим та містом Севастополем), райони Донецької і Луганської областей, прикордонні райони, що межують з територією держави-агресора, у яких шляхом наземного ефірного аналогового та/або цифрового мовлення поширюються програми держави-агресора».

Зазначений законопроект розглядатиметься на наступній дев’ятій сесії Верховної Ради України. У разі ухвалення запропонованих змін дія закону поширюватиметься і на прикордонні райони Чернігівщини, у тому числі щодо застосування процедури спрощеного ліцензування – видачі дозволів на тимчасове мовлення.

Тож щиро сподіваємось, що народні обранці підтримають законопроект № 8600, який дозволить забезпечити право громадян на вільний доступ до інформації, а також сприятиме зміцненню інформаційної безпеки Придесення.


Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини