Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 15:30:22

30-а сесія Чернігівської міської ради 7 скликання

26.04.2018   22:05Агенцiя

Перед затвердженням порядку денного пленарного засідання сесії Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко нагадав присутнім, що відзначається 32-а річниця Чорнобильської катастрофи, а 25 квітня у Чернігові був оголошений День жалоби на вшанування пам’яті загиблого учасника антитерористичної операції, солдата Збройних Сил України Андрія Лебєдєва.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять усіх загиблих у зоні АТО та в аварії на ЧАЕС.

Під час затвердження порядку денного 30-ї сесії депутати включили 2 додаткові питання:
1 - «Про звернення до Прем’єр-міністра України, Голови Верховної Ради України, народних депутатів України щодо запобігання знищенню екстреної медичної допомоги, збільшення оплати праці працівників системи екстреної медичної допомоги, збільшення медичної субвенції Державного бюджету України на 2018 рік»,
2 - «Про звернення до Президента України, Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України щодо запобігання реалізації та розповсюдження наркотичних та психотропних засобів через мережу Інтернет».

Чернігівська міська рада затвердила Положення, яким встановлюється  порядок виключення з числа службових жилих приміщень житлового фонду в м. Чернігові.

Прийняття цього рішення  пов'язане з виникненням спорів з цього питання. А саме: до Чернігівської міської ради надходять клопотання від підприємств, установ та організацій з проханням виключення з числа службових жилих приміщень, не враховуючи черговість перебування громадянина на квартирній черзі, порушуючи права  інших громадян; або таких службових жилих приміщень, у використанні яких як службових, не відпала ще потреба, чи без врахування терміну проживання наймача в наданому службовому приміщенні.

Необхідність затвердження цього Положення пов’язана з потребою встановлення єдиного, зрозумілого та відкритого організаційно-правового механізму виключенняжилих приміщень з числа службових.

За цим Положенням таке виключення здійснюється рішенням виконавчого комітету Чернігівської міської ради за клопотанням підприємства, установи, організації, органу, а у разі їх ліквідації - за заявою фізичної особи, якій виділялося службове житлове приміщення.

Відповідні проекти рішень виконавчого комітету готуються відділом квартирного обліку та приватизації житлового фонду міської ради за пропозицією громадської комісії з житлових питань міської ради.

Зчисла службових приміщень за пропозицією цієї комісії можуть бути виключені наступні жилі приміщення:
-  вільні житлові приміщення, у використанні яких як службових відпала потреба;
-  з яких не можуть бути виселені громадяни без надання інших жилих приміщень відповідно до статті 125 Житлового кодексу, за умови проживання ними не менше десяти років у цьому службовому приміщенні;
-  надані наймачам цих приміщень, які перебувають на обліку громадян, потребуючих поліпшення житлових умов, та в порядку черговості набули право на одержання житла для постійного проживання.

На підставі рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради про зняття статусу службового жилого приміщення це приміщення виключається зі списку службових житлових приміщень.

Під час обговорення цього питання на пленарному засіданні деякі депутати пропонували виключити обов’язкову умову 10-річного проживання у службовому приміщенні, зокрема,  для учасників АТО та бойових дій. Або  передбачити, що в окремих випадках за рекомендацією комісії виконком може приймати рішення без дотримання цієї умови.

Інша думка, яку підтримав і Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, полягала у тому,що це відкриє шлях до неоднакового застосування права до громадян.

Про умови розподілу житла детально розповів начальник відділу квартирного обліку міської ради Михайло Католик. Зокрема, він повідомив, що учасники АТО стоять у пільговій черзіна одержання житла, їх питання за цією пільгою розглядаються у першочерговому порядку і вони не позбавляються права на службове житло й залишаються в ньому проживати. Також, згідно з чинним законодавством основний принцип надання житла – за чергою.

Секретар міської ради Максим Черненок наголосив, що «окремі випадки»з точку зору законодавчої техніки – це суб’єктивні судження. Які це окремі випадки? Тоді їх потрібно конкретно прописувати, адже будь-який нормативно-правовий акт може бути визначений формально. Тобто, коли ставимо питання «на розсуд» - завжди є можливість корупції або  адміністративного тиску.

Владислав Атрошенко висловив упевненість, що рішенням із збереженням обов’язкової умови 10-річного проживання надається більша справедливість, особливо - рядовому складу військових у наданні житла.

Депутати віддали за цей проект рішення 31 голос. Рішення набирає чинності з моменту його оприлюднення.

   
Чернігівська міська рада надала дозвіл комунальному підприємству «Чернігівське тролейбусне управління» на укладання договору фінансового лізингу для придбання 12 тролейбусів. «За» це рішення міської ради проголосував 31 депутат Чернігівської міської ради.

Більшість рухомого складу КП «ЧТУ» - 51 одиниця - це тролейбуси моделі «ЗіУ-682», вік яких становить від 26 до 32 років. Нормативний термін їх експлуатації - 10 років. Ці тролейбуси систематично виходять із ладу, що, в свою чергу, спричиняє значні незручності для громадян та суттєво зменшує пасажиропотік, а відповідно і зменшується прибуток підприємства.

Оновлення рухомого складу КП «Чернігівське тролейбусне управління» Чернігівської міської ради за рахунок фінансового лізингу на сьогоднішній день є єдиним варіантом вирішення питання забезпечення громадян якісним та безпечним електротранспортом для пересування містом Черніговом.

Найбільш вигідні умови фінансового лізингу пропонує ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» - 16 % річних у гривні на термін 5 років. Однією із умов є обов’язкове його забезпечення Чернігівською міською радою шляхом укладання договору поруки.

Прийняття рішення про надання дозволу КП «Чернігівське тролейбусне управління» Чернігівської міської ради на укладення договору фінансового лізингу на придбання нових тролейбусів у кількості 12 одиниць значно покращить ситуацію громадського електротранспорту у місті Чернігові.

При обговоренні цього питання Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко повідомив, що у однієї з політичних сил виникло питання щодо необхідності проведення конкурсу на визначення банківської установи, яка надає кредит.

Відповідаючи на питання депутатів, начальник юридичного відділу міської ради Роман Миколаєнко пояснив, що дія ЗУ «Про публічні закупівлі», який регулює це питання, не поширюється на послуги фінансових установ, у тому числі, міжнародних фінансових організацій щодо надання кредитів, гарантій фінансового лізингу та інших допоміжних фінансових послуг. Тобто закон про публічні закупівлі не поширюються в даному випадку на визначення фінансової установи.

Крім того, депутати підняли питання щодо розміру кредитної ставки. Як зазначила керівник банку, ставка фіксована і складає 16% у гривнях. Можливе і дострокове погашення, за яке ніякої комісії не буде встановлено. Якщо постачальник тролейбусів у договорах зазначить прив’язку до курсу валюти, то й зі сторони банку теж буде відповідна прив’язка. 

Присутній на пленарному засіданні директор ПАТ «Чернігівський автозавод» Валерій Купцов розповів, що у попередні роки підприємство продавало місту тролейбуси за пониженою вартістю. Разом з тим, встановлена зараз відповідно до проекту рішення ціна тролейбусу не реальна, оскільки від 50 до 60% комплектуючих - імпортного виробництва. Тому ціна тролейбусу повинна бути збільшена та становити орієнтовно 170 тис. доларів (4,47 млн грн).

Крім того, керівник підприємства повідомив, що нещодавно чернігівські тролейбуси купив Словʼянськ та Суми. Ці тролейбуси обійшлися цим містам у 4,5 млн грн та 5,1 млн грн за одну одиницю, передоплата становила 30%.

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко:
- Наразі стоїть питання, чи є інші лізингові компанії. Безумовно є, але вони свою послугу прив’яжуть до ціни ресурсу. Я відповідально кажу: не існує сьогодні ринкових умов, щоб відсоткова ставка у гривнях становила менше 16% річних. Попередньо я зв’язувався з двома державними банками - «Ощадбанк» та «Газбанк». Комерційні банки, я думаю, не зможуть піти на таку низьку ставку. Облікова ставка Національного банку України на сьогодні становить 17%.
Я хотів би сказати, що дійсно це є інструментом пришвидшення процедури в питанні закупівлі тролейбусів, що для міста є найголовнішим. Або ми купуємо тролейбус за 8 місяців, або наважуємося на лізинг.
Існує тільки єдине зауваження – швидко вирішити питання зносу існуючого парку просто фізично неможливо. Дуже великі кошти (від 0,5 млн грн до 1 млн грн) витрачаються на ремонт техніки.
З точки зору навантаження на бюджет, я думаю, що це буде абсолютно однакове навантаження – що сьогодні, що завтра.
Раніше я вже казав про значну економію, яку ми отримаємо: по витратах електроенергії, на ремонтних роботах, збільшення виручки КП «ЧТУ», оскільки люди з більшим задоволенням підуть у новий тролейбус. Це всі ті плюси, які знівелюють, а може й перевищать витрати по відсотковій ставці, - сказав Владислав Атрошенко.

Крім того, міський голова підкреслив, що, в разі зміни банком чи заводом будь-яких умов, залишає за собою право не підписувати угоду. Адже рішення міської ради передбачає тільки надання дозволу на його укладання.


Прес-служба Чернігівської міської ради

 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини