Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 03:57:46

Тринадцять районок невдовзі стануть вільними

01.09.2016   14:12Агенцiя

Про підсумки проекту «Медіа-менеджмент: від комунальної газети до успішного медіа» говорили на фінальному заході проекту, що відбувся у Чернігові 31 серпня.

За словами керівника проекту Олександра Назаренка, проект тривав 6 місяців, з березня по серпень 2016 року. І передбачав цілу низку інформаційних, організаційних та тренінгових етапів, які мали на меті підтримати редакції газет на етапі роздержавлення і підготувати до функціонування в умовах конкуренції як приватне і не залежне від держави ЗМІ.

- Проект відповідав одній з цілей програми «У-Медіа», а саме: «Збільшення різноманітності джерел новин та покращення якості новин». Відтак, фінальним результатом всієї нашої роботи саме якісний показник інформаційного наповнення районних газет, - каже Олександр Назаренко.

У рамках проекту було проведено дослідження та аналіз медіаринку Чернігівської області. Дані дослідження було презентовано редакторам на семінарах у квітні-травні 2016 року. Окремий блок стосувався аналітики щодо фінансової спроможності районних ЗМІ.

- На семінарах у квітні-травні 2016 року було проведено фокус групи з окремими редакторами районних комунальних ЗМІ. Як і очікувалось, переважали позитивні очікування колективів від реформування. А головне, що керівники редакцій розуміють, що роздержавлення — не самоціль, а лише перехідний етап для подальшого розвитку газети. І яким він буде — залежить від багатьох чинників, починаючи від поточного фінансового стану видання, бази передплатників і закінчуючи особливостями процесу децентралізація для кожного окремо взятого району, - упевнений Олександр Назаренко.

У рамках проекту проведено серію семінарів та тренінги з представниками колективів комунальних друкованих ЗМІ. Тематика – від юридичних питань і упорядкування статутної діяльності до роботи з новими медіа. А на тренінгах з контенту медійникам додалось знань щодо різних форм роботи з контентом, експериментування з новими рубриками та налагодження комунікацій з читачами. Представникам редакцій представили і сучасні онлайн-ресурси для роботи з відео- та фотоматеріалами, створення інфографіки та інтерактивних текстів.

Також у рамках проекту на постійній основі надавалась практична допомога редакціям комунальних друкованих ЗМІ, що реформуються.

Ще один результат проекту – на Чернігівщині у І етапі реформуються 13 районок. Коли ще у січні 2016-го, на самому початку реалізації реформи, бажаючих реформуватись було лише 5.

Як підсумок – проект вплинув на економічну, інституційну та інформаційну спроможність комунальних друкованих ЗМІ, які реформуються. А отже, частково нівелювались загрози закриття реформованих комунальних ЗМІ через низьку інституційну спроможність.

Ключовий момент – презентація напрацьованих під час проекту стратегічних кейсів з розвитку комунальних друкованих ЗМІ, а також обговорення цікавих ідей, які редактори вже почали впроваджувати у життя.

У продовження проекту передбачається і надалі надавати юридичну підтримку колективам газет щодо роздержавлення. А ще продовжити практику залучення фахівців для підвищення професійних компетенцій журналістів районок.

— Ми всі дуже чекали закону про роздержавлення, тож спочатку була ейфорія, але потім ми розгубилися. І саме цей проект допоміг розставити все на свої місця і визначити пріоритети. Зараз я, як реактор, розумію, що варто застосовувати комерційний підхід. Газета — це продукт, а наше завдання робити його якісним. На проведених семінарах, я зрозуміла, як його таким зробити. За правильної підказки тренерів, ми вже маємо напрацювання щодо спільного проекту. Після навчання я більше уваги приділила структуризації газети, і це вже дає свої плоди. Звернули увагу і на інтеграцію нашого медіа у соц.мережі, — зазначає редактор корюківської районоїгазети «Маяк» Ірина Гайова.

— На пораду тренерів ми відокремили менеджера з реклами. Реклама у нас займає майже 25% газетної площі. Результат — цьогоріч ми майже відмовилися від дотації, а тираж зріс на 500 екземплярів. За порадою тренерів ми запровадили обмін рекламою і цікавими матеріалами з іншими районами, провели два конкурси, випустили свій календар, який отримав шалену популярність. Також ми змінили верстку. Під час проекту ми змогли не лише отримати поради від маститих тренерів, а й обмінюватися досвідом безпосередньо з колегами з області, — каже редактор городянської районної газети «Новини Городнянщини» Світлана Томаш.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини