Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 06:32:10

Громадянське суспільство в нових умовах: виклики, проблеми, перспективи

02.02.2018   09:33Агенцiя

31 січня у прес-центрі «Чернігівський вибір» відбувся круглий стіл "Громадянське суспільство в нових умовах: виклики, проблеми, перспективи".

Організаторами круглого столу виступили Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень.

Руслан Кермач, політичний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва ознайомив учасників з результатами загальнонаціонального та експертного опитувань, проведених Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром Разумкова.

Дослідження проведено з 15 по 19 грудня 2017 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2004 респонденти віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Фінансування опитування здійснене в рамках проекту Міжнародного Фонду «Відродження».
Експерт повідомив, що відповідно з результатами дослідження, населення невисоко оцінює розвиток громадянського суспільства в Україні. Так, близько третини опитаних оцінили його рівень як середній, і стільки ж як загалом низький. 7% опитаних зазначають, що залучені до активної громадської діяльності, але 87% кажуть, що до неї не долучаються. Більше 85% опитаних не є членами жодних громадських об’єднань. Волонтерською діяльністю впродовж року займались близько 12% опитаних. Цей показник достатньо стабільний від початку моніторингу з  2012 року. Загальна сума, яку благодійники жертвували впродовж року, невисока. Понад половина опитаних, які відповіли на це запитання, жертвували загалом до 100 гривень і лише близько 10% – 500 гривень і більше.

Наталія Висіканець, менеджер проектів Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень акцентувала увагу, що зараз важко зрозуміти для кого працюють громадські організації. А пасивність населення насамперед пов’язана з відсутністю масштабної всеукраїнської ідеї, яка  мобілізувала та об’єднувала. Також відсутній фаховий супровід у роботі громадських об’єднань.

Юрій Паперний, керівник ГО «Інформаційний центр» підкреслив, що 2017 рік був «пороговий» для громадських організацій, які проходили етап перереєстрації. І багато хто його не пройшов. Він також акцентував увагу на такому явищі, як сучасна політизація громадського сектору.

Депутат Чернігівської міської ради Регіна Гусак і керівник громадської організації «Жменя» взяла участь в обговоренні перспектив розвитку та сучасного стану громадських організацій на Чернігівщині, проаналізувавши відносини владних структур і громадського сектору.

Політичний оглядач Віктор Вініченко звернув увагу на мобілізаційний потенціал громадських організацій і проблеми, які  разом з цим виникають. Він підкреслив, що найбільш ефективні інвестиції – це в людей, їх підготовку, і, насамперед, у навчання та виховання  громадських активістів.

Також присутніми були обговорені недоліки розвитку громадського сектору в регіоні та ефективність сучасних форм ініціатив активного населення.



Прес-центр «Чернігівський вибір»

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.