Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 02:03:35

Ірина Кудрик: "Чернігівщина – це енергія нових лідерів на місцях"

07.07.2018   11:34Агенцiя

Четвертий рік в Україні відбувається децентралізація влади. Чернігівська область в цих процесах займає одне з лідируючих місць за кількістю об’єднаних громад. В регіоні функціонують 37 об’єднаних територіальних громад.

Крім того, Озерянська ОТГ чекає на призначення виборів, Новобілоуська, Хмільницька та Борзнянська – отримали схвальні висновки і завершують об’єднання. Ще три громади – Носівська, Вертіївська та Любецька – першими в регіоні проходять процедуру приєднання нових населених пунктів. А Деснянська, Козелецька та Михайло-Коцюбинська чекають на затвердження змін до перспективного плану Кабінетом Міністрів.

Новгород-Сіверський, місто обласного значення, вже розпочав переговори з сільськими громадами. За статистикою об’єднані громади вже покривають більше половини території області. Збільшилися доходи, видатки, кількість проектів та можливості. Але головне надбання громад Чернігівщини – це особистості, які не побоялися змін і очолили ці процеси.

Ірина Кудрик, директор Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, переконана, що один із головних успіхів реформи децентралізації в області – це енергія нових лідерів на місцях. Про лідерів та лідерство, як запоруку успіху розвитку громади розповіла вона в інтерв’ю.

- Пані Ірино, розкажіть будь ласка, про результати, яких досягла Чернігівщина у реалізації реформи децентралізації?

- Результати будь-якої події можна оцінювати за різними параметрами. Можна говорити скільки громад вже створено, які у них доходи, які проекти реалізовані, розповідати про історії успіху та вдалі практики. Досягнення стратегічних цілей розвитку – це також є результат.

Але для мене особисто набагато більш важливими є суспільні зміни. На одній з перших інтеграційних зустрічей з моїми колегами – директорами регіональних центрів – ми намагалися визначити з якою метою і куди рухаємося, і тоді сформулювали значення децентралізації: «Це історичний шанс для України на незворотні зміни у суспільстві і державі». Саме незворотні зміни. І саме у суспільстві. Адже змінюючи відношення людини до того, що навколо, ми закріплюємо зміни у державі. Я б оці досягнення підкреслювала, як основні. А дорогу для змін, в новий вимір, завжди вказують лідери.

На мою думку, за ці роки децентралізація виявила тих, хто готовий бути попереду. Керівниками багатьох громад Чернігівської області стали нові особистості. У них зовсім інший підхід до ведення справ, без старих управлінських традицій, тяжкого адміністративного багажу, вертикального управління, до якого звикли ті, чий управлінський шлях починався в лещатах старої управлінської системи. При цьому ці особистості абсолютно не втрачають авторитету, і підтверджують його щоденною працею. Їм не властива авторитарність: демократія - це їх стиль управління. Власним прикладом, справами, вчинками ці керівники змінюють відношення людей до влади і до процесів, які відбуваються у громаді, країні. Мені здається, що зробити громаду самодостатньою, успішною і розвиненою – саме це вони вважають справою свого життя.

- Тобто для них це не справа збагачення або задоволення власних інтересів, а бажання створити гідне життя для людей?

- Абсолютно вірно. І це слово «гідність» дуже визначальне в оцінюванні всіх процесів. В старій системі управління домінував колективний розум у прийнятті рішень, при цьому існувала колективна безвідповідальність, втрачалася цінність людини як особистості.

Сьогодні навпаки. І перспективи та можливості є не лише у керівників або посадовців. Для багатьох активних громадян реформа відкриває нові горизонти. Тут і реалізація власних ініціатив завдяки проектам та грантам, і можливість працювати у органах місцевого самоврядування, і розвиток бізнесу. Ті, хто відчуває бажання і можливості послужити своїй громаді, сьогодні можуть це зробити.

- Але ж не всі народжуються лідерами?

- Не всі, але можна вчитися та самовдосконалюватися. Впевнена, лідерські якості можна розвивати і виховувати. Між громадами вже зараз існує здорова конкуренція, в першу чергу між керівниками. Вони розуміють, що загальний успіх громади – це і їх особисті досягнення. Здорові амбіції – це дуже гарний стимул для кожного лідера.

Рано чи пізно керівники громад розуміють, що вони повинні бути зацікавлені у прибутковості своєї громади. Причому цей прибуток вимірюється не лише фінансовими показниками. Керівникам громад вже сьогодні доцільно вивчати нові правила гри, шукати кращих людей, бути нестандартними, цікавими. Адже за рік-два вони завершать «латати дірки» - відремонтують дороги, зроблять освітлення, поутеплюють школи, садочки та інші соціальні об’єкти. А далі доведеться шукати нові ідеї, розвивати території та пропонувати себе для інвесторів. Інакше не буде кому ходити у ті школи та садочки.

- Яка роль Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування у всіх цих процесах?

- Наше основне завдання – це створення самодостатніх спроможних об’єднаних територіальних громад. Ми, завдяки підтримці Програми «U-LEAD з Європою», маємо можливість організовувати для представників місцевого самоврядування навчальні візити для обміну кращими практиками в громади як Чернігівської так і інших областей. У таких поїздках народжуються проекти, ініціативи та з’являються нові ідеї. Під час одного з таких візитів у керівників громад зародилася думка створити асоціацію громад. На сьогоднішній день вже відбулися установчі збори місцевої асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад Чернігівщини» і організація вже створена і робить свої перші кроки.

Також в рамках нашої діяльності ми організовуємо та проводимо різноманітні фахові тренінги та семінари. На одному з таких заходів ми познайомилися з Володимиром Онищуком, керівником ГО «Альтернатива». У нього була ідея організувати для молодих активістів навчання. В результаті у Корюківській об’єднаній громаді реалізовуємо пілотний освітній проект «Академія громадського активіста». Навчаємо молодь співпрацювати з владою, дієвим інструментам впливу та участі у житті громади. Завершальним етапом навчання стане написання проектів на грантові конкурси. І мені вже сьогодні цікаво якими будуть ці проекти, як проявлять себе молоді активісти.

Дуже важливо, коли після проведених заходів є історія успіху. Наприклад, після семінару по проектному менеджменту громади отримують грантову підтримку чи залучають інвесторів.

Тобто наша діяльність спрямована на результат. І я впевнена, що краще навчити п’ять тих, хто хоче вчитися і покаже результат, ніж в десять разів більше і тільки заради процесу.

- Якою, на вашу думку, стане Україна в результаті децентралізації?

- Результатом реформи має стати трансформація суспільства в спільноту свідомих та відповідальних людей! А ще важливо, аби відбулося руйнування у свідомості людей страху перед владою. Коли людина не боїться сперечатися із посадовцем, відстоювати свої права, пропонувати ідеї. Тобто влада і громада будуть повноцінними партнерами, які поважають один одного.

Хочеться, щоб люди не боялися жити, не боялися влади, чиновників, щоб відчували себе по-справжньому незалежними, використовували можливості. І саме децентралізація сприяє цьому. Дуже хочеться щоб зв'язок «Я – ГРОМАДА – ДЕРЖАВА» міцнішав, а люди не боялися жити, творити, діяти, будувати нове, мріяти.

 
Чернігівський ЦРМС

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини