Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 02:32:25

Попри бажання перевізників, робоча група пропонує збільшити вартість проїзду тільки до 4 грн.

22.02.2017   08:19

Реагуючи на звернення перевізників щодо підвищення ціни проїзду в громадському автотранспорті, міська рада проаналізувала надані ними розрахунки.

Результати цього вивчення прозвучали на засіданні робочої групи міської ради з питань реалізації цінової політики у житлово-комунальному господарстві та на міському пасажирському транспорті.

Вивчення та перевірку розрахунків здійснювало Управління економічного розвитку Чернігівської міської ради. За його висновком, до наданих розрахунків є цілий ряд серйозних зауважень.

Перша група з них полягає в тому, що у витратній частині практично всіх наданих розрахунків бракує підтверджень наведених цифр. Окрім того, навіть для однакових транспортних одиниць  розрахунки мають значні розбіжності в наведених нормах витрат будь-чого:  палива, мастил, тих же акумуляторних батарей тощо. Тобто можна припустити, що це розрахункові матеріали на бажані цифри, аби показати доцільність прийняття саме підвищених тарифів.

Друга складова, якої бракує в поданих розрахунках тарифів – це об’єктивні дані про пасажиропотік. Вони дуже важливі для розрахунків тарифу, адже треба чітко розуміти, на скільки ділити витрати. Підтвердити той пасажиропотік, які перевізники наводять у своїх розрахунках, неможливо.

Тому економічне управління для порівняння зробило свій, нормативний розрахунок на підставі уніфікованої витратної частини й середніх цін.  Також за основу були взяті умовні  обсяги перевезень з урахуванням кількості сидячих місць у кожному автобусі та даних ЧТУ про середню тривалість поїздки 1 пасажира. У результаті вартість поїздки вийшла до 4 гривень.

Коментуючи ці дані на засіданні комісії, її голова Олександр Ломако теж констатував неякісність розрахунків, наданих перевізниками. Разом з тим, він визнав існування ряду очевидних причин, через які їх витрати об’єктивно збільшилися. Це ріст цін та розміру мінімальної заробітної плати.  Об’єктивним фактом є також і загальна тенденція підвищення ціни на проїзд у багатьох містах України.

І найголовніше – відзначив він, - те, що за новими договорами чернігівські перевізники взяли на себе зобов’язання з оновлення автотранспорту, встановлення GPS-навігаційних систем на всіх машинах тощо. Це важливі і необхідні для міста речі. Але якщо GPS-обладнання порівняно недороге, то нові автобуси є дійсно дуже вартісними. А вже в цьому році різними перевізниками  їх має бути придбано в сумі 12, за наступний рік – ще більше, і за 5 років у Чернігові має оновитися практично 100% автобусів на маршрутах.

Тож, враховуючи ріст витрат, а також для підкріплення інвестиційних можливостей перевізників робоча група більшістю голосів підтримала проект рішення, яким виконавчому комітету міської ради запропоновано розпочати регуляторну процедуру для встановлення вартості проїзду в міському громадському автотранспорті на рівні 4 гривень.

При цьому вартість проїзду учнів має залишатися 1,75 грн.

Вартість проїзду на «дачних» маршрутах у межах міста – теж 4 грн. За межами міста, де міська рада вже не має права регулювати ціну, вона має встановлюватися відповідно до Постанови Кабінету міністрів України №240 від 25 березня 2015 року іншими суб’єктами владних повноважень.

Для порівняння: вартість проїзду, запропонована автоперевізниками – від 5 і майже до 8 гривень.


Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.