Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:24:30

В Україні набув чинності закон про фінансову звітність

01.01.2018   10:25Агенцiя

Документ спрямований на приведення бухгалтерського обліку в Україні до стандартів Європейського Союзу.

В Україні набув чинності закон № 2164-VIII Про внесення змін до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" щодо удосконалення деяких положень.

Закон встановлює для цілей складання фінансової звітності критерії віднесення підприємств до мікро-, малих, середніх і великих. Підприємство має відповідати двом із трьох зазначених критеріїв:
    мікро - балансова вартість активів - до 350 тис євро, чистий дохід  - до 700 тис євро, середня кількість працівників - до 10 осіб,
    малі - балансова вартість активів - до 4 млн євро, чистий дохід - до 8 млн євро, середня кількість працівників - до 50 осіб,
    середні - балансова вартість активів - до 20 млн євро, чистий дохід - до 40 млн євро, середня кількість працівників - до 250 осіб,
    великі - балансова вартість активів - понад 20 млн євро, чистий дохід - понад 40 млн євро, середня кількість працівників - понад 250 осіб.

Вводиться поняття "підприємства, що становлять суспільний інтерес". Це емітенти цінних паперів, цінні папери яких допущені до біржових торгів, банки, страховики, недержавні пенсійні фонди, інші фінустанови (крім тих, що належать до мікропідприємств та малих підприємств), також підприємства, які даний закон визначає як великі. Такі підприємства мають складати звітність за міжнародними стандартами та утворити бухгалтерську службу щонайменше із двох осіб на чолі із головним бухгалтером (окрім недержавних пенсійних фондів та інститутів спільного інвестування). При чому головний бухгалтер повинен мати вищу економічну освіту та стаж роботи у сфері фінансів від 3 років.

Передбачається, що неістотні недоліки в документах про господарську операцію - не підстава для її невизнання, якщо можна ідентифікувати учасників, дату, назву підприємства, зміст та обсяг операції.

Новини за темою: Рада ухвалила закон про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність

Для мікро-, малих підприємств, непідприємницьких товариств і представництв іноземних суб’єктів господарської діяльності, крім тих, що зобов’язані складати фінансову звітність за міжнародними стандартами, встановлюється скорочена за показниками фінансова звітність у складі балансу та звіту про фінансові результати.

Першим звітним періодом, за який підприємства, які зобов’язані застосовувати міжнародні стандарти, подають фінансову звітність на підставі таксономії за міжнародними стандартами в електронній формі, є 2019 рік. Підприємства мають право подати так фінансову звітність і у 2018 році.

Верховна Рада ухвалила даний закон 5 жовтня 253 голосами.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини