Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 18:47:25

Чорнобильську АЕС можна назвати безпечною. Принаймні - на 100 років

27.04.2018   12:13Агенцiя

Від часу аварії на Чорнобильській АЕС 26 квітня минуло 32 роки. Чернігівців теж торкнулося це лихо. Тому тривога жителів міста й області за подальшу долю ЧАЕС цілком зрозуміла. Що нині там відбувається? Які перспективи? Чи є ризики?

Наприкінці листопада 2016 року завершили насування арки нового укриття на зруйнований 4-й енергоблок — так званий новий безпечний конфайнмент. Відкривали новобудову керівники Європейського банку реконструкції і розвитку, представники держав-донорів і компаній, які вели будівництво, а також Президент України. Новий захисний контур (арка, конфайнмент) над зруйнованим 4-м реактором вважають найбільшою у світі рухомою наземною спорудою. Проектувальники розраховують, що вона повністю ізолює радіоактивні речовини від довкілля щонайменше на сто років і дасть змогу за цей час розібрати зруйнований реактор і захоронити його по частинах.

Арка, спорудження якої тривало з 2012 року, обійшлася донорам приблизно в півтора мільярди євро. Використання коштів контролював Європейський банк реконструкції і розвитку, він же був одним з основних донорів. Кошти виділяли країни-члени «Групи семи» та інші держави, яких на 2016 рік стало 28. Ще більше країн долучилося до надання обладнання і спеціалістів. Загалом у цьому будівництві брало участь 40 країн. Насування арки над 4-м енергоблоком Чорнобильської АЕС гарантує світові 100 років радіаційної безпеки.

Новий безпечний конфайнмент — це арка, внутрішня площа якої розміром з два футбольні поля, висота прольоту — близько 109 м, а ширина — майже 260 м. Зовнішня і внутрішня обшивки — нержавіючі й утеплені, а проміжок між ними опалюватимуть для уникнення конденсату. На постійне місце над саркофагом 4-го енергоблоку арку рухали 56 потужних домкратів по спеціальних фундаментах і прокладках зі слизьким покриттям. Ціна і складність арки пояснюється тим, що вона має діяти безперервно ціле століття і повністю захищати довкілля від шкідливих викидів. Запуск нового безпечного конфайнменту планують на другий квартал 2018 року.

Одну з основних будівельних організацій, задіяних у спорудженні захисної арки, — державну будівельну корпорацію «Укрбуд» — очолював Максим Микитась, нині народний депутат України. Він причетний до цієї будови століття від самого початку і фактично до кінця. Уродженця міста Прип’яті Максима Микитася, якого в 6-річному віці евакуювали звідти назавжди, доля тісно, як і його батьків-енергетиків, пов’язала з ЧАЕС. Батько Максима Микитася був ліквідатором аварії, а на долю сина випало керувати підприємством, що надійно приборкало небезпечний атом.

Саме українці в цьому інтернаціональному будівництві виконували одну з найвідповідальніших ділянок. І по завершенні спорудження арки перейшли до нового важливого завдання — зведення в зоні відчуження Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП). Після введення в експлуатацію цей об’єкт буде використовуватися для зберігання відпрацьованого палива з Рівненської, Хмельницької та Южно-Української АЕС, яке раніше відправляли в Росію. Генеральним підрядником будівництва ЦСВЯП на підставі конкурсного відбору було обрано компанію «Укрбудмонтаж», що входить до складу корпорації «Укрбуд».

2017 рік став переломним: уперше за багато років Чорнобильську АЕС можна назвати по-справжньому безпечною — зазначив гендиректор компанії «Укрбудмонтаж» Микола Єманов. Настав час рухатися далі, до повної енергетичної безпеки та самостійності країни.


P.R.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.