Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 04:18:49

Що зміниться для українців з 1 червня?

01.06.2018   07:05Агенцiя

В Україні 1 червня традиційно почнуть діяти нові закони та правила, відповідно до яких на мешканців чекають зміни.

В Україні у червні 2018 може зрости ціна на газ для населення, а також посилиться відповідальність за несплату боргів за комунальні послуги.

В Україні з 1 червня посвідку на постійне проживання видаватимуть у формі ID-картки. Уряд затвердив новий зразок бланка посвідки на постійне проживання та порядок її оформлення і видачі. Постанову ухвалено на виконання вимог Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» задля запровадження оформлення і видачі іноземцям та особам без громадянства посвідки на постійне проживання у формі картки, що містить безконтактний електронний носій.

Посвідка на постійне проживання, що не містить безконтактного електронного носія, оформлена та видана на підставі документів, поданих до 1 червня 2018 року, є чинною протягом строку, на який її було видано. Як відомо, Кабінет Міністрів заборонив оформляти паспорт громадянина України у формі книжки, ухваливши відповідну постанову «Про внесення зміни до пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 p».

Також у червні відповідальність за непогашену комунальну заборгованість стане жорсткішою. З 10 червня 2018 року набуває чинності Закон України «Про житлово-комунальні послуги», в рамках якого посилиться відповідальність споживача за непогашену заборгованість. Закон передбачає нарахування пені за кожний день її прострочення, обмеження та припинення надання послуги в цілому.

Нацбанк з 1 червня почне впровадження нового нормативу для банків – коефіцієнта покриття ліквідністю. LCR відображає рівень стійкості банку до короткострокових шоків ліквідності, характерних для кризових періодів, коли відбувається значний відплив коштів клієнтів.

З 1 червня Міносвіти планує здійснювати ліцензування освітньої діяльності вищих навчальних закладів виключно в електронному вигляді. Ліцензійні справи реєструватимуть у порядку надходження їх до Міносвіти згідно з електронною чергою.
Крім того, у галузі освіти Кабінет Міністрів України збільшив преміальні Всеукраїнського конкурсу «Учитель року» – переможці отримуватимуть по п’ять мінімальних заробітних плат. Постанова набуває чинності з 1 червня 2018 року.

Також у червні зросте вартість залізничних квитків, адже «Укрзалізниця» з 30 травня підвищила тарифи на залізничні пасажирські перевезення на 12% на всі напрямки. Як відомо, «Укрзалізниця» планувала підвищити тарифи на пасажирські перевезення з 1 квітня, проте цього не сталося через те, що відповідний наказ не пройшов усі рівні узгодження. Проектом наказу передбачено проведення індексації тарифів на перевезення пасажирів у два етапи по 12%. Другий етап має відбутися з 1 жовтня.

На кордоні України з першого дня літа вимагатимуть новий документ для перевезення домашніх тварин. Тепер це можна буде зробити, маючи ветеринарно-санітарний паспорт на домашню тварину встановленого зразка. У Держпродспоживслужбі посилаються на наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 1 серпня 2014 року №288, зареєстрований у Мін’юсті 03.10.2014 за №1202/25979. Згідно з документом, було змінено правила заповнення, зберігання, списання ветеринарних документів та вимоги до їхнього обліку, зокрема щодо визначення єдиної форми бланка ветеринарно-санітарного паспорта на домашніх собак і кішок. Підставою для оформлення ветеринарно-санітарного паспорта є: 1) клінічний огляд тварини; 2) наявність відповідних діагностичних, профілактично-лікувальних обробок (дегельмінтизації), включаючи дослідження і щеплення (сказ та інші інфекційні хвороби, залежно від виду тварини).
Видачу ветеринарного паспорта на домашню тварину передбачено Законом України «Про ветеринарну медицину». Цю послугу надають Держпродспоживслужба, органи й установи, що належать до сфери її управління. Розмір плати за надання адміністративної документа затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 9 червня 2011 року № 641. Вартість оформлення документа становить 51 грн 29 коп.

Укрпошта має намір запустити пілотний проект пересувного відділення з 1 червня. Перший пілотний проект поїде на Чернігівщину.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини