Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 13:00:06

ДЕПУТАТСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ: про роботу народних депутатів у парламенті

10.04.2017   22:31Агенцiя

"Чернігівський монітор" продовжує збирати щотижневі дані про роботу народних обранців і інформувати про це виборців

Нагадуємо, що діяльність народних обранців у Верховній раді регламентується Конституцією та Законом України "Про статус народного депутата України". Чи готові парламентарі щотижня звітувати перед виборцями про свою діяльність показують їх звіти, які ми не правимо і розміщуємо безкоштовно.

Ми сподіваємося, що у 2017 році народні обранці знайдуть можливість розказати виборцям як вони працюють і що корисного зробили.

Сергій Березенко - ВО№205

Вівторок, 4 квітня.
Безкоштовні додаткові заняття з англійської мови для дітей 5-7 класів традиційно пройшли у громадській приймальні народного депутата України Сергія Березенка.
На чергових заняттях учні 5 класів вивчали тему «Emotions», а учні 6-7 класів вивчали тему «Weather».
На прикладі цікавих тем пані Анна продовжила формувати знання та навики використання часових форм дієслів англійської мови. В ході занять вчитель використовувала сучасні інформаційні технології. Не обійшлось і без класичних письмових та усних завдань.

Середа, 5 квітня.
Цього тижня в приміщенні громадської приймальні народного депутата України Сергія Березенко в рамках реалізації проекту «Історичні прогулянки містом» пройшла історична екскурсія на тему «Традиції українського національного весілля».
Екскурсанти у своїй віртуальній подорожі пройшлися по всій історії весілля в Україні. Завдяки використанню мультимедійних технологій подорожуючі змогли «завітати» на традиційне українське весілля на поліссі. Поспівали весільних пісень, помилувалися традиційним весільним одягом та обрядами.

Четвер, 6 квітня.
Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я» №2309а-Д прийнято 280-ма голосами! Народний депутат України Сергій Березенко є співавтором законопроекту.
Він надзвичайно важливий як для лікарів, так і для пересічних українців, адже стане відправною точкою медичної реформи. Тепер державні та комунальні заклади охорони здоров’я отримають функції автономного господарювання, тобто – господарської, управлінської та фінансової самостійності.
Пацієнти - право вибору, де і у кого отримувати медичні послуги саме за бюджетні кошти, а лікарі – можливість отримувати гідну зарплату.

Окрім того, Сергій Березенко зреагував на жорстоке побиття школярки у центрі Ченігова. На своїй сторінці у Facebook, він зазначив:
«Днями у цeнтрі Чернігова стався жахливий випадок. Кілька дівчат-підлітків жорстоко побили школярку. Вчора переговорив з мером міста про термінове скликання наради з вчителями шкіл міста. Домовилися, що така нарада будe і за участю батьків, алe після отримання висновків попереднього розслідування поліцією. Я був вражeний, коли подивився відео побиття беззахисної дитини, аджe сам батько. І на місці жeртвиможe опинитися дитина будь-кого з нас. Повністю підтримую маму потерпілої дівчинки: цю проблему ні в якому разі не можна замовчувати та лишати бeзкарною. І тут треба говорити про відповідальність за скоєне не лише дітей, але й батьків, аджe корінь проблеми в родині. Вжe відомо, що цей випадок, непоодинокий. І саме зараз є шанс унеможливити цей жах, привернувши увагу до цієї ситуації не тільки на місцевому рівні а й в масштабах країни.
Знаю, що ситуацією зараз займається і Обласна державна адміністрація, і місто, і Уповноважений Президента з прав дитини».

Протягом тижня до громадської приймальні постійно звертались чернігівці. Загалом надійшло 68 звернень, а також було прийнято 26 заяв. Окрім юридичної допомоги, громадянам було надано вичерпні консультації. З найбільш нагальних питань було складено 2 запити від народного депутата України Сергія Березенка.

Нагадуємо, що надіслати свої запитання, звернення та пропозиції стало ще простіше! Адже відтепер, у чернігівців є можливість додаткової комунікації з приймалнею Сергія Березенка у соціальних мережах: Facebook (https://www.facebook.com/berezenko.info/) та ВКонтакті (https://vk.com/berezenko_info)!

Максим Микитась - ВО №206

Понеділок, 3 квітня.
Бездоріжжя.  Ця проблема з кожним  роком стає все гострішою  в Україні. Для її вирішення потрібні  значні фінанси. У селі Киїнка, тільки на капітальний ремонт центральної дороги потрібно 12,5 мільйонів гривень. Таких ресурсів  у сільському бюджеті немає.
Тому сільський голова Киїнки звернувся по допомогу до народного депутата України Максима Микитася, який, у свою чергу, посприяв виділенню коштів з фонду соціально-економічного розвитку на ремонт дороги у селі.
«У цьому році буде відремонтовано 2 тисячі доріг по Україні. Це вдвічі більше ніж у минулому році. Виділено близько 37 мільярдів гривень лише на цей рік. Не стає осторонь тут і 206 округ. Ми працюємо над кожним запитом сільського голови! Так найближчим часом будуть відремонтовані дороги у Киїнці», - зауважив Максим Микитась.

Четвер, 6 квітня.
У Громадській приймальні Максима Микитася розпочато серію майстер–класів для дітей: «Майстерня Домовичка».
Сьогодні було проведено перший урок орігамі.
Близько 20 дітей віком від 8 до 10 років взяли участь у заході. Власними руками вони майстрували зі звичайного кольорового паперу надзвичайні вироби й іграшки. Захвату дітей не було меж.
Майстер-класи будуть продовжуватись і надалі, щочетверга об 11:00, за адресою: м. Чернігів, вул. Кирпаноса, 7.

За тиждень роботи громадської приймальні надійшло 33 звернення від громадян, а також було прийнято 24 заяви. Були надані вичерпні консультації та юридична підтримка. З приводу термінових звернень, було складено 5 звернень від народного депутата України Максима Микитася.
Також звертаємо увагу жителів 206 округу, що надіслати своє запитання, пропозицію та звернення до приймальні можна й за допомогою соціальних мереж:Facebook (https://www.facebook.com/mikitas.info/); ВКонтакті (https://vk.com/mikitas_info)!

Валерій Давиденко - ВО №208

ЗДОРОВ'Я: Минулого тижня у Мені стартувала програма «Здоров’я жителів Чернігівщини» , ініційована народним депутатом України Валерієм Давиденком. У рамках програми працює два проекти. «Здорова дитина» – профілактичний огляд дітей дошкільного та шкільного віку, з метою попередити ортопедичні патології,  а також надати необхідні консультації у випадку її наявності. Діток оглядають упродовж 2 тижнів кращі спеціалісти України – ортопеди Національної медичної академії ім. П.Л. Шупика МОЗ України. Другий проект - «Мамолог». Упродовж двох днів на безкоштовній основі жінок Менського району  обстежував провідний спеціаліст України лікар-мамолог Сергій Бугайцов. За словами професора, рак молочної залози – це чума сучасного суспільства. Наразі лише в Менському районі на обліку перебувають 116 чоловік із діагнозом рак молочної залози. Цю хворобу можна перемогти, головне виявити її на ранніх стадіях та своєчасно почати лікування. Тому менянки наданій можливості пройти безкоштовне обстеження у себе вдома відверто вдячні.

ОСВІТЛЕННЯ: У селі Красилівка Козелецького району минулого тижня відбулося урочисте підключення мереж вуличного освітлення. Відновлено освітлення центральної вулиці Свято-Покровської, що не працювало вже не одне десятиліття (протяжність 1,4 км). Сільський голова Микола Пищолка подякував за підтримку у такій важливій справі народному депутату України Валерію ДАВИДЕНКУ. «Це маленький крок у нашій великій справі», - наголосив він. До речі, у планах керівника Красилівки – освітити все село. Цього року, зокрема, за кошти місцевого бюджету планується ще реконструювати 1 км мереж вуличного освітлення. Такі проекти є свідченням розвитку села. Лише завдяки спільним зусиллям можливо розбудувати наш край», - наголосив він. Цього ж тижня посвітлішало і на вулицях села Євминка (Козелецький район) і у Талалаївці.За сприяння Валерія ДАВИДЕНКА вже відновлено освітлення у 12 населених пунктах різних районів Чернігівщини.

СПОРТ: До організації Бахмацького свята бігу, що відбулося у райцентрі,  долучилися ТОВ «СП «Агродім» та благодійний фонд народного депутата України Валерія ДАВИДЕНКА. За їх спонсорської допомоги учасники Всеукраїнського легкоатлетичного пробігу отримали харчування.

РАДА І КОМІТЕТИ:Верховною Радою України на пленарних засіданнях  прийнято низку важливих законів, серед яких Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань охорони здоров’я» (реєстр. № 2309а-д), згідно з яким,  при реформуванні організаційно-правового статусу закладів охорони здоров’я та їх фінансування, існуюча мережа державних та комунальних закладів охорони здоров’я не може бути скорочена, а державні та комунальні заклади охорони здоров’я будуть залишатись у державній та комунальній власності та не будуть підлягати приватизації. Законопроектом зокрема: уточнено особливості організаційно-правового статусу закладів охорони здоров’я, їх класифікацію, вимоги до установчих документів та управління; встановлено спрощений порядок реорганізації закладів охорони здоров’я – державних та комунальних установ у казенні підприємства та комунальні некомерційні підприємства, зокрема порядок переоформлення ліцензій, інших дозвільних документів; встановлено ряд стимулів, в тому числі фінансових, для реорганізації закладів охорони здоров’я – державних та комунальних установ у казенні підприємства та комунальні некомерційні підприємства; урегульовано особливості укладення трудових контрактів з керівниками закладів охорони здоров’я; уточнено можливі джерела фінансування надання медичної допомоги закладами охорони здоров’я; уточнено існуючу гарантію, що кошти не використані закладом охорони здоров’я (крім державних та комунальних установ) у поточному році, не будуть вилучатись, та можуть використовуватись таким закладом на фінансування його діяльності (зокрема, на оновлення матеріально-технічної бази); урегульовані окремі питання, пов’язані з договорами про медичне обслуговування населення.

Також прийнято Закон України  "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків" (реєстр. №1076), яким визначено сферу дії Закону «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» в частині надання права законним мешканцям гуртожитків, які не мають власного житла та постійно проживають відповідно до Житлового кодексу Української РСР у гуртожитках, що відповідно до Закону підлягають передачі у комунальну власність, приватизувати жилі приміщення у таких гуртожитках.

У Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин продовжувалася робота над законопроектами, зокрема відповідно до доручення парламенту здійснюється підготовка до повторного другого читання проекту Закону України "Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів та кормів, здоров’я та благополуччя тварин" (реєстраційний № 0906), який спрямований на  виконання зобов’язань України щодо наближення законодавства України до вимог законодавства ЄС в сфері санітарних та фітосанітарних заходів, запровадження нових підходів щодо відповідальності операторів ринку, чіткого та прозорого порядку здійснення державного контролю  та забезпечення виходу української продукції на ринок ЄС.

Олександр Кодола - ВО №209


Парламентський тиждень роботи народного депутата України Олександра Кодоли був як завжди насиченим.

Зокрема 4 квітня народний депутат Олександр Кодола перебував у міжнародному службовому відрядженні. Як керівник групи з міжпарламентських зв'язків з Латвійською Республікою Верховної Ради України він взяв участь у офіційному візиті  до  Латвійської Республіки Президента України Петра Порошенка. Зокрема під час під час  зустрічі з із українською громадою Латвії депутат зазначив:

«Рік тому наша парламентська делегація побувала з офіційним візитом у вашій прекрасній країні. І вже за цей короткий проміжок часу є конкретні результати співпраці, завязуються бізнес стосунки, зміцнюються дружні та культурні зв’язки, і не тільки між країнами, алей між окремими містами, підприємствами, просто громадянами. Тож з скожною такою зустріччю кількість наших друзів збільшується. Я дуже вдячний українській громаді, що вона бере активну участь у допомозі нам – Великій Україні.. Це і волонтерська допомога, і опікування пораненими, дітьми учасників АТО, просто дружні звязки. Все це для нас дуже важливо».

Також депутат подякував латвійській стороні за допомогу, яка та здійснює у просуванні українських інтересів у Європі.

«Я щиро радий, що сьогодні саме Латвія стала вірним супутником і провідником України на шляху до Європейського дому. Для нас Латвія - прекрасний приклад того, як може розвиватися країна в дружній родині європейських народів», - підкреслив Олександр Кодола.

5 квітня парламент прийняв закон, який дозволив громадянам безкоштовно приватизувати приміщення гуртожитків, в яких вони мешкають понад п'яти років, співавтором якого є Олександр Кодола. За законопроект №1076 проголосували 256 депутатів.

Згідно із законопроектом, вищезазначене право отримують громадяни, що проживають в окремих житлових приміщеннях та у разі, якщо їхні гуртожитки знаходяться у власності об'єднаних територіальних громад.

Іще однією умовою для можливості безкоштовної приватизації є те, що мешканець гуртожитку або його сім'я були вселені в гуртожиток на підставі спеціального ордера і проживали в ньому за договором найму жилого приміщення.

Відповідно до прийнятого закону, право на приватизацію поширюється на приміщення в гуртожитках, побудованих в радянські часи на загальнодержавні кошти (у тому числі за рахунок державних і колективних підприємств та організацій) та які були включені до статутних капіталів (фондів) господарських товариств та інших організацій, створених у процесі приватизації (корпоратизації) колишніх державних чи комунальних підприємств, в тому числі ті, які в подальшому були передані в статутні капітали інших юридичних осіб або відчужені іншим способом.

За словами співавтора законопроекту заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства народного депутата Олександра Кодоли, це спільний законопроект, підготовлений робочою групою за участі депутатів, експертів і громадськості, надзвичайно важливий для 500 тисяч мешканців гуртожитків, які стали свого роду заручниками власників приватизованих підприємств і роками проживають під загрозою виселення.

«Свого часу було приватизовано, інколи навіть за копійки, цілі багатоповерхові будинки із сотнями мешканців. І так склалося, що люди, які своїми мозолями заробили невеликі квадратні метри квартир, де виросли їх діти, на жаль, не мали законодавчого права приватизувати своє житло. Тільки на Чернігівщині цей закон стосується 74 гуртожитків і майже 6000 їх мешканців», - підкреслив депутат.

Активно працювали в окрузі і помічники народного депутата. Як у громадських приймальнях, так і виїжджаючи до населених пунктів. Зокрема помічник нардепа Тамара Стратілат взяла участь у урочистому відкритті дитячого садку у селі Заудайка Ічнянського району.

«Як з зернятка проростає колос, так нехай із вихованців цього дитсадочка виростають гідні сини та дочки українського народу» — побажала Тамара Михайлівна та подарувала дитячому садку українські обереги.

Того ж дня за її участі у селі Монастирище Ічнянського району — було відкрито новенький дитячий майданчик, який встановили за врамках депутатської програми допомоги дітям.

Крім того, 7 квітня в ніжині помічник народного депутата Олександра Кодоли Тамара Стратілат від його імені привітала переможців та лауреатів першого конкурсу-премії «Гордість району», який відбувся у Ніжинському українському драматичному театрі.

Також протягом тижня народний депутат активно брав участь у спілкуванні із ЗМІ. Його коментарі щодо різних аспектів діяльності парламенту та життя в державі звучали в ефірах телеканалів Рада, 112, NewsOne та інших.

***

Нагадаємо, що інформагенція "Чернігівський монітор" для покращення комунікацій парламентарів з виборцями започаткувала нову інформаційну послугу – тижневі звіти народних обранців.

Ми звертаємося до народних депутатів, які обрані у шести мажоритарних округах або за списками партій, та пов’язують свою діяльність з Чернігівщиною, з пропозицією інформувати виборців про їхню діяльність.

Тижневі звіти Ви можете надсилати на електронну адресу cg.monitor@gmail.com.

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.