Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:13:23

Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування: підсумки 2017 – плани 2018д

08.02.2018   08:26Агенцiя

7 лютого у Чернігівському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України, відбулася прес-конференція «Чернігівський ЦРМС: підсумки 2017 року – перспективи та плани 2018».

Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування розпочав свою діяльність у січні 2017 року. Основне завдання організації – підтримка реалізації регіональної політики та реформи децентралізації, покращення надання адміністративних послуг на місцевому рівні.

За словами Ірини Кудрик, директора Чернігівського ЦРМС, за рік було проведено більше 400 заходів, у яких взяли участь майже 7,5 тисяч учасників. «Семінари, тренінги, навчання, консультації та робочі зустрічі - ми практично жили в громадах Чернігівщини, допомагаючи їм налагоджувати документообіг, формувати структури, пояснюючи тонкощі законодавства. Адже часто у новостворених громадах не вистачає досвіду та професійних кадрів, які з перших днів можуть налагодити роботу апарату», - зазначила вона.

 Особливим напрямком діяльності Центру є навчальні та робочі поїздки для обміну досвідом, кращими практиками та презентацією успіхів. «Це фактично навчання для дорослих, адже на практиці можна побачити цікаві інноваційні проекти, раціональні рішення та ідеї, які можна запропонувати реалізувати у інших громадах», - підкреслила Ірина Кудрик.

 Чернігівські громади також мають унікальні «кращі практики». І завдання Центру допомагати ставати їм спроможними та успішними, як і тим, хто вже не перший рік гордо називає себе ОТГ, так і тим, хто тільки приєднався до списку об’єднаних громад Чернігівщини.

 У 2017 році реформа децентралізації в Чернігівській області мала позитивну динаміку. За рік в області вдалося об’єднати 21 громаду.

 «Це результат діяльності не тільки нашого Центру, це спільна робота всіх: і обласної влади, і громадських організацій і асоціацій. Але в першу чергу, це ініціатива лідерів громад – людей, які змогли об’єднати, переконати та змусити повірити у реформу децентралізації мешканців сіл, селищ, міст та містечок», - сказала Ірина Кудрик.

 Експерти Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування активно допомагають громадам у їх становленні, консультують практично з усіх питань. Навчають проектному менеджменту, діловодству, управлінню ресурсами тощо, супроводжують під час написання проектів на конкурс ДФРР та інших фондів.

 Одним із напрямків роботи Центру є допомога в розробці стратегій розвитку громад. У 2017 році було напрацьовано три стратегії – для Менської, Михайло-Коцюбинської та Сновської громад.

«Стратегія розвитку громади – це документ, який дає розуміння мети діяльності громади, допомагає визначити пріоритетні напрямки розвитку, її потенціал та можливості», - розповів Володимир Бойко, радник з питань регіонального розвитку Чернігівського ЦРМС. На його думку стратегічний план не має бути ідеальним, він повинен відображати думки людей, які живуть на території громади і бути зрозумілим саме їм. Кожна стратегія, яку сьогодні обговорюють громади, є унікальною та індивідуальною. Їх писали ті, хто буде їх і впроваджувати.

 За словами Миколи Завального, Михайло-Коцюбинського селищного голови, коли він вперше почув про необхідність розробки стратегії розвитку, то першою думкою було відмовитися, адже проблем та поточної роботи було дуже багато. Але тепер, коли громада напрацювала стратегічний план і відбувається її обговорення, Микола Васильович переконаний, що час не був витрачений не даремно. «У нас з’явився алгоритм розвитку нашої громади, пріоритетні напрямки діяльності. Є розуміння які питання потребують термінової уваги, а до яких можна повернутися з часом», - зазначив він.

 Менська об’єднана територіальна громада також активно обговорює стратегію розвитку на 2018-2024 роки. Геннадій Примаков, Менський міський голова, підкреслив: «Стратегія для нашої громади – це налагодження партнерських стосунків між владою, бізнесом та громадою. А в результаті її реалізації має бути підвищення добробуту та комфорту наших громадян». 

 На думку Ратана Ахмедова, Корюківського міського голови, стратегія розвитку потрібна, якщо цей документ не лежить у шухляді, а дійсно виконується. Він зазначив: «Наша громада за підтримки Європи зараз також працює над розробкою стратегічного плану. Корюківка має досвід успішної реалізації стратегії у 2008-2012 роках. Завдяки цьому територія міста має нормальну систему водогонів та газогонів». І додав, що сьогодні потрібно більше працювати над залученням інвестицій у розвиток тих проектів, які приносять прибуток громадам.

Коментуючи співпрацю з Чернігівським ЦРМС, Ратан Ахмедов сказав: «Після перемоги на виборах 18 грудня 2016 року перший дзвінок був мамі, а другий – Ірині Василівні – запитував що робити, як проводити першу сесію, які бланки та документи потрібні».

 Стосовно планів Чернігівського ЦРМС на 2018 рік, то тут варто зазначити, що фокус діяльності абсолютно не змінюється: підтримка об’єднаних територіальних громад у становленні та інституційному розвитку, роз’яснювальна робота з тими, хто ще вагається.

  «Ми робимо акцент в нашій роботі на поширення кращих практик, історій успіху та підвищення активності громадян. Форум "Історико-культурна спадщина та мистецтво, як важелі економічного розвитку", ІІ форум "Інвестиції & децентралізація", програми обміну та навчальні візити – ці заходи сприятимуть популяризації реформи та її впровадженню. Окремим проектом цього року буде розробка методичних та практичних рекомендацій з управління ресурсами (майном) об’єднаних територіальних громад. Також на базі Центру буде діяти комунікаційний майданчик "Про громади за кавою". Звичайно будемо знайомити громади Чернігівщини з кращими практиками інших ОТГ в Україні, і будемо запрошувати гостей до себе. Крім того, спільно з громадською організацією «Альтернатива» розпочинаємо освітній проект для молоді», - поділилася планами Ірина Кудрик.   

 Нагадаємо, що у Чернігівській області протягом 2015-2017 років створено 37 громад, з них міських 11, селищних 16 і сільських – 10. Найбільшою за територією і кількістю об’єднаних населених пунктів є Сновська громада – 1283 кв.км і 57 населених пунктів. Найменшою за площею є Макіївська ОТГ – 105,9 кв.км, а за кількістю населених пунктів -  Гончарівська. Найбільш населеною є Менська громада – 27842 мешканці. Крім того на території області є громада, які об’єднала весь район – Сновська та частково під цей критерій підпадає Куликівська ОТГ, до якої увійшли практично всі населені пункти району. Єдиним районом, у якому не створено жодної громади – це Новгород-Сіверський район.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини