Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 06:32:45

Олишівка боротиметься за своє право до останнього

23.12.2016   09:46

Децентралізація на Чернігівщині стає схожою, либонь, на колишню колективізацію, а місцеві чиновники не слухають пропозицій від громад. Три села (Олишівка, Смолянка та Красилівка) вже двічі ініціювали створення Олишівської об’єднаної територіальної громади, та обидва рази отримали відмову від обласної адміністрації.

За останній рік люди створили відповідні ініціативні групи, детально проаналізували всі можливості та ризики створення саме такої громади. Однак їм відмовляють – чиновники просто блокують процес об’єднання. І щоразу причина різна. Все мав би змінити закон про об’єднання сіл із різних районів, але наші народні депутати його провалили. Чого чекати далі – олишівці не знають. Люди починають зневірюватися у владі й готові до радикальних дій.

 «Ми провели громадські слухання у п’яти селах, маємо позитивні рішення про об’єднання у трьох сільських радах, які є на території громади, проаналізували фінансове обґрунтування. Маємо висновок щодо фінансової та організаційної спроможності майбутньої громади. Однак в адміністрації нашу громаду не визнають. І якщо першого разу була конкретна відмова з поясненням, то після повторного подання документів нам відповіли в письмовій формі, а згоди не надали. Це не добровільне об’єднання громад, як написано у законі, це тотальне примусове об’єднання», – обурюється олишівський селищний голова Сергій Малець.


У верхах уже вирішили, що Олишівської громади не буде?

Олишівська селищна рада Чернігівського району вже майже рік хоче створити свою об’єднану громаду. Та через те, що села знаходяться в різних районах, обласна адміністрація не дає своєї згоди на об’єднання цієї громади. Хоча згідно з законом громада має на це право. До того ж, Олишівська об’єднана територіальна громада була включена до перспективного плану Кабміном ще у 2015 році.

«Закон дозволяє об’єднуватися селам і селищам з різних районів, – розповідає активіст, ініціатор об’єднання в Олишівці Іван Славов. – До того ж, наш перспективний план було затверджено Кабінетом Міністрів України. Головна причина саме такого об’єднання була в тому, що місцевим жителям буде зручніше з центром в Олишівці. Відповідно до нього до нас повинні були приєднатися села Надинівка та Красилівка Козелецького району, Олишівка, Топчіївка і Серединка Чернігівського району та Смолянка – Куликівського. І спершу всі ці села нібито погодилися, та коли почалися громадські слухання, а в адміністрації заговорили, що Олишівської громади не буде, деякі місцеві голови, а разом із ними і селяни, зайняли нейтральну позицію. Тепер вже залишилося для об’єднання три села: Смолянка, Красилівка та Олишівка.

Ще влітку були проведені всі необхідні слухання у цих селах, зібрана вся документація по об’єднанню, яку ми направили до обласної адміністрації 11 серпня. Тоді нам відмовили, мотивуючи це тим, що Олишівка не є самодостатньою громадою. Та ми категорично не погоджуємося. Адже, за нашими підрахунками, тільки Олишівська селищна рада має щороку більше двох мільйонів гривень доходів від паїв та майже шість мільйонів гривень від газопроводу. А нам кажуть, що ми не самодостатні. Не так давно ми подали документи повторно. Та й цього разу знову сказали, що не відповідаємо перспективному плану. Мовляв, села у нас з різних районів».


Подібні приклади вже є

Цікавим є той факт, що на Чернігівщині вже є приклади, коли обласна адміністрація давала згоду на об’єднання в громаду сіл із різних районів. Так, губернатор області Валерій Куліч підписав розпорядження про об’єднання Холминської ОТГ. До неї увійшли чотири села Корюківського району та село Радомка – Семенівського. Тоді чому ж не дають об’єднатися Олишівці?

«На сьогоднішній день питання об’єднання нашої громади залежить лише від особистого бажання пана Куліча і пана Сахневича, – вважає Іван Іванович. – Адже немає жодних причин для відмови. А нам все одно твердять, що не можна об’єднуватися селам з різних районів. Та в Законі про децентралізацію це ніде не прописано. Звичайно, Центральна виборча комісія не дасть згоди на вибори, але потім просто подається в суд на ЦВК, і вона призначить вибори. Та в адміністрації інші плани щодо Олишівки. Очевидно, там хочуть, щоб ми приєдналися до Іванівки, Красилівка – до Козельця, а Смолянка до Куликівки. Якщо вони так дотримуються законів, то повинні знати, що це незаконно. Не можна переходити через кордони вже створеної громади: між Козельцем і Куликівкою є Кіптівська ОТГ. Також села не можуть знаходитися далі, ніж за 25 кілометрів від центру громади. Від Олишівки до Іванівки значно ж більша відстань, і від Смолянки до Куликівки – також. Тоді про який закон іде мова?».


Олишівка не єдина

Об’єднання громад з різних районів нині дуже наболіле питання не тільки для Чернігівщини. Хоча Законом конкретно не забороняється таке об’єднання, Центральна виборча комісія чомусь не дає згоди на проведення виборів. Зараз ЦВК не знаходить правових підстав для призначення виборів у таких об’єднаних громадах. А без виборів заблоковано створення органів місцевого самоврядування. Таких громад в Україні вже понад 30.

«Ситуація, яка склалася навколо Олишівської громади, дійсно трохи дивна. Добровільно і з меншою кількістю людей, але дотримуючись перспективного плану децентралізації, вона має право на об’єднання, – розповідає координатор офісу реформ Ірина Кудрик. –Наскільки мені відомо, зараз вони не отримали ніякої конкретної відповіді від обласної адміністрації. Та Законом прописано, що адміністрація має надати чітке рішення («позитивне», «негативне») або повернути документи на доопрацювання із зазначеним переліком незрозумілих питань. Олишівці ж адміністрація відповіла в письмовій формі, що державою не врегульоване питання щодо такого об’єднання. Взагалі немає жодних перепон для створення Олишівської громади, і люди справедливо обурені, що їм не дають об'єднатися. Звичайно, якби погодилися Надинівка і Серединка, було б трохи легше, адже вони б повністю відповідали перспективному плану. Зараз ініціативній групі потрібно проводити переговори з цими селами. А щодо рішення адміністрації, то її позиція незрозуміла. І я вже говорила ініціативній групі Олишівки, що вони мають право позиватися до обласної адміністрації, та поки що вирішили врегульовувати питання мирним шляхом».


Люди налаштовані радикально

Подавати в суд на Чернігівську обласну державну адміністрацію люди поки що не будуть. Сподіваються вирішити це питання мирним шляхом. Та разом з тим відзначають, що часу залишилося обмаль, бо відповідно до Закону про децентралізацію добровільно об’єднуватися громади можуть до осені 2017 року. Потім тих, хто не встиг, розділятимуть чиновники.

«Ми неодноразово писали звернення до вищих органів влади. Вже зібрали пакети документів і направили до Президента, Прем’єр-міністра та в Міністерство регіонального розвитку, – пояснює позицію жителів член ініціативної групи з об’єднання Василь Ярмоленко. – Звичайно, не хочеться подавати в суд, але… Якщо адміністрація в особі Сахневича та Куліча буде й надалі тиснути на сільчан і заважати нашому об’єднанню, люди вийдуть на трасу! Нам втрачати нічого, бо Олишівка не бачить себе в складі Іванівської громади, як того хочуть державні чини!».


http://zemlyaivolya.net/news/olishivka_borotimetsya_za_svoe_pravo_do_ostannogo.html
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини