Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:53:29

У Деснянському районі Чернігова субсидіями користуються 46 200 домогосподарств

31.01.2017   08:01

Про це повідомила начальник управління праці та соціального захисту населення Деснянської районної у місті Чернігові ради Валентина Максименко сьогодні під час розширеної наради Чернігівського міського голови з керівниками структурних підрозділів та комунальних підприємств міської ради.

За її словами, за минулий рік до управління тільки за призначенням житлової субсидії звернулось 57,3 тис. сімей, що у 2,8 рази більше у порівнянні з 2014 роком. На підставі цих звернень було призначено державну соціальну допомогу на відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг55 783 сім’ям, на загальну суму 359 174,4 тис. грн, що на 67,0% більше (119200,5 тис. грн), ніж за 2015 рік (у 2014 році – 12179,4 тис. грн).

З вересня 2016 року максимально спрощено порядок отримання субсидії. Мешканці міста можуть подати заяву та декларацію як особисто, звернувшись до управління, так і поштою або на електронну адресу.

Кожна родина має сплачувати свій особистий відсоток платежу, в залежності від доходів родини за попередній календарний рік. Крім того, кожен має можливість самостійно прорахувати розмір очікуваної субсидії через електронний калькулятор, розміщений на сайті Міністерства соціальної політики України або прорахувати його, як різницю між вартістю житлово-комунальних послуг в межах соціальних нормативів та визначеним Кабінетом Міністрів обов’язковим відсотком платежу.

В умовах підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги постійно зростає і розмір призначеної субсидії. За минулий рік відділом було проведено 404,5 тис. перерахунків діючих субсидій, що в 3,4 рази більше, ніж за 2015 рік. Найбільший розмір субсидії по одному домогосподарству на місяць у 2015 році становив 10300 грн, у 2016 році, в зв’язку зі зменшенням соціальної норми по газопостачанню, що використовується для індивідуального опалення з 7 м. куб до 5,5 м. куб – 7 200 грн.

Якщо раніше для продовження терміну отримання житлової субсидії уповноважений власник житла повинен був звертатись до органу соціального захисту, то з минулого року, у зв’язку з спрощенням порядку, 33 399 сімей отримали державну допомогу на наступний термін в автоматичному режимі, без особистих звернень.

Інші види державної соціальної допомоги

За матеріальною підтримкою у вигляді інших видів державної соціальної допомоги також звертається велика кількість громадян, які відносяться до малозахищених верств населення. За 2016 рік 12 тисячам сімей виплачено з державного бюджету допомог на загальну суму 168,7 млн грн.

Взагалі за минулий рік управлінням було нараховано всіх видів держаних соціальних допомог, пільг, субсидій та компенсацій на загальну суму 599 981 351,23 грн, профінансовано 482 179 187,11 грн. На даний час найбільша кредиторська заборгованість 152 381 771,08 грн обліковується по житловим субсидіям та по пільгам на ЖКП 13 762 046,20 грн.

Найбільша кількість заяв надходить до управління для отримання допомоги при народженні дитини, малозабезпеченим сім’ям, на дітей, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, допомоги на дітей одиноким матерям, компенсації за надання соціальних послуг. При цьому всі види соціальної допомоги надаються за одним зверненням та на підставі єдиного пакета документів.

Зокрема, державну допомогу сім'ям з дітьми у 2016 році отримали 7 488 сімей, відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» - 1223 сім’ї, з них 141 сім’я – багатодітні, де виховується 481 дитина. Середній розмір державної допомоги багатодітній сім’ї становить 3765,19 гривень.

Державну соціальну допомогу на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом «гроші ходять за дитиною» отримують 7 сімей.

Державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам отримують 1 896 осіб, з них 726 діти-інваліди.

У тих випадках, коли родина не має права на призначення державної соціальної допомоги на загальних підставах, а родина опинилась у скрутному матеріальному становищі, рішення приймається, на підставі акту обстеження матеріально-побутових умов, районною комісією по призначенню усіх видів державної соціальної допомоги.

Враховуючи постійне збільшення розмірів соціальних виплат дуже важливим є питання контролю цільового використання бюджетних коштів і перевірка всіх відомостей, які подають громадяни при зверненнях за отриманням соціальної допомоги та субсидії, яке покладено на відділ державних соціальних інспекторів та контролю за цільовим використанням бюджетних коштів.

Працівниками відділу також перевіряється інформація, яка декларується громадянами як шляхом відвідування місця роботи осіб, які входять до складу сім’ї, що звертається за призначенням державної соціальної допомоги, так і направленням запитів до органів державної фіскальної служби, управління безпеки дорожнього руху, територіальних органів Державної міграційної служби та до інших різних підприємств, установ та організацій.

При встановленні факту переплати здійснюється перерахунок та отримувач допомоги повідомляється про необхідність повернення надміру виплачених бюджетних коштів. У разі відмови добровільного повернення коштів, стягнення проводиться у судовому порядку.

На даний час на обліку в управлінні перебуває 51 328 осіб, які мають право на пільги за соціальною ознакою. Роботу з ними проводить відділ персоніфікованого обліку пільгових категорій громадян, шляхом формування на кожного пільговика персональної облікової картки та внесення інформації до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги.

В минулому році до Реєстру включено 2386 осіб, знято з обліку (по причині смерті, зміни адреси та інше) 2820 осіб. Зменшення кількості пільговиків пов'язано як з демографічними чинниками так і скасуванням Закону України «Про міліцію».

Соціальний захист інвалідів, ветеранів війни та праці, учасників АТО

Найчисельнішими пільговими категоріями громадян є ветерани війни, діти війни, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи, ветерани праці, інваліди, пенсіонери за віком.

В зв’язку з проведенням антитерористичної операції на сході України, з 2015 року управлінням виконуються додаткові функції - відшкодування компенсації у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період підприємствам, установам, організаціям району, виплати матеріальної допомоги військовослужбовцям, звільненим з військової строкової служби, та заходи професійної адаптації учасників антитерористичної операції.

На території району проживають 57 членів сімей 30 загиблих воїнів, які отримують за рахунок місцевого бюджету додаткові пільги на оплату житлово-комунальних послуг.

Одна родина загиблого військовослужбовця та інвалід війни І групи АТО, відповідно до постанови КМУ від 19 жовтня 2016 р. № 719, в минулому році отримали грошову компенсацію на придбання житла.

За рахунок субвенцій з Державного бюджету місцевим бюджетам в 2016 році управлінням відшкодовано збитків, пов’язаних з наданням пільг на житлово-комунальні послуги, на суму 41,3 млн грн.

До липня 2015 року всі пільгові категорії громадян мали право на пільги не залежно від рівня їх доходів. Зараз відповідно до змін в законодавстві деякі категорії осіб, мають право на їх отримання за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу (з 01.01.2017 р. – 2240 грн). До цих категорій включені:

При визначенні права на пільги з початку поточного року із 2257 осіб, з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї, його втратили 76 пільговиків.

З травня 2016 року набули чинності зміни в законодавстві, відповідно до яких, у разі призначення субсидії, пільги з оплати житлово-комунальних послуг у період її отримання не нараховуються. В результаті чого 9672 особи визначились на користь субсидії.

З початку року управління праці та соціального захисту населення Деснянської райради розпочало здійснення відшкодування нарахованих вищими навчальними закладами соціальних стипендій студентам (курсантам), які навчаються за денною формою за державним замовленням.

Управління також забезпечує реалізацію державної політики у сфері соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї, та цільове використання бюджетних коштів для виконання програм, пов’язаних із їх соціальним захистом. Станом на 1 січня на обліку в районі перебуває 4204 особи з відповідним статусом. В минулому році виплачені компенсації та допомоги на суму - 10 810 тис. грн. Санаторно-курортними путівками забезпечені 227 осіб, віднесених до категорії 1, та дітей-інвалідів, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою.

У зв’язку зі змінами у законодавстві з 2017 року відповідним пільговим категоріям забезпечено право самостійного вибору санаторно-курортного закладу для оздоровлення шляхом укладання трьохстороннього договору між санаторно-курортним закладом, постраждалою особою та органом соціального захисту населення, здійснення доплати за надання додаткових послуг за рахунок власних коштів у разі недостатності граничної суми, а також виплати зазначеним громадянам грошової компенсації замість оздоровлення.

У відповідності до діючого законодавства громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи 1 категорії, забезпечуються безплатним проїздом, а громадяни 2 категорії 50-ти процентною знижкою вартості один раз на рік до будь-якого пункту України і назад.

Забезпечення лікарськими засобами та послугами із безкоштовного зубопротезування здійснюється 1 та 2 категорії не залежно від доходу, іншим категоріям із урахуванням середньомісячного сукупного доходу.

Соціальний захист осіб з інвалідністю

Реалізацію державної політики у сфері соціального захисту осіб з інвалідністю та окремих категорій населення забезпечує відділ по роботі з інвалідами, ветеранами війни та праці. На території району проживають 15 717 осіб з інвалідністю.

Управлінням праці та соціального захисту населення встановлюється правовий статус громадян, видається посвідчення інваліда війни, учасника війни, члена сім’ї загиблого, ветерана праці, що дає право на отримання пільг, передбачених законодавством України. Також управління контролює забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, яке здійснюється на підставі індивідуальних програм реабілітації цих осіб шляхом постійного внесення інформації до Централізованого банку даних з проблем інвалідності. Кожна особа з інвалідністю має можливість самостійно обирати завод-виробник. Терміни забезпечення засобами реабілітації залежать від державного фінансування безпосередньо заводів-виробників.

В районі проживають 413 осіб, які пересуваються за допомогою крісел колісних. Особи з інвалідністю та діти з інвалідністю мають право на забезпечення двома кріслами колісними, одне з яких може мати розширені функції, інше - базове.

Для забезпечення протезно-ортопедичними виробами інвалідам видаються направлення на підприємства виробники.

Дітям з інвалідністю та дітям до 2-х років з ризиком отримання інвалідності видаються направлення до обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів для проходження курсу фізичної, психолого-педагогічної, соціально-побутової, фізично-спортивної реабілітації відповідно до індивідуальних програм реабілітації.

Відповідно до затвердженого Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації кошторису, за рішенням комісії, управлінням надається одноразова матеріальна допомога інвалідам та непрацюючим малозабезпеченим особам.

Забезпечення нагальних потреб осіб з інвалідністю повністю залежить від об’ємів фінансування державних цільових Програм, направлених на покращення їх якості життя.

Робота з внутрішньо переміщеними особами

Ще одним важливим напрямком діяльності управління є робота з внутрішньо переміщеними особами, яка покладена на відділ організаційно–інформаційної роботи та нагляду за призначенням та виплатою пенсій. Всі внутрішньо переміщені особи, які звернулися до управління, занесені до Єдиної бази даних внутрішньо переміщених осіб по Деснянському району. На даний час, на обліку перебуває 2258 осіб.

Одним з видів соціальної підтримки держави є надання внутрішньо переміщеним особам адресної грошової допомоги для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, яку на даний час отримує 400 сімей.

Охорона праці

Управління праці та соціального захисту населення Деснянської райради також забезпечує реалізацію державної політики у сфері соціально-трудових відносин та соціального захисту населення на території району.

Протягом 2016 року спеціалістами відділу праці та соціально-трудових відносин проведено 101 обстеження підприємств, установ, організацій району з питань трудового законодавства, з посиленою увагою дотримання роботодавцями соціальних гарантій працівників, призваних на військову службу, за результатами яких надано 467 рекомендацій щодо усунення виявлених порушень і недоліків.

На постійному контролі знаходиться проведення атестації робочих місць із шкідливими та важкими умовами праці. На даний час в районі існує 85 підприємств (1704 р. м.), де є шкідливі та важкі умови праці. Атестація проведена на 81 суб’єкті господарювання (1666 р. м.).

Щорічно у районі проводиться огляд-конкурс з охорони праці серед підприємств, установ, організацій різних форм власності, преміальний фонд якого становить 10 тис. грн.

З метою поширення правових знань, недопущення порушень трудового законодавства проводяться семінари з актуальних питань трудового законодавства, на які запрошуються досвідчені фахівці різних галузей. Також проводиться роз’яснювальна робота серед роботодавців та профспілок щодо необхідності укладання колективних договорів. На даний час колективно-договірними відносинами охоплено 640 суб’єктів господарювання.

Спеціалісти відділу здійснюють моніторинг щодо своєчасної виплати заробітної плати. На початок року сума заборгованості становила 4506,8 тис. грн, що на 1196,0 тис. грн або 21 % менше порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Найбільшим економічно-активним підприємством-боржником району залишається ПАТ «Чернігівський завод радіоприладів», на якому сума заборгованості із виплати заробітної становить 86% від загальної суми боргу всіх економічно активних підприємствах району.

На офіційному веб-порталі Деснянської районної у місті ради щомісячно оновлюється інформація про стан погашення заборгованості та перелік підприємств-боржників району.

З керівництвом підприємств-боржників постійно підтримується зв'язок, розроблені графіки погашення заборгованості, щомісяця контролюється стан їх виконання. Завдяки проведеній роботі спостерігається позитивна динаміка зменшення заборгованості із виплати заробітної плати.

 
За інформацією управління праці та соціального захисту населення Деснянської районної у м. Чернігові ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини