Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 15:24:45

23 сесія Ніжинської міської ради: коли таємниця стає дійсністю

29.04.2017   15:30

Тільки завдяки свідомій громаді, яка вміє відстояти свою точку зору місто буде у безпеці. Підтвердженням тому стала 23 сесія Ніжинської міської ради, що відбулась 27 квітня.

Початок сесійного зібрання ознаменувався дискусією між депутатами та представниками громади стосовно прийняття генплану міста Ніжина. Він був вивішений в залі і кожний бажаючий міг підійти та ознайомитись. Вже спочатку було зрозуміло – дискусія між депутатами та громадою буде гарячою.

27 депутатів, гімн України, руки на серці, затвердження порядку денного, який налічував 67 питань – таким був початок. Визначним було і те, що це перша сесія цього скликання, яку розпочав секретар міської ради Валерій Салогуб – міський голова був на лікарняному.

Ще на початку було знято два питання, одне з яких стосувалось облаштування скверу пам’яті Героїв Крут, адже за словами ініціатора цього проекту депутата  від «Свободи» Анатолія Сліпака наразі статус земельної ділянки не визначений, адже до сих пір рішення сесії не було виконано, і тим самим не припинено право користування ділянки Ніжинським водоканалом.»
Далі за ініціативою депутата від ВО «Батьківщина» Миколи Косенка було запропоновано зняти з порядку денного проект рішення щодо плану зонування території Ніжина та відправити його на доопрацювання.

Чому ж не зійшлось відношення громади та більшості депутатів до генплану? Справа в тому, що на розгляді плану зонування міста ніжинці дізнались, що одна з інвестиційно-привабливих ділянок знаходиться поряд з Графським парком. Це і стало «яблуком розбрату», адже на одній з попередніх земельних комісій інвестори запропонували збудувати там житло преміум-класу. І хоч прийняття зонування міста було знято з порядку денного генплан не давав спокою громаді.

Заступник міського голови Григорій Олійник пояснив: «Це 2 різних проекти, але вони носять характер містобудівної документації і використовуються разом. Генплан відрізняється від плану зонування тим, що в плані зонування чітко виписано території, як можуть забудовувавсь. Чому генплан має затверджуватись першим? Бо без нього не можна робити зонування. Він важливий, адже зараз призупинилась робота щодо зміни меж міста. А щодо забудови території, то таке рішення приймається виключно депутатами.»
Далі свою думку почала висловлювати громада. Першою висловилась активістка

Світлана Борисюк: «Громада вивчала законодавчу базу, і виявила порушення щодо прийняття та змін в генплані. Порушено закон України про врегулювання містобудівної діяльності і порушена постанова кабміну №555 щодо порядку проведення громадських слухань, які мають врахувати інтереси громади під час розроблення такої документації. Якщо ви затвердите генплан в такому вигляді – громада почне з вами судові тяжби.»

До її звернення приєдналась і Валентина Щокіна, керівник громадської організації «Мама-86»: «Ми можемо гратись словами, але зонування – це деталізація генплану, якщо ми зараз приймаємо генплан, то далі відбуватимуться подальші процедури, які вже важко буде зупинити.»

На це заступник міського голови відреагував заявивши, що у кожного була можливість напередодні ознайомитись з генпланом та планом зонування, а також написати заяву або ж внести пропозиції щодо його корегування.
Далі ж за пропозицією Олега Козирєва було порівняно два генплани міста: старий і ще не затверджений. На них чітко було видно, як в новому з’явились ділянки, що є привабливими для інвесторів, от тільки деякі з них знаходяться в рекреаційних зонах.

Проте дискусія між громадою і деякими депутатами точиться навколо одного будівництва… Заступник міського голови запевняв, що генплан дає концепцію розвитку міста. Робити його корегування можна буде через 5 років, але деталізація можливо приймати проектами рішень, тобто просто взяти і забудувати буде неможливо без рішення сесії.

Зрозумівши, що громада не втихне, депутатами було вирішено взяти перерву на 15 хвилин… І ця перерва була дійсно вирішальною, адже під час неї була виявлена цінна і в той же момент шокуючи інформація: Земельну ділянку, за яку так наполегливо боролась громада Ніжина, хочуть виставити на аукціон. Підтвердженням тому став 9 пункт в порядку денному, а саме проект рішення в пункті 2.1в якому говориться про підготовку документації до продажу на земельних торгах ділянки біля Графського парку.

Це ще більше викликало недовіру громади до представників влади, які ніби хотіли приховати від них даний факт. Тож розпочався неабиякий діалог між двома сторонами. «Ми ж вас обрали, то відстоюйте наші інтереси, а не бізнесу», – звертались ніжинці. В той час 15-хвилинна перерва затягнулась, але все ж таки депутати приступили до голосування за прийняття генплану. Зазначимо, що в цю визначну мить 5 депутатів з попередньо зареєстрованих не були присутні в сесійній залі, таким чином уникнувши відповідальності.
16 проголосувало – «За», решта ж 7 утримались або були проти.
Хоча громада й заспокоїлась, ніхто не розходився, адже попереду було не менш важливе питання стосовно виставлення земельної ділянки по вулиці Інституцька на аукціон. Зауважимо, що за 7 годин сесії було розглянуто лише 9 питань з 65. Наприкінці емоційно виснажливої сесії депутати приступили до 9 проекту рішення. Проте проголосувати за нього вцілому не вдалось, адже його пункт, де вказано про аукціон «скандальної» ділянки без затвердження генплану не було сенсу приймати, тому його відправили на доопрацювання.

Пристрасті вщухнули, але лише на деякий час. Можливо владі просто необхідно зрозуміти, що перед тим, як приймати вадливі питання для міста необхідно пояснити своє рішення громаді, а не ставати з нею «на дибки». Так, місту потрібні інвестори, але не обов’язково для цього віддавати їм найкращі ділянки в місті. Компроміс завжди можна знайти. В ході обговорення раніше згаданої ділянки були висловлювання: «Там же все рівно чагарники, то краще стояв би будинок». Але з іншої сторони, питання чагарників можна вирішити не лише будівництвом, але й покращенням благоустрою міста. Знищити природу легко – відновити завжди важче.


Марина Волинець

http://www.nezhatin.com.ua/news/23-%d1%81%d0%b5%d1%81%d1%96%d1%8f-%d0%bd%d1%96%d0%b6%d0%b8%d0%bd%d1%81%d1%8c%d0%ba%d0%be%d1%97-%d0%bc%d1%96%d1%81%d1%8c%d0%ba%d0%be%d1%97-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b8-%d1%82/

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.