Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 08:05:59

Відбулися збори керівного складу цивільного захисту області

03.02.2017   07:21Агенцiя

2 лютого відбулися збори керівного складу цивільного захисту з підведення підсумків роботи у 2016 році та визначення завдань у 2017 році.

У вступному слові заступник голови обласної державної адміністрації Сергій Сергієнко зауважив, що основні заходи і напрями роботи органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, обласних управлінь, організацій і підприємств у сфері цивільного захисту у 2016 році були спрямовані на запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, підвищення готовності до оперативного реагування органів влади на місцях у разі їх виникнення, ефективної взаємодії територіальних та функціональних підсистем цивільного захисту, недопущення загибелі і травмування людей.

Особливої актуальності питання організації цивільного захисту і пожежної безпеки набуває в умовах децентралізації та створення об’єднаних громад.

Сергій Сергієнко зазначив, що завдання з підготовки цивільного захисту у 2016 році в основному виконані. Так, у минулому році порівняно з 2015 роком кількість небезпечних подій зменшилася на 21 %.

Сьогодні необхідно зробити все для забезпечення стабільної роботи об’єктів господарювання, транспортної інфраструктури, систем життєзабезпечення населення.

Про виконання пріоритетних завдань з реалізації державної політики у сфері цивільного захисту за 2016 рік доповів директор Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи облдержадміністрації Сергій Болдирев.

Протягом 2016 року на території області було зареєстровано 2695 надзвичайних ситуацій та небезпечних подій, 5 з яких класифіковані як надзвичайні ситуації техногенного характеру та 3 – як надзвичайні ситуації природного характеру. Внаслідок надзвичайних ситуацій та небезпечних подій 309 осіб загинули та 988 осіб постраждали.

У 2016 році сталося 2695 небезпечних подій, у тому числі: 46 порушень в роботі систем життєзабезпечення населення області; 742 дорожньо-транспортних пригод; 1286 побутових пожеж; 407 пожеж у природних екосистемах (29 пожеж в лісових масивах на площі 84,07 га, 364 випадки загоряння сухої трави та сміття на площі 795,04 га, 12 випадків загоряння торфу на площі 13,3 га, 2 пожежі на сільгоспугіддях на площі 0,49 га); 62 випадки загибелі людей на водних об'єктах; 56 випадків виявлення і знешкодження застарілих боєприпасів; 96 інших небезпечних подій.

Департаментом з питань цивільного захисту та оборонної роботи облдержадміністрації у 2016 році розглянуто та надано пропозиції щодо погодження 16 проектів нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України. Отримано 1970 документи. Підготовлено та направлено адресатам 1235 вихідних документів, у тому числі 53 – до державних і центральних органів виконавчої влади.

Вирішення оперативних питань з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та виконання довгострокових попереджувальних заходів організовувалося обласною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Проведено 9 засідань комісії, розглянуто 30 питань. Видано 10 розпоряджень голови обласної державної адміністрації щодо функціонування територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту.

Протягом 2016 року були створені запаси матеріально-технічних резервів на суму 7 млн. 817,55 тис. гривень, з них: за рахунок обласного бюджету – 580,0 тис. гривень, за рахунок місцевих бюджетів – 944,8 тис. гривень, за рахунок коштів підприємств – 6 млн. 292,75 тис. гривень.

В області перебуває на обліку 157 сховищ та 540 протирадіаційних укриттів, у тому числі 8 пунктів управління.

Станом на 1 лютого 2017 року балансоутримувачами проінвентаризовано 373 захисні споруди (54,1 %), із них: 108 – державної власності (65,1 %); 170 – комунальної власності (59,4 %); 95 - приватної власності (38,3 %).

Краще організовано роботу у містах Ніжині, Прилуках, Чернігові та Городнянському, Ічнянському, Новгород-Сіверському, Талалаївському районах області.

Гірший стан справ у Срібнянському (20,0 %), Ріпкинському (22,2 %), Чернігівському (28,6 %), Менському (34,4 %) районах області.

Оповіщення та інформування керівного складу органів управління, сил ЦЗ та населення про загрозу та виникнення НС організовано черговою службою Департаменту з пункту управління начальника ЦЗ області.

Протягом 2016 року черговою службою:
– відпрацьовано 1 контрольний сигнал і 24 учбово-тренувальних сигналів, отриманих від оперативного чергового ДСНС України;
– перевірено роботу підлеглих органів управління двома контрольними сигналами;
– доведено до РДА (МВК) через апаратуру оповіщення і зв’язку 52 інформаційних сигналів та штормових попереджень.

За результатами комплексних технічних перевірок апаратура системи оповіщення готова до виконання завдань за призначенням.

Оповіщення населення області проводиться дистанційно за допомогою:
– електросирен – 111 шт;
– УКХ радіомовлення – 7 РПД ефірного мовлення;
– радіоточок проводового мовлення – 15,5 тисяч.

У 2016 році були укладені договори з філією Національної телекомпанії України «Чернігівська регіональна дирекція» і місцевим кабельним телеканалом «Дитинець» на розміщення в телерадіоефірі інформації про виникнення або загрозу надзвичайних ситуацій.

Окрім мережі проводового радіомовлення, УКХ радіомовлення та Чернігівського телебачення, забезпечено трансляцію повідомлень цивільного захисту:
– у ФМ-діапазоні (р/ст «Наше Радіо» на частоті 104,3 МГц);
– у програмах онлайн-мовлення мережі Інтернет.

В цілому централізованим оповіщенням, з урахуванням телебачення, ефірного та проводового радіомовлення, охоплено до 85 відсотків населення області.

Планується розширення можливостей автоматизованого робочого місця відповідального чергового пункту управління Департаменту, організація перехоплення мережі мовлення обласної студії радіомовлення і телебачення, встановлення блоків перехоплення радіостанцій FM-діапазону встановлених на РТПС у містах Новгород-Сіверський, Прилуки та селищі Сосниця.

Заходами обласної програми передбачено модернізація системи оповіщення на 2016-2020 роки у містах Чернігові, Ніжині, Прилуках, а також Бахмачському, Варвинському, Козелецькому, Корюківському, Коропському, Сосницькому та Новгород-Сіверському районах.

У своїй доповіді Сергій Болдирев наголосив, що завдання визначені розпорядженням голови Чернігівської обласної державної адміністрації від 28 грудня 2015 року №770 «Про організацію цивільного захисту області у 2016 році» в основному виконані. Основні зусилля організаційної та практичної роботи органів управління і сил були направлені на запобігання та ліквідацію надзвичайних ситуацій.

Начальник управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області Роман Гордовий у своєму виступі відмітив, що Державна служба України з питань надзвичайних ситуацій у постійному режимі виконує завдання захисту населення і територій від небезпечних чинників техногенного та природного характеру. Так, у 2016 році підрозділи оперативно-рятувальної служби цивільного захисту області брали участь у ліквідації надзвичайних ситуацій і подій, які мали місце на території області.

Було проведено значний обсяг роботи по попередженню виникнення пожеж та надзвичайних ситуацій. Незважаючи на зростання кількості пожеж, зменшилась кількість трагічних випадків на них.

Крім того, частина особового складу обласного гарнізону цивільного захисту бере участь у заходах з гуманітарного розмінування території на сході України.

З доповіддю про функціонування Щорської ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту» виступив голова Щорської райдержадміністрації Валерій Радібеда.

Про епізоотичну ситуацію щодо африканської чуми свиней в області доповів начальник чернігівської обласної державної лікарні ветеринарної медицини Микола Заєць.

З інформацією про стан аварійних будинків на території області виступив директор Департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Юрій Євтушенко.

В заключному слові Сергій Сергієнко наголосив на необхідності забезпечення безумовного і своєчасного виконання заходів, спрямованих на зниження ризику та мінімізації наслідків надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру, підвищення гарантованого рівня безпеки населення та навколишнього середовища та зосередити основні зусилля на виконання відповідних завдань:

– здійснювати ефективні превентивні заходи з метою досягнення прийнятних рівнів ризику виникнення надзвичайних ситуацій та зменшення людських та матеріальних втрат;

– забезпечити своєчасне впровадження місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування нормативно-правових актів,прийнятих на виконання Кодексу цивільного захисту України;

– забезпечити роботу усіх ланок територіальної та функціональних підсистем Єдиної державної системи цивільного захисту області та виконання покладених на них завдань;

– в умовах реформування місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування забезпечити створення самостійних структурних підрозділів з питань надзвичайних ситуацій і цивільного захисту населення та територій у великих громадах, введення фахівців – у малих, створення формувань місцевої пожежної охорони;

– опрацювати питання залучення коштів Державного фонду регіонального розвитку, а також міжнародної технічної допомоги та співробітництва територіальних громад відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад»;

– створити матеріальний резерв всіх рівнів для запобігання виникненню і ліквідації наслідків можливих надзвичайних ситуацій згідно із затвердженою номенклатурою;

– вжити вичерпні заходи щодо завершення технічної інвентаризації захисних споруд цивільного захисту;

– провести комплекс заходів щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій під час льодоходу, повені та паводків у 2017 році;

– здійснити підготовку до дій в екстремальних осінньо-зимових умовах 2017/2018 років;

– вжити заходів щодо запобігання загибелі людей на пожежех та на водних об’єктах області;

– здійснити комплекс протипожежних заходів у природних екологічних системах та на сільськогосподарських угіддях у пожежонебезпечний період;

– організувати проведення навчань з питань цивільного захисту та інформаційно-просвітницької роботи з населенням щодо правил безпеки життєдіяльності з використанням засобів масової інформації та соціальної реклами.

На завершення, Сергій Сергієнко вручив відзнаки обласної державної адміністрації.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини