Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 22:36:34

Набирати та вербувати: як працюють рекрутери обласного військкомату. ВІДЕО

17.11.2017   08:04Агенцiя

Призовна кампанія «Осінь-2017» майже завершена, до війська з Чернігівщини залишилось направити 61 молодика. Служитимуть вони у підрозділах Нацгвардії та 8-му навчальному центрі Держспецтрансслужби. Також на Чернігівщині триває пілотний проект з перетворення військкоматів на територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Їх головне завдання - комплектування ЗСУ підготовленими та вмотивованими контрактниками.

Набирати та вербувати – це робота рекрутерів. Спеціально навчені люди шукають потенційних кандидатів для всіх родів військ ЗСУ. Нову посаду інструкторів-рекрутерів запровадили на Чернігівщині як пілотний проект на базі Чернігівського та Козелецького військкоматів.

В морську піхоту, до 36-ї бригади агітує вступати Максим Мірошниченко. В якості інструктора-рекрутера у Чернігові він з липня цього року. За цей час вдалося загітувати 12 чоловік з Чернігівщини. Зараз співбесіду проходить потенційний 13-й кандидат у морпехи. Щоправда, служити контрактнику доведеться не біля дома, а ближче до моря.

Максим Мірошниченко, інструктор відділу рекрутингу і комплектування: «Ми воєнно-морські сили, ми біля моря. У нас Одеса, Миколаїв, Запоріжжя, Очаків».

Дмитро: «На даний момент прийшов до даної особи отримати певну консультацію, певний об’єм інформації, який мене цікавить і вже за висновком прийняти для себе певне рішення».

Якщо ж вирішить пов’язати своє життя з військом, то вибір у Дмитра є. Воєнно-морські сили – один з трьох напрямків служби, що пропонують сьогодні у Чернігові молодикам.

Олександр Криворучко, військовий комісар обласного військкомату: «Поки на сьогоднішній день ми ввели три посади, але буде і четверта посада, яка безпосередньо буде працювати для високомобільних десантних військ, а так є представник для сухопутних військ, повітряних сил і військово-морських сил».

Це зараз рекрутери працюють на збірному пункті обласного військкомату, але так не щодня. Перед ними стоїть завдання йти до людей і рекламувати службу у війську.

Максим Мірошниченко, інструктор відділу рекрутингу і комплектування: «Робота наша — не просто сидимо на місці. Їздимо по учбовим закладам різним. Так просто можем даже на вулиці підійти».

Поки це експеримент, але від його результатів залежить, як розвиватиметься військова служба в Україні надалі.

Андрій Полонський, начальник відділу комплектування військовослужбовцями за контрактом головного управління персоналу Генштабу ЗСУ: «Експеримент розрахований до кінця року. Він ще триває. Після цього експерименту в січні місяці у нас запланована доповідь начальнику Генштабу, головнокомандувачу ЗСУ, а також міністру оборони України для прийняття остаточного рішення щодо переформатування, доцільності і таке інше».

Проміжні результати експерименту говорять самі за себе. Так, пілот по Козелецькому району дав перевиконання плану з набору контрактників на 120%.

Служба в армії зайвою не буде, так вважає більшість з опитаних нами нинішніх призовників на строкову службу. Наприклад, у 8-му навчальному центрі Держспецтрансслужби служитиме Антон Чайка з Кошанів Козелецького району.

Анатолій Чайка, призовник: «Думки відкосити не було. По-перше, це відчуття патріотизму, а по-друге, міняється час і потрібно для подальшої роботи, кар’єри».

Військовики знову і знову підкреслюють, нинішні призовники до зони АТО направлені не будуть. На службу призов йде з 20 років. Окрім того, за працюючими зберігається робоче місце та середньомісячна заробітна плата. А от за ухиляння від служби передбачена кримінальна відповідальність.

Олександр Криворучко, військовий комісар обласного військкомату: «На перший раз це обходиться штрафом, а на другий раз це включається до єдиного реєстру як порушення чинного законодавства і може привести до того, що він буде осуджений. І такі випадки у нас в минулому призиві були. Осуджено було три чоловіки строком до двох років».

Все більше молодиків розуміє, що не так вже і важко відслужити у війську, кажуть у центрі комплектування та соціальної підтримки. Наразі на Чернігівщині план по набору на строкову службу виконаний на 86%. Чотири команди залишилось до Нацгвардії і одна до Держспецтрансслужби.  Залишилося набрати 61 призовника. Нагадаємо, осінній призов закінчується 26 листопада.


Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.