Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 23:41:50

Сергій Лещенко у Чернігові

02.12.2017   10:38Агенцiя

1 грудня народний депутат Сергій Лещенко перебував у Чернігові у рамках тижня роботи з виборцями.

Прес-конференція відбулася у прес-центрі «Чиста політика». Разом з Сергієм Лещенком, який працює у парламентському комітеті з питань запобігання та протидії корупції, а також є членом правління партії «Демяльянс», на зустріч з чернігівськими журналістами прийшли колеги по партії - голова депутатської фракції «Демальянс» у Чернігівській міській раді Віктор Тарасов та депутат Деснянської районної в місті Чернігові ради Тетяна Романова.

Метою спілкування став обмін інформацією щодо столичних політичних та суспільних процесів і подій, та подій, які відбуваються на місцевому рівні і прагнення знайти рішення і можливості взаємодії у розв’язанні проблем.
Сергій Лещенко наголосив на важливості особистого спілкування з журналістами та виборцями на місцях і відзначив посилення інформаційної блокади з боку центральної влади. «Інформаційна блокада вже набуває навіть рис цензури. Ви бачите, що центральні телеканали діють синхронно і демонструють відсутність критичного мислення щодо керівництва держави», - зауважив народний депутат.

Серед небезпечних тенденцій він також відзначив намагання владної верхівки підпорядкувати або дискредитувати нещодавно створені антикорупційні структури, про що свідчать останні події. І пояснив, що влада активізувалася у цьому напрямку, аби нейтралізувати антикорупційні органи перед виборами, парламентськими й президентськими, задля збереження статус-кво у владі. У цьому руслі і події, які свідчать про намагання підпорядкувати Президенту України силовий блок. А також намагання дискредитації всіх альтернативних проєвропейських сил, щоб вони не були конкурентами у виборчих кампаніях, як президентській, так і парламентській. «Ми не для того пройшли всі відомі буремні події, щоб через 3-4 роки отримати повторення того самого, що переживали в часи Кучми, Януковича, тільки з новими обличчями. Тому важливо, щоб громадяни розуміли, що насправді відбувається, і що є головною причиною цього. А причина така: бажання залишити статус-кво, залишити правлячі еліти без зміни персоналій і без зміни правил гри», - наголосив Сергій Лещенко.

Він окреслив ті правила гри, які мають бути змінені першочергово і які стали вимогами здійснення великої політичної реформи. Це, зокрема, скасування депутатської недоторканності, яку обіцяли безліч політиків на виборах, і про що забували, отримавши владу. На переконання Сергія Лещенка, депутатська недоторканність в українському парламенті перестала відігравати функцію захисту опозиційних політиків і опонентів влади. За його словами, вона перетворилася в інструмент зловживань, через який до парламенту балотується величезна кількість шахраїв і злодіїв, для яких це є головним мотивом приходу до влади. Він відзначив певний прогрес у цьому питанні, адже відповідний законопроект вже відправлений на експертизу до Конституційного Суду України.

Прогрес він відзначив і в іншому важливому питанні – це ухвалення у першому читанні законопроекту про вибори. «Вважаю, що це взагалі ключовий елемент антикорупційної реформи. Якщо ми поміняємо правила гри, позбавимося мажоритарки як вхідних дверей в політику для корупціонерів, ми за кілька років зможемо отримати зовсім нову якість – і процесів на найвищому рівні, і відповідно розподілу суспільних благ, і зростання добробуту громадян через зміни стандартів ухвалення рішень», - зауважив Сергій Лещенко. За його словами, владна верхівка не хотіла ухвалення цього законопроекту і намагалася розіграти сценарій невеликої нестачі голосів, але спрацювали непередбачувані фактори. І тепер, як зауважив Сергій Лещенко, владі буде набагато важче протидіяти ухваленню цього законопроекту при другому читанні, оскільки одразу помітно, чия буде відповідальність у разі провалу голосування.

Щодо третьої вимоги політичної реформи – створення антикорупційного суду, Сергій Лещенко пояснив, що з боку президентської гілки влади відбувається маніпулювання у вигляді затягування часу. «Президент ніби погодився на його створення, але підконтрольні йому депутати не голосують за відкликання депутатського законопроекту. Відповідно це не дозволяє розпочати розгляд президентського законопроекту, і процес зупинився. Тут потрібен тиск з боку суспільства, медійної спільноти, з боку західних партнерів», - пояснив народний депутат. І наголосив, що нам конче необхідний антикорупційний суд для якнайшвидшого очищення судової системи, всієї правоохоронної системи, і зрештою, політичної системи. І також серед головних вимог – ухвалення закону про імпічмент Президента України. «26 років у нас не існує дієвого способу притягнути президента до відповідальності. Ми не кажемо, що це має бути закон про імпічмент конкретного Президента Порошенка. Ми маємо створити правила, за якими будь-який президент, хто б не прийшов на цю посаду, знав: від підзвітний і підконтрольний суспільству, і суспільство має важелі впливу на нього», - наголосив Сергій Лещенко.

Віктор Тарасов зі свого боку зауважив, що місцеві політичні і суспільні процеси не дуже відрізняються від загальноукраїнських, хоча і мають певну специфіку. Він торкнувся реформи децентралізації, яку, за його словами, нинішній Президент і уряд намагаються представити для громадян і закордонних партнерів як успішну реформу. І відзначив, що міська влада, отримавши більші бюджетні повноваження і фінансові можливості, здійснює у Чернігові масштабні інфраструктурні проекти. Водночас наголосив, що це є прямим обов’язком влади, при цьому, за його словами, роботи виконують практично дві комерційні структури. «Вони розігрують бутафорські тендери, тим самим не допускаючи інші структури, які могли б запропонувати іншу ціну й іншу якість. Іноді такі тендери проводять, коли ремонтні роботи вже фактично закінчені», -зауважив Віктор Тарасов.

Він також торкнувся трагічних подій чотирирічної давнини – розгін студентів на Майдані. І нагадав про річницю розгону Чернігівського євромайдану 25 листопада 2013 року. «Ніби з нагоди цієї дати Президент вирішив зробити собі такий «подарунок» і призначив достроково суддю Олександра Зайця у Чернігівський окружний адміністративний суд, який своїми рішеннями фактично санкціонував розгін Чернігівського євро майдану. І це не зважаючи на численні звернення до Вищої ради правосуддя, до Вищої кваліфікаційної комісії суддів, до народних депутатів. Ці фактори підтверджують необхідність подальшого активного політичного та громадянського впливу на центральну та місцеву владу з метою негайного впровадження антикорупційної, судової та інших першочергових реформ», - наголосив Віктор Тарасов.

Тетяна Романова відзначила, що така зустріч є гарною нагодою висловитися про нагальні проблеми й бачення процесів та діяльності депутатів й висловила готовність відповісти на запитання журналістів.

У процесі спілкування чернігівські журналісти, зокрема, звернули увагу народного депутата на проблеми мовлення у прикордонному регіоні, на проблеми у питаннях проведення конкурсів на надання частот з боку Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. Сергій Лещенко взяв до відома ці та інші нагальні місцеві проблеми.


Віра Лобановська

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.